Sporculara müjde

Sporculara müjde

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Sporcu Lisans, Tescil, Vize ve Transfer Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, özerk spor federasyonların, sporcu lisans işlemlerinden ücret alabilmelerinin önü açıldı.

Sporcu lisans, tescil, vize ve transfer yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Önceki yönetmelik, takım oyununu gerektirmeyen spor dallarında spor kulübünün taahhüt ettiği branşların dışında bir branşta spor yapmak isteyen sporcunun, kulüp sporcusu olsa dahi ferdi lisans çıkartmasına olanak tanıyordu. Yeni yönetmelik, kulübünün söz konusu branşı taahhüt etmesi halinde lisansın kulüp lisansına dönüştürülmesini öngörüyor.

Yönetmeliğe göre, özerk spor federasyonları, sporcu lisans işlemlerinden ücret alınmasını kararlaştırabilecekler. Lisans için nüfus cüzdanı aslı ya da noter tasdikli örneği gerekirken, yeni yönetmeliğe göre, nüfus cüzdanının aslı ya da kurumca onaylı örneği yeterli olacak. Aralıksız olarak üç yıl üst üste lisansı vize edilmeyen sporcunun herhangi bir bedel ödemeksizin kulübüyle ilişkisi kesilmiş sayılacak.
Belirtilen tescil sürelerini tamamlamış ve yaş sınırını bitirmiş ya da yirmi dört yaşını bitiren sporcular, bu şartlardan birisini taşımaları halinde durumlarını il müdürlüklerinden alacakları bir yazı ile belgeleyerek lisanslı oldukları kulübün iznine bakılmaksızın federasyonca belirlenecek olan ilişiksiz belgesi bedelini kulübüne yatırmak şartıyla başka bir kulübe transfer olabilecekler.
Sporcuların spora başlama, lisans alma ve serbest transferlerinde listede belirtilen yaşın bitirilmiş olması gerekecek. Bunun için nüfus kayıtlarında belirtilen yaş sınırının tamamlanmış olmasına bakılacak. Bir kulüp bünyesinde birden fazla spor dalında lisansı bulunan sporcunun kulübünden ilişkisini kesmesi durumunda, bedeli en yüksek olan spor dalı ücretine göre işlem yapılacak. Kulübüyle ilişiği kesilen sporcunun, tüm branşlarda ilişiği kesilmiş sayılacak.
Eski yönetmeliğin 15 inci maddesi de başlığı ile birlikte şu şekilde değiştirildi: ”Kulübü kapanan sporcular serbest kalırlar. Bu durumda olan sporcular sezon içerisinde eski kulüplerinin yarışmalarına katılmış olsalar dahi sezon sonunu beklemeden başka bir kulüp adına lisans alabilirler. Bu durumda ilişiksiz belgesi aranmaz. Ancak, sporcunun kulübünün kapandığını il müdürlüğünden alacağı yazı ile belgelemesi gerekir.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.