Sudaki Yüzde 40’lık Kayıp-kaçağın Faturası Aboneden Çıkıyor

Sudaki Yüzde 40’lık Kayıp-kaçağın Faturası Aboneden Çıkıyor

Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Rahmi Pekar, kentteki suda kayıp–kaçak oranının yüzde 40’lar seviyesinde olduğunu söyledi. Daha önceki yıllarda biraz daha yükseklerde olan bu oranın hızlı bir çalışma ile kısmen...

Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Rahmi Pekar, kentteki suda kayıp–kaçak oranının yüzde 40’lar seviyesinde olduğunu söyledi. Daha önceki yıllarda biraz daha yükseklerde olan bu oranın hızlı bir çalışma ile kısmen düşürüldüğüne belirten Pekar, buna rağmen kayıp-kaçak rakamının büyüklüğüne işaret etti. Pekar, “Yani aldığımız suyun yüzde 40’ı kayboluyor. Yani bu abonelerimizin kullanımıdır, şebekenin bozuk olmasından dolayı yaşanan su kayıplarıdır. Çok yüksek bir rakam. Bunu aşağılara çekmek zorundayız. Kayıp kaçak yüksek olduğu sürece bizim sağlıklı hizmet vermemiz mümkün değil. Gelirimiz düşüyor.” dedi.

Su kaynaklarının sınırlı olduğunu vurgulayan Pekar, kaçağın önemli bir kısmının Adana merkezinde gerçekleştiğini dile getirdi. Bu konuda Abone Daire İşleri’nde çalışmaların yapıldığını bildiren ASKİ Genel Müdürü Pekar, özellikle büyük işletmelerin, halı, araç yıkama ve lokantaların mercek altına alındığını kaydetti. Aboneler üzerinde de ayrıntılı bir incelemenin yapıldığını aktaran Pekar, kayıp-kaçak oranını yüzde 25’lere çekmeyi hedeflediklerini anlattı. Pekar, “Su fiyatlarının yüksek olmasının nedenlerinden birisi de kayıp kaçakların yüksek olmasıdır. Yeni dönemde (30 Mart'tan sonra) su fiyatları meskenlerde yüzde 10, işyerlerinde yüzde 20 ucuzladı. Kayıp miktarı düştüğünde bu fiyatlar daha iyi noktalara çekilecektir.” diye konuştu.

İLÇELERDEKİ SU BİRİMLERİ ASKİ'YE GEÇTİ

Büyükşehir Belediyeleri Yasası ile ilçe belediyelerindeki su birimlerinin ASKİ’ye geçtiğini hatırlatan Rahmi Pekar, buralara araç ve benzeri takviyelerle güçlendirdiklerini açıkladı. Adana’nın güneyde geçen TD8 drenaj kanalında yaşanan sıkıntılara değinin Pekar, şöyle devam etti: “O drenaj kanalımız maalesef çok kötü durumda. Bu kanal aslında fazla tarımsal suların uzaklaştırılması için yapılmış. Ancak drenaj kanalı şehir içinde kaldığı için atık sular ile çöplerin döküldüğü bir yer haline gelmiş. Özelikle geçen yağmurda yoğun bir su tahliyesi oldu. Şu anda bu kanalda DSİ ile ortak çalışmamız var. DSİ TD8 drenaj kanalının ıslahını üstlendi. Bizde bölgedeki atık suların oraya akmasını engelleyeceğiz. Bu konuda projemizi yaptık. DSİ de orayı ıslah edecek. Çevresi yürüyüş yollarının olduğu güzel bir bölge olacak.”

KÖYLÜLER ABONE YAPILACAK

Göreve geldikten sonra 20 mahallenin su sorunu derin kuyularla çözdüklerini ifade eden Pekar, ilçe köylerinde su probleminin devam ettiğine dikkat çekti. Pekar, şunları söyledi: “Özellikle yayla bölgelerinde vatandaş içme suyu ile bahçesini suluyor. Bahçesini suladığı zaman su kaynağı yeterli olsa bile mevcut abonelere hizmet veremeyecek duruma geliyor. Mal da canın yongası. Her ne kadar bunu engellesek de orada bir tarımsal kaynak olmadığı için vatandaş bu suyu kullanıyor. Bunu engellemenin tek yolu abone yapmak. Orada abonesiz bir sistem var. Biz tüm evlere saat takacağız. O zaman vatandaş bahçe sulamasından vazgeçer. Çünkü büyük paralar ödemek zorunda kalacak. O zaman suyun önemi biraz daha ortaya çıkar.”

Adana’nın su kaynakları bakımından iyi bir durumda olmasına rağmen Türkiye’nin su kaynaklarının yetersiz olduğunun altını çizen Pekar, dünyadaki suların yüzde 98’nin tuzlu; yüzde 2’lik tatlı suyun ancak yüzde 0,2’nin kullanılabildiğini söyledi. Pekar, “Türkiye su fakiri bir ülkedir. Onun için mevcut suyun kıymetini bilmeliyiz. Çalışmalarımız sadece insanlara su, kanalizasyon hizmeti götürmek değildir; aynı zamanda vatandaşlarımızı bilinçlendirmek durumundayız.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.