Sporcular tatilde de çalışmalı

Sporcular tatilde de çalışmalı

Sezon sonrasında sporcuların antrenmanları ciddi şekilde azaltması veya kesmesinin kamp döneminde sakatlanmalara kadar varan sorunlara yol açtığı belirtilerek, sezonun bitmesinin ardından hazırlık kampına kadar geçen sürede futbolcuların belirli fiziksel

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Spor Fizyolojisi Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Kerem Tuncay Özgünen, yaptığı açıklamada, sporcuların tatilde dinlenip rahatlayarak, özellikle sezonun sonuna doğru artan fiziksel ve ruhsal baskıdan yeni sezon başlamadan önce kurtulmalarının şart olduğunu söyledi. Sporcunun tatilinin antrenmansız olmadığını belirten Özgünen, antrenmanlara ara verildiğinde sporcuların ve özellikle futbolcuların 10-15 yıl gibi uzun süre içerisinde kazandıkları esneklik, kuvvet, güç, dayanıklılık, çeviklik ve sürat gibi becerilerini kısa sürede kaybedebileceklerini ifade etti.
Sporcunun tatili, fiziksel etkinliğin ciddi anlamda azaltıldığı ve hatta durdurulduğu uzun süreli etkinsizlik dönemi olarak tanımlamasını, kendisine yapabileceği en büyük kötülüklerden bir tanesi olarak nitelendiren Özgünen, “Sezonun bitmesinin ardından hazırlık kampına kadar antrenmanı ciddi anlamda azaltan veya kesen bir futbolcunun fiziksel alt yapısı sezon öncesi kamp dönemi ile yeni sezondaki yüklemelere hazır olmayabilir. Bu durum da sporcunun sakatlanması için ortam hazırlar” dedi. Özgünen, diyetin de sezon sonrasında sporcunun form durumunun korunmasında ayrıca irdelenmesi gereken önemli bir konu olduğunu ifade ederek, “Azalmış antrenmanlar vücutta harcanan enerjiyi de azaltmakta ve eğer diyet ile alınan kalori de benzer biçimde azaltılmazsa, alınan fazla enerji depo edilerek vücut ağırlığının artmasına neden olmaktadır” diye konuştu.
Sporcunun sezonun bitmesinin ardından aldığı kiloyu antrenmanların yoğunlaşacağı dönem içinde vermeye çalışmasının sakatlığa davetiye çıkartacağını anlatan Özgünen, şunları kaydetti: “Bu nedenle sezon sonrası antrenmanlar sadece sporcuyu değil başta sporculardan sorumlu olan antrenör olmak üzere takım ile doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili herkesi ilgilendiriyor. Bu nedenle sezon biter bitmez hazırlık kampına kadar geçen sürede futbolcular belirli fiziksel etkinlikleri yapmak zorundadırlar.
Yapılacak antrenmanlar iki anlamda sporcuya katkıda bulunur. Bunlardan ilki, geçmiş fiziksel kazanımları korumaktır. Bu sayede yeni sezon öncesinde gerçekleştirilecek olan yüklemeler sağlıklı bir şekilde karşılanabilir. Bu tip egzersizlerin ikinci amacı ise kilo almayı engellemek veya fazla kilodan kurtulmaktır. Böylesi antrenmanların bir bölümü içerik olarak neredeyse tamamen teknikten uzak fiziksel hareketlerle gerçekleşen aerobik etkinliklerdir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.