'Sulak Alanların Korunması İçin Herkes Üzerine Düşeni Yapacak'

'Sulak Alanların Korunması İçin Herkes Üzerine Düşeni Yapacak'

Mahalli Sulak Alanlar Komisyonu toplantısı Ahmet Cevdet Paşa Toplantı Salonu'nda Vali Dr. Mehmet Oduncu başkanlığında yapıldı. Osmaniye Valisi Mehmet Oduncu, "İlimizdeki sulak alanlarla ilgili ne tür karar alınması ve icraat yapılması gerekiyorsa,...

Mahalli Sulak Alanlar Komisyonu toplantısı Ahmet Cevdet Paşa Toplantı Salonu'nda Vali Dr. Mehmet Oduncu başkanlığında yapıldı. Osmaniye Valisi Mehmet Oduncu, "İlimizdeki sulak alanlarla ilgili ne tür karar alınması ve icraat yapılması gerekiyorsa, ilgili olan herkes kendi üzerine düşen vazifeyi yapacak. Bu hepimizin görevi. Toplantının verimli geçmesini ve toplantı sonucunda alınacak kararların ilimizdeki sulak alanların korunması noktasında yararlı ve katkı sağlayıcı sonuç getirmesini diliyorum." dedi.

Toplantının devamında Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü Osmaniye Şube Müdürü Nuri Yılmaz ilimizdeki sulak alanlarla ilgili sunum yaptı. Yılmaz sunumunun ilk bölümünde, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği ve Mahalli Sulak Alan Komisyonunun Görevleri konusunda bilgi verdi. Toplantının diğer iki gündem maddesinin; Ceyhan Nehir Havzasında bulunan Kastabala Sulak Alanının ulusal öneme haiz sulak alan olarak belirlenmesi hususunu görüşülmesi ile geçtiğimiz ay yapılan Koordinasyon Kurulu toplantısında karar olarak alınan; Kastabala Vadisi'nin peyzaj ve çevre düzenlemesi ve Kırmıtlı Kuş Cenneti'nin bazı alanlarının piknik alanı olarak tanzim edilmesinin görüşülmesi olduğunu ifade eden Nuri Yılmaz, her iki gündem maddesi hakkında detaylı bilgi verdi.

Ceyhan Nehri Havzası'nda bulunan Kastabala Sulak Alanı'nın, ulusal sulak alan ilan edilmesi için gerekli kriterlerden söz eden Yılmaz, 40 km.’lik bir alanı kapsayan bölgenin; temsil edici, az bulunur ya da özgün karakteri olan sulak alanlar ve biyolojik çeşitliliği korumak için uluslararası öneme sahip alanlar olmak üzere iki ana gruptan ve 9 maddeden oluşan Ramsar sözleşmesi kriterlerinin bazı maddelerine uyduğunu ifade etti. Yılmaz, "Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği gereği; Ramsar Kriterleri'nden en az birini sağlayan bir alanın, Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak tescil edilmesi gerekmektedir. Ceyhan Nehri (Kastabala Kuş Cenneti) Ramsar Kriterleri'nden 2, 3, 6, 7 ve 8. maddelerini ihtiva ettiği için ulusal öneme haiz sulak alan olması gerektiği sonucuna varılmıştır." dedi.

Kastabala Sulak Alanı'nın hem kuş ve balık çeşitliliği hem de bitki çeşitliliği bakımından oldukça önemli bir bölge olduğunu belirten Yılmaz, bölgenin ulusal sulak alan ilan edilmesi halinde nadir bulunan bu türlerin koruma altına alınmış olacağını söyledi.

KIRMITLI KUŞ CENNETİNE TESİS YAPILACAK

Son olarak Kastabala Vadisi'nin peyzaj ve çevre düzenlemesi ile Kırmıtlı Kuş Cenneti'nin bazı alanlarının piknik alanı olarak tanzim edilmesi konusunda yapılan çalışmalar ve geliştirilen projelerden de söz eden Nuri Yılmaz, "Alanın piknik alanı olarak tanzim edilmesi halinde; kuş gözlem alanı, sportif balık avcılığı, seyir noktası, kano ve bisiklet alanları, kelebek gözlem alanı ve doğa okulu yapmayı planlıyoruz." dedi.

Yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Ali Çağlar, kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları, Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürü Ethem Boz, Adana Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdulvahap Güven ile DSİ Ceyhan Şube Müdürü Bekir Pehlivan katıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.