Sultanlara vefa

Sultanlara vefa

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, ‘Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi’ projesinin önemine değindi

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırma Enstitüsü katkılarıyla 2017-2023 yılları arasında tamamlanan “Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi” Projesinin sonuçlarının paylaşıldığı panel düzenlendi.

Taş Bina Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen programa Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Remzi Karaarslan, 25 ve 26. Dönem Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Şerafettin Demirci katıldı.

whatsapp-image-2024-02-01-at-15-16-37.jpeg

ÇALIŞMALAR 7 YIL SÜRDÜ

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, “Bu çalışmayı 7 yıl boyunca kadim Konya hanedan türbesindeki naaşların projesi 6 aşamada tamamlanmıştır. Projenin bütün aşamaları, bilimsel sonuçları sergi için yapılan uygulamaları ve sergileme çalışmalarının bilgileriyle yetkili kurumların görüşlerini içeren ayrıntılı raporlar, devlet arşivleri için hazır edilmiştir. Sergideki bilimsel veriler işlenerek Selçuklu hanedanlarının silikon heykelleri oluşturuldu. Elimizdeki bilimsel verilerle işlenerek Selçuklu hanedanının silikon heykelleri oluşturuldu” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2024-02-01-at-15-16-37-3.jpeg

ECDADIMIZI DAHA İYİ TANIYORUZ

Yapılan çalışmalar ile ecdadın mirasını gelecek nesilleri daha iyi tanıtılacağına vurgu yapan Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Konya'mızın Selçuklu devletindeki önemi sadece tarihi bir başkent olmasıyla sınırlı değildir. Bu şehir bir medeniyetin, kültürün, sanatın ve bilimin eşi olarak Anadolu’nun ve İslam dünyasının önemli bir parçasıdır. Şehrimiz bu çalışmayla bu değerli değerli bir misyona kavuşması elbette şanlı ecdadımızın ve sultanlarımızın ortaya koyduğu mücadelenin bir sonucudur. Özellikle Selçuklu hanedanın her bir mensubu sadece askeri başarılarıyla değil, aynı zamanda kültür, sanat ve bilim alanlarında vermiş oldukları katkılarla çevremizin ve Anadolu’nun bugünkü güçlü temeller üzerinde yükselmesi adına önemli fayda dâhildirler. Kültür ve Turizm bakanlığımızla birlikte Türkiye’nin en değerli tarihi miraslarından biri olan Selçuklu hanedanının son istirahatgahı Konya hanedan türbesindeki naaşların tanzim projesiyle eşsiz bir proje hayata geçmiş oldu. Yapılan çalışmaların 2 önemli sonucu var. Birincisi sultanlarımızın kemiklerinin ayrıştırılarak yeniden olması gerektiği gibi toprağa verilmeye hazır hale getiriliyor olması. İkincisi ise elde edilen bilgilerle tarihe ışık tutacak olmamız. Naaşların günümüz teknolojisiyle tanzim edilmesi artık elimizde eskisinden çok daha fazla bilgi oluşturdu. Bu çalışmalar sonucunda sultanlarımızı çok daha iyi tanıyor, boylarına, kilolarına, renklerine, hastalıklarına, ölüm sebeplerine, hatta DNA larına kadar bilgi sahibi oluyoruz. İnşallah bu yapılan çalışmalarla birlikte Konya’ya gelen herkesin ziyaret edeceği, hatta Konya’ya ziyaret etmek için yeni bir destinasyon olacak. Bu işin tekrar hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

MEDENİYETİMİZ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE

Konya Valisi Vahdettin Özkan da “Selçuklu Medeniyetinin anlaşılması Türk İslam medeniyetinin anlaşılması açısından çok önemli bir çalışma ortaya konuydu. Selçuklu Devleti denilince hikmetin anımsandığını ifade ederek, ilim, irfan ve hikmetin hükümetle birleşmesi ile Türk İslam medeniyetinin inkişafına yol açar gelecek nesillere aktarılması ve medeniyetimizi en iyi şekilde tanımımız açısından bu çalışmanın önemini çok daha iyi anlaşılıyor. Bu çalışmanın ortaya çıkarılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu

TARİHİMİZİN DAHA AÇIK OLMASINA ADINA ÖNEMLİ BİR PROJE

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ise “Çok önemli bir çalışmayı gerçekleştirdik. Sergiyi tüm milletimize de göstereceğiz. Dünyaya tanıtacağız. Bu çalışmalar sürekli takip edildi. Tarih ve kültür açısından oldukça önemli. Konya’nın, Türkiye’nin kültürünün ve turizminin gelişmesi adına çok başarılı bir çalışma. Tarihimizin daha açık olmasına adına önemli bir proje için toplandık. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Biz Türkler Anadolu’daki maceramızla burada büyük bir medeniyet oluşturduk. Dünyanın en büyük imparatorluklarından birini kurduk. Örnek, adil ve insan imparatorluğunu oluşturduk. Dolayısıyla tarihimize ve ecdadımıza saygı açısından çok önemli bir projeyi gerçekleştirdik. Tarihimizin daha açık olmasına adına önemli bir proje için toplandık. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Biz Türkler Anadolu’daki maceramızla burada büyük bir medeniyet oluşturduk. Dünyanın en büyük imparatorluklarından birini kurduk. Örnek, adil ve insan imparatorluğunu oluşturduk. Dolayısıyla tarihimize ve ecdadımıza saygı açısından çok önemli bir projeyi gerçekleştirdik” ifadelerine yer verdi

Programda, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Şerafettin Demirci yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

SAİT ÇELİK

Kaynak:Sait Çelik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum