Su bilinçli kullanılmalı

Su bilinçli kullanılmalı

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Yönetim Kurulu Başkanı M.Hulusi Ada, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle bir basın açıklaması yayınladı

Dünyada su kaynakları giderek azalmakta olduğunun vurgulandığı açıklamada Endüstriyel ve evsel kirliliklerin, bilinçsizce kullanılan gübre ve zirai ilaçların su kaynaklarına büyük bir tehdit oluşturmakta olduğu ve temiz su kaynaklarına ulaşmanın giderek zorlaşmakta olduğu ifade edildi. Herkesin sağlıklı ve yeterli gıdaya ulaşma hakkı olduğunu belirten Ada, açıklamasına şöyle devam etti: "Dünyada 705 milyon insan içecek suya erişememektedir. Şehirlerin rasyonel şekilde büyümemesi su sıkıntılarına da neden olmaktadır. Bunun sonucu olarak farklı alanlardaki havzalardan su temin edilmeye çalışılmakta ve bu şekilde su dengesi zarar görmektedir. Bu nedenle şehir planlamaları yapılırken su havzalarının da dikkate alınması gerekmektedir. Şehir şebeke sularının kirlenmesi insanları ambalajlı sulara yönlendirmektedir. Nüfus artışıyla birlikte sağlıksız kentleşme, bilinçli beslenme alışkanlıklarıyla birlikte lezzetli ve güvenilir içme suyu arayışı gibi faktörler ambalajlı su tüketimindeki artışı beraberinde getirmektedir. 2000‘li yıllarla birlikte ambalajlı su tüketimi artarak günlük yaşamın önemli bir parçası haline gelmiştir."

VATANDAŞA DÜŞEN GÖREVLER

Sularda kötü tat, koku ve görüntü gibi olumsuzluklar görüldüğünde Halk Sağlığı Müdürlüklerine iletilmesi Gerektiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Kaynağı bilinmeyen ve kontrolü yapılmayan sular tüketilmemelidir. Güvenli ve sağlıklı olması açısından klorlanmış içme-kullanma suyu tüketilmelidir. Evlerde ve apartmanlarda su depolarının belirli periyotlarda temizliğine özen gösterilmelidir. Ambalajlı suyun kullanılması durumunda, kullanılan suyun Sağlık Bakanlığı tarafından üretim izinli olduğuna dikkat edilmelidir. Ambalajlı suların güneş ışığına maruz kalacak şekilde ve kötü koşullarda satışa sunulması Sağlık Bakanlığı tarafından son dönemlerde çıkarılan tebliğ ile yasaklanmıştır. Dolayısıyla bu tür yerlerde satışa sunulan ambalajlı sular satın alınmamalı, tüketilmemelidir. Ayrıca ambalajı zarar görmüş, yıpranmış, çizilmiş, kirli ve gözle görülür şekilde yabancı cisimler içeren sular satın alınmamalıdır. Damacana suları yetkili bayilerden satın alınmalı, satın alınan damacananın kapağı, emniyet bandı, etiketi ve gövdesindeki marka isimlerinin aynı olup olmadığı, kapağında üretim/son kullanma tarihi ve parti seri numarasının bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir. Bunları içermeyen ürünler açılmadan iade edilmeli, tüketilmemelidir. Evlerde damacanalarda kullanılan pompalar önemli oranda risk kaynağıdır. Bu pompaların sık sık temizlenmeleri ve değiştirilmeleri yerinde olacaktır. Suya olan güvensizlik nedeniyle su arıtma cihazları ve sebillere rağbet gösterilmekte, bu tür cihazlar kullanılabilmektedir. Bu cihazlarda bakım, temizlik, filtre değiştirme gibi işlemlerin çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 2.000 m3`ten daha az olan ülkelerin su azlığı yaşayan ülke sınıfına girdiği göz önünde bulundurulduğunda su yönünden zengin olmayan bir ülkede yaşadığımızı unutmamamız ve suyu kullanırken bu bilinçle hareket etmemiz gerekmektedir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.