Suriyeli Muhaliflerden, İran İçin Cenevre'ye Katılım Şartları

Suriyeli Muhaliflerden, İran İçin Cenevre'ye Katılım Şartları

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu'nun (SMDK) İstanbul’da iki gündür devam eden toplantıları sürüyor.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu'nun (SMDK) İstanbul’da iki gündür devam eden toplantıları sürüyor. Suriyeli muhalifler gerçekleştirdikleri yoğun görüşmelerde, Cenevre-2 Konferansı’na katılım veya katılmama, geçici hükümet ve Kürt Milli Konsey’in koalisyona girmesini masaya yatırıyor. Muhalifler ayrıca İran'ın Cenevre toplantısına katılmadan yapması gereken şartları açıkladı.

Geçici hükümeti kurmakla görevlendirilen Ahmet Toma’ın sunduğu bakanların listesinde birkaç kişi üzerinde uzlaşmanın sağlanmadığı ifade edilirken, bu anlamda görüşmelerin yapıldığı ifade ediliyor. Görüşmelerin en önemli gündem maddesini oluşturan Cenevre Konferansı’na katılım konusunda ise konsey üyelerinin büyük oranda Londra Belgesi olarak isimlendirilen ve ABD, Fransa, İngiltere, Türkiye, Suudi Arabistan’ın da onayladığı belge esas kabul edilerek bu şekliyle Cenevre-2 Konferansı’na katılım konusunda ağırlıklı görüş oluştuğu belirtiliyor.

CENEVRE KONFERANSINA KONUSUNDAKİ GÖRÜŞMELER OLUMLU

Görüşmeler sonrasında basın toplantısı düzenleyen SMDK Basın Sözcüsü Halid El Salih, görüşmeler ile ilgili bilgi verdi. El Salih, "Cenevre konferansı konusu dün geç saatlere kadar konuşuldu. Genel anlamda görüşmeler olumlu geçti.11 ülke tarafından onaylanan Londra Belgesi’ni olumlu karşılıyoruz. Bu belge Cenevre-2 Konferansı’na karşı kafasında soru işaretleri olan bir çok kimseyi aydınlattı. Bizim şu anda üzerinde durduğumuz Londra Belgesi’nin nasıl uygulanacağıdır." dedi.

Geçici hükümeti kurmakla görevlendirilen Ahmet Toma’nın koalisyona bakanların listesini sunduğunu ifade eden El Salih, bakanlık için teklif edilen şahıslar ile ilgili görüşmelerin yapıldığını söyledi.

Görüşmelerde ele alınan bir diğer konunun Kürt Milli Konseyi’nin koalisyona katılımı ve alacağı sandalyeler olduğunu ifade eden sözcü El Salih, siyasi alanda anlaşmanın sağlandığını ve görüşmelerde Kürt Konseyi’nin alacağı sandalye sayısının ele alındığını aktardı.

Cenevre -2 Konferansı’na katılma konusunda Esed’in siyasi bir çözümün bir parçası olmaması talepleri ile ilgili bir soruyu cevaplandıran Sözcü El Salih, “Esed’in geleceği ile ilgili bizim tutumumuz açık. 11 ülkenin imzaladığı Londra Belgesi’nde Esed ve Suriye’de eli kana bulaşanların hiçbir şekilde siyasi çözümün parçası olmayacağı maddesi var. Biz ön şart koymuyoruz. Bu görüşmeleri başarıya ulaştıracak çerçeveyi çiziyoruz. Öte yandan bu belge tutukluların serbest bırakılmasını, askeri operasyonların sonlandırılmasını ve Esed ve eli kana bulaşanların Suriye’de her hangi siyasi çözümün parçası olmayacakları ifade ediliyor. Bazıları şart olarak görebilir. Ancak bu yönetimin Esed ailesinden demokrasiye devrinin sürecidir.” diye konuştu.

İRAN’NIN CENEVRE-2 KONFERANSINA KATILIMI İÇİN ŞARTLARI

Muhalif sözcü, Suriye’nin İran’ın savaşına ve işgaline maruz kaldığını ifade ederek, "Bu durumu herkes biliyor. İranlılar bile bunu açıklıkla söylüyorlar. Biz İran’ın Cenevre Konferansı'na katılmasından önce Suriye içindeki tüm güçlerini ve milislerini çeksini istiyoruz. Buna ek olarak Hizbullah ve Fadıl Abbas gibi gruplara bağlı milislerin de çekilmesini istiyoruz. Tüm bunlar bir an önce çekilmeli. Ayrıca İran, Cenevre Konferansı başlangıç kararlarını kabul ettiğini açıklamalı ayrıca Londra Belgesini kabul ettiğini de açıklamalı. Bunlar yapıldıktan sonra İran’ın Cenevre-2 konferansına katılıp katılmamasını değerlendiririz.” açıklamasında bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.