Sözde Büyükşehir Yasası!

Sözde Büyükşehir Yasası!

Büyükşehir Yasası'nın üzerinden bir yıl geçti. Mahalleye dönüşen köyler ise geçen bir yıllık sürede beklenen yatırımı alamadı. Özellikle kış dönemi köylerde çamur içerisinde geçti

Büyük umutlarla yürürlüğe giren Yeni Büyükşehir Yasası birinci yılını doldurdu. Yasa, geçen bir yıl sürede Konya’nın birçok bölgesine tam olarak yansımadı. Özellikle belde ve köylerde büyük beklenti içerisine giren vatandaş, tatlı su ve kanalizasyon hariç büyük yatırımlar alamadı. Geçen yıl 30 Mart Mahalli Seçimlerinin ardından yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası aradan geçen 1 yıllık sürede yarım bırakılan çalışmalar yüzünden beldeler çamur bataklığına döndü. Son yılların en çetin kışını geçiren Konya'da yoğun kar yağışının da etkisiyle köyler kış dönemini çamurda geçirdi.

Özellkle Hotamış, İçeri Çumra, İsmil, İslik, Tavşancalı gibi beldeler yasanın en çok mağdur olduğu beldeler arasında yer aldı.

YENİ YASA İLE NE OLMUŞTU?

Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte Konya’da önceki yıllarda 206 olan Belediye Başkan sayısı 32’ye düşmüştü. Yeni yasa ile birlikte Konya’nın tamamı Büyükşehir Belediyesi’ne bağlandı. İlçelerin ana merkezleri, ana yollarının bakımı ve ilçelere bağlı olan köy yollarının tamamı da Büyükşehir’in kontrolüne geçti. Konya’nın yüz ölçümünün çok geniş olması ve 168 belde ile 584 köye sahip olması Büyükşehir Belediyesi’nin elini kolunu bağlamıştı. Belde ve köylerin mahalleye dönüşmesiyle birlikte de kaynaklar yetersiz kaldı. Konya’nın uzak ya da yakın birçok mahallesine (köy) giden hizmet yetersiz kaldı. İl Özel İdare’nin de kaldırılması köylerdeki yatırımları da sekteye uğrattı. Beldelerde en etkin ise KOSKİ çalışıyor. Yol bakım ve onarım da ise hala beklenen gelişme yaşanmadı.

ÇAMUR DERYASI UNUTULMADI

Koş döneminde yasa resmen belde ve köylerde uygulanamaz hale geldi. Birçok köye ulaşım sağlanamamış vatandaş mağdur olmuştu. Yasa ile birlikte Konya’nın belde, köy ve mahalleleri büyük beklentiye girdi. Ancak beklenen olmadı. Kırsal kesimde yaşayan vatandaş, Büyükşehir Belediyesi’nden uzak kaldı. Yasanın çıkması gündeme geldiğinde Konya, pilot şehir seçilmişti. Bunda merkez ile belde ve ilçeler arasında mesafenin uzak oluşu etkili olmuştu. Seçime 2 aydan kısa bir süre kala ise tekrar yatırımlar gündeme gelmeye başladı. İlçelere geçen yıl gönderilen su tankerleri artık gölgede kaldı.

Vatandaş, seçim döneminde olsun iyileştirme bekliyor. Sahaya inen milletvekilleri adayları ise kendi partisinin kazandığı ilçelere yatarım sözü veremiyor. Çünkü yatırımları Büşükşehir Belediyesi belirliyor. Bu da farklı partili olan ilçelerin yatırımlarını Büyükşehir, tekelinde tutuyor.

Konya’nın neredeyse ülke büyüklüğünde olması da tek merkezden yönetimi zorlaştırıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin alanı 4 bin kilometrekareden 41 bin kilometrekare alana çıkmasıyla hakimiyet alanı çok fazla genişledi. Bu da belediyenin uzak köylere hizmet götürmesini engelledi.

YASA BAŞKANLIK SİSTEMİ İÇİN ÇIKTI

Eski İsmil Belde Belediye Başkanı Lütfi Topbaş, yasanın başkanlık sistemine ön hazırlık için çıktığını iddia etti. Büyükşehir Belediyesi'nin henüz üç merkez ilçeye yeterli hizmeti veremediğini ifade eden Topbaş, “Konya'nın merkezindeki yarım kalan yatırımları görüyoruz. Meram Gödene tarafları Konya'nın çok mu uzağında. Hala oralarda gerekli altyapı çalışmaları tamamlanamadı. Yasa çıkalı bir yıl oldu ama hala ortada gelişme yok. Belde başkanları o bölgede yaşadığı için sorunları biliyordu ve ona göre çalışma yapıyordu. Şimdi ise 584 köy mahalle oldu. Merkezden hangi biriyle uğraşacaklar. Beldelere çocuk parkı yapıyorlar, çöp kovası koyuyorlar, bazen çöpleri alıyorlar. Buna da yatırım diyorlar” diye konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum