Steinbach: Erdoğan, Yargıdan Kurtulmak İçin Gücü Elinde Tutmak İstiyor

Steinbach: Erdoğan, Yargıdan Kurtulmak İçin Gücü Elinde Tutmak İstiyor

Alman Ortadoğu uzmanı Prof. Dr. Udo Steinbach, rüşvet ve yolsuzluk iddialarının Türk yargısı tarafından tekrar ele alınmasını engellemek için Erdoğan'ın seçimi kazanarak gücü elinde tutmak istediğini söyledi.Erdoğan’ın cumhurbaşkanı...

Alman Ortadoğu uzmanı Prof. Dr. Udo Steinbach, rüşvet ve yolsuzluk iddialarının Türk yargısı tarafından tekrar ele alınmasını engellemek için Erdoğan'ın seçimi kazanarak gücü elinde tutmak istediğini söyledi.

Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olması durumunda toplum mühendisliğinin hız kazanacağını savunan Steinbach, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun zaferinin ise Türkiye’deki dengeleri değiştirebileceğini dile getirdi.

Almanya’nın önde gelen Türkiye uzmanları arasında sayılan Prof. Dr. Udo Steinbach, “Cumhurbaşkanlığı seçimi nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın Türkiye’yi büyük değişiklikler bekliyor.” dedi. Seçimi Cihan Haber Ajansı'na değerlendiren Steinbach, analizinde iki senaryo çizdi. CHP ve MHP'nin çatı adayı olarak gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu’nun cumhurbaşkanlığı makamına seçilmesinin AKP'nin sonu olabileceğini ve Türkiye'deki güç dengelerinin değişebileceğini vurguladı.

Humboldt Viadrina Üniversitesi Ortadoğu Fakültesi’nin dekanı Steinbach, Erdoğan’ın seçilmesi durumunda da bunun Turgut Özal dönemindeki Anavatan Partisi örneğinde olduğu gibi yine AKP’nin sonu anlamına gelebileceğini söyledi. Steinbach, "Türkiye'de karizmatik parti liderleri siyasi arenayı terk ettikten sonra arkalarında bıraktıkları parti daima küçük parçalara ayrılmıştır. İhsanoğlu’nun seçimleri kazanması durumunda Türkiye’nin siyasi partiler manzarası ciddi bir şekilde değişebilir." dedi.

"ERDOĞAN KAZANIRSA TÜRKİYE OTOKRASİ VE DİKTATÖRLÜĞE KAYABİLİR"

Seçimi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanması durumunda Türkiye'de yaklaşık bir senedir devam eden toplum mühendisliğinin hız kazanacağını savunan Steinbach sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer seçimleri Erdoğan kazanacak olursa Türkiye otokrasi ve diktatörlüğe yakın bir yola girmiş olacak. Bunun sinyallerini son 12 ayda gördük. Erdoğan’ın vekili Bülent Arınç’ın kadınların kahkaha atmasının çirkin olduğunu söylemesi de bariz bir örnek. Bu bir taraftan trajikomik olmasına rağmen, diğer taraftan da bu ifadeler ciddi bir boyut taşıyor.”

17 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu'nun ardından Başbakan Erdoğan’ın büyük bir baskı altında bulunduğunun altını çizen Türkiye uzmanı Steinbach, “Eğer Erdoğan seçimi kaybedecek olursa yolsuzluk ve rüşvet iddiaları yeniden Türkiye yargısı tarafından ele alınacak. Bundan dolayı Erdoğan’ın kendi geleceği için seçimi kazanıp gücü elinde tutması lazım.” dedi.

"SEÇİM KAMPANYASI ADİL DEĞİL"

Başbakan Erdoğan'ın devlet imkânlarını kullanarak yurt içinde ve yurt dışında cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası düzenlediğini de sözlerine ekleyen Türkiye uzmanı, “Şu an Türkiye'de adil bir seçim kampanyası düzenlenmiyor.” tespitinde bulundu. Steinbach şöyle devam etti: “Bütün devlet kurumları iktidarın elinde. Medyanın büyük bir kısmı da AKP'nin emrinde. İhsanoğlu'nun seçim çalışmalarını bloke etmeye veya kendi şahsıyla alakalı menfi bir algı oluşturmaya çalıştıklarını açık bir şekilde görüyorum. Seçim kampanyası kesinlikle adil değil!”

Mevcut zor şartlara rağmen CHP ve MHP'nin çatı adayının seçimi kazanabileceğini vurgulayan Steinbach, “Türkiye'de şu an iki büyük siyasi blok var. Bir tarafta AKP, diğer tarafta da iki büyük muhalefet partisi. CHP ve MHP bir araya geldikleri takdirde zaten oyların yaklaşık yüzde 40'ını toplayabiliyorlar. Eğer cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kalacak olursa, Erdoğan’ın seçimleri kazanacağından çok emin değilim. Henüz net bir şekilde kararını vermemiş olan birçok seçmen ikinci turda Türkiye'deki denge politikasını güçlendirmek adına oylarını İhsanoğlu için kullanabilirler.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.