Suriye Uçak Ve Füzeleri, Türkiye'yi 41 Kez Taciz Etti

Suriye Uçak Ve Füzeleri, Türkiye'yi 41 Kez Taciz Etti

Suriye’nin uçak, helitopter ve füze sistemleri, 15 Kasım 2013 gününden bu yana Türkiye’ye 41 kez tacizde bulundu. Tacizlerin, özellikle angajman kuralları gereği Suriye’ye ait MIG-23 tipi uçağının 23 Mart 2014 günü Türk F-16 uçağından...

Suriye’nin uçak, helitopter ve füze sistemleri, 15 Kasım 2013 gününden bu yana Türkiye’ye 41 kez tacizde bulundu. Tacizlerin, özellikle angajman kuralları gereği Suriye’ye ait MIG-23 tipi uçağının 23 Mart 2014 günü Türk F-16 uçağından fırlatılan füze ile düşürülmesi öncesi ve sonrasında arttığı gözlendi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye’de iç savaşın başladığı 26 Ocak 2011 tarihinden bu yana Türkiye-Suriye hududunda karadan ve havadan olan emniyet tedbirlerini üst düzeye çıkardı. Esed yönetimindeki Suriye ise o günden bu yana hemen her gün uçak ya da füze savunma sistemlerini kullanarak, Türkiye’ye uyguladığı uçak ve sınır tacizlerini yoğunlaştırarak sürdürüyor. Genelkurmay’ın verdiği bilgiler çerçevesinde derlenen bilgilere göre; Suriye’nin uçak ve füze sistemleri tarafından, Türk uçakları ve sınırına 15 Kasım 2013 ile 23 Eylül 2014 tarihleri arasında 41 kez tacizde bulundu.

Tacizlerin özellikle Suriye uçağının düşülmesinin öncesi ve hemen sonrasında arttığı görüldü. Uçağın düşülmesinden önceki 30 Ocak 2014 tarihinden düşüldüğü gün olan 23 Mart 2014 gününe kadar geçen süre içinde, Suriye’den Türkiye’ye karşı 21 taciz gerçekleşti. Uçağın Suriye topraklarında yer alan Kesep bölgesine düştüğü tarih ile sonrasındaki 19 Mart 2014 tarihi arasında Suriye tarafından 12 kez tacizde bulunuldu.

YUNAN PATRİOTU DA TACİZ ETTİ

Bu arada Yunanistan’a ait uçaklar da 05 Kasım 2013 tarihinden 23 Eylül 2014 tarihleri arasında ise 11 kez Türk uçaklarını ve sınırını taciz etti. Ayrıca Yunanistan’ın bir Patriot füze sistemi de Ege Denizi’nde görev icra eden uçak Türk uçaklarını taciz etti.

Belirtilen dönem içinde Rusya’ya ait iki uçak ta Türkiye’nin Karadeniz kıyılarına paralel uçunca, Türk Hava Kuvvetleri’ni alarma geçirdi.

HUDUTLARDA 24 SAAT DEVRİYE

Türkiye-Suriye hududundaki kontroller; karardan karakol ve mobil devriye unsurları ile icra edilirken Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı jet uçakları ile de 24 saat sınırda devriye uçuşları gerçekleştiriliyor. Türk silahlı Kuvvetleri (TSK) her gün 24 saat süre ile Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca rutin devriye uçuşu gerçekleştiriyor. Suriye uçaklarının sınıra yaklaşması durumunda devriye uçaklarına ilave uçaklar da katılıyor. Türkiye’deki askeri meydanlardan takviye olarak engelleme ve müdahale için uçaklar havalanıyor. Ancak hemen her gün Suriye’ye ait bir hava aracı Türkiye sınırına yaklaşarak tacizde bulunuyor. Öte yandan Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı botlar ile Türkiye-Suriye deniz hududunda karakol görevi icra ediliyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.