Sydney, Aşırı Sıcaklar Sebebiyle Yanıyor

Sydney, Aşırı Sıcaklar Sebebiyle Yanıyor

Avustralya’nın NSW (Yeni Güney Galler) Eyaleti’nde bu sabah başlayan orman yangınları bölge sakinlerini hayatını tehdit ediyor.

Avustralya’nın NSW (Yeni Güney Galler) Eyaleti’nde bu sabah başlayan orman yangınları bölge sakinlerini hayatını tehdit ediyor.

Eyaletin Camden, Newcastle, Muswellbrook, Wyong, Blue Mountains, Wollongong, Lithgow Hunter bölgesinde devam eden ve 80 ayrı noktada çıkan yangının bölge insanlarının hayatını tehdit etmeye devam ediyor. Aşırı rüzgar nedeniyle bir türlü kontrol altına alınamayan yangın, itfaiye ve diğer kuruluşların desteğiyle söndürülmeye çalışılıyor. NSW Eyalet hükümeti itfaiye idaresinden yapılan açıklamada, şimdiye kadar 30 evin kül olduğu ve yangınları söndürmek için 600 itfaiye memurunun görev aldığı belirtildi. Sydney’de gökyüzünü dumanlar kaplarken, yangına uzak kesimlerden bile yangın kokusu hissediliyor.

Kırsal Bölgeler İtfaiye Şefi Shane Fitzsimmons gelişmeler hakkında şu bilgileri verdi: "Eğer yangınlarda 100’den az ev etkilenirse kendimizi çok şanslı olarak kabul edeceğiz.” dedi. Sydney merkez, Kuzey Sahili ve Kuzey Batı bölgelerinde gece yarısına kadar hiç bir ateş yakılmaması konusunda uyarıda bulunuldu. Meteoroloji sıcaklıkların 30 derece civarında ve rüzgârın da saatte 90 kilometre hızla esmesinin yangınların kontrol altına alınmasını güçleştirdiği belirtiyorlar.

Öte yandan bunaltıcı yaz sıcakları nedeniyle ve yangının başka noktalara sıçramaması için NSW eyaletinde yangın alarmı verildi. Eyaletin 15 ayrı bölgesinde sıcak ve fırtınalı hava koşulları dolayısıyla ateş yakma yasağı ilan edildi. Sıcakların 39 dereceye kadar varması, bölgede endişeleri daha da arıtırken, Eyalet Hükümeti konuyla ilgili mücadelenin aralıksız olarak sürdüğünü açıkladı.

Yangın çıkma olasılığına karşı bu bölgeler dahil eyaletin kuzey, batı ve güney kesimlerinde ateş yakma yasakları devam ediyor. RFS, özellikle orman alanlarına yakın kesimlerde oturanların yangınlara karşı sürekli hazır olmaları ve acil durumlarda neler yapabileceklerini öğrenmeleri konusunda uyarıda bulundu. Sürekli acil servislerin duyurularının dikkate alınması ve gördükleri kundakçıların ihbar edilmesinin önemine vurgu yapıldı. Geçen yıl orman yangınları dönemi olan Ekim ve Mart ayları arasında 55’i genç yaşta olmak üzere 87 kişi hakkında, 117 orman yangını ile ilgili suçlardan yasal işlem yapıldı. Bilinçli olarak orman yangınlarına sebebiyet verenlerin ise 25 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabileceğini kaydediliyor.

Bu arda geçen gün, 2000 yılında Dünya Spor Olimpiyatları’nın yapıldığı ‘Olimpiyat Köyü’nde çıkan yangında 70’e yakın otomobil yanarken, 30’a yakın araç ise zarar gördü. Olimpiyat parkında serinlemek amacıyla yüzmeye elen vatandaşlar, biranda kendini yangın alanında gördü. Olayda can kaybı olmazken, çıkan yangında 100’e yakın araç kullanılamaz hale geldi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.