SÜ Mesleki Eğitim fakültesi fabrika gibi

SÜ Mesleki Eğitim fakültesi fabrika gibi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mesleki Eğitim Fakültesi Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Eğitimi Bölümü'ne ait hazır giyim, kalıp, bilgisayar destekli kalıp atölyeleri ve tasarım laboratuvarında öğrenci

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mesleki Eğitim Fakültesi Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Eğitimi Bölümü'ne ait hazır giyim, kalıp, bilgisayar destekli kalıp atölyeleri ve tasarım laboratuvarında öğrenciler, derslerde öğrendikleri teorik bilgileri uygulamaya geçirerek becerilerini geliştirirken, atölyelerde gerçekleştirilen çalışmalarla hem üniversitenin döner sermayesine girdi sağlanıyor, hem de öğrenciler para kazanma imkanı buluyor.
Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Nurgül Kılınç, Rektörlüğün destekleri ile mevcut atölyelere 2004 yılında Mesleki ve Teknik Eğitimin Modernizasyonu Projesi (METEM) kapsamında 2 katlı ek bina yaptırılarak, 70 öğrenci kapasiteli 1 adet hazır giyim kalıp atölyesi ve 30 öğrenci kapasiteli bilgisayar destekli kalıp ve tasarım atölyesi açtıklarını belirtti. Atölye sayısını artırıp, modern makinelerle öğrencilere daha nitelikli eğitim vermeyi amaçladıklarını ve 2004 yılından bu yana gerçekleştirilen çalışmalarla kaliteyi yakaladıklarını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kılınç, “Öğrencilerimizi, giyim sektörünün gerekli gördüğü, analiz-sentez yapma, karar verme ve katılım gücünü kullanma, araştırma, projelendirme ve uygulayıcı niteliklere sahip, verimlilik ilkelerini ön planda tutan, estetik görüşleri gelişmiş, üretim ve kalite kontrol alanlarında gerekli bilgi düzeyinde birer öğretmen ve üretim elemanı olarak yetiştirmek istiyoruz” dedi.
ULUSLARARASI MODA MERKEZLERİ ÖRNEK ALINIYOR
Yrd. Doç. Dr. Kılınç, “Hazır giyim üretim atölyemizde uluslararası moda merkezlerinin hazırladıkları trendler doğrultusunda tasarım yapıyoruz. Giyim eşyalarımızı standart ölçülere göre hazırlayıp, seri üretim şekliyle üretimimizi gerçekleştiriyoruz. Kumaş kontrol, kumaş serme, kesim, dikim, ütüleme ve benzeri süreçlerde yarı otomatik ve otomatik makineleri kullandığımız atölyemizde kadın-erkek-çocuk giysileri, iç giysiler, abiye giysi üretimi ayrıca ev tekstili gibi geniş bir alanda üretim yapıyoruz” şeklinde konuştu.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ATÖLYELER KOLAYLIK SAĞLADI
Bilgisayar destekli kalıp ve tasarım laboratuvarında ise giysi kalıplarını ve tasarımlarını bilgisayar ortamında hazırladıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kılınç, “Atölyede hazır giyim sektörü için özel olarak geliştirilmiş yazılımları kullanıyoruz. Bu yazılımlarla tasarımın ve kalıbın oluşturulması, düzeltilmesi, iyileştirilmesi ve sunulması için bilgisayar olanaklarından faydalanıyoruz. Böylelikle katalog hazırlamak, koleksiyon oluşturmak, kalıp çizmek gibi oldukça emek, zaman ve maliyet gerektiren süreçleri kolaylıkla yürütebiliyoruz” dedi.
KİŞİYE ÖZEL GİYSİLER DE TASARLANIYOR
Giyim atölyelerini Giyim Sanatları Eğitimi Ana Sanat Dalı'na bağlı olarak kişiye özel giysiler tasarlayıp üretmek amacıyla da kullandıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Nurgül Kılınç, “Bu atölyelerde öğrenciler hazır giyim üretiminden farklı olarak kişiye özel ölçü, beğeni ve tercihler doğrultusunda özgün giysi tasarımı ve üretimi yapabilmektedir. Tüm giysi türleri gibi bazı takı ve aksesuar çeşitleri de yine bu atölyelerde üretilebilmektedir. Öğrencilerimiz ayrıca temel sanat eğitimi, moda resmi, teknik çizim gibi derslerle teknik ve sanatsal becerilerini de geliştirme fırsatı bulmaktadır” diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Kılınç, atölyelerde gerçekleştirilen çalışmalarla hem üniversitenin döner sermayesine girdi sağlandığını, hem de öğrencilerin para kazanma imkanı bulduğunu da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.