Sosyal Demokratların Kırmızı Çizgisi Asgari Ücret

Sosyal Demokratların Kırmızı Çizgisi Asgari Ücret

Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) bugün koalisyon görüşmeleri için ikinci kez bir araya geliyor.

Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) bugün koalisyon görüşmeleri için ikinci kez bir araya geliyor. Görüşme öncesinde SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles Başbakan Merkel’den saat başı 8,50 Euro'luk asgari ücret için söz istedi. Birlik partileri, yarın Yeşiller ile yapacakları görüşmeden sonra hangi partiyle koalisyon kuracağına karar verecek.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Sekreteri Andrea Nahles, Birlik partileri (CDU/CSU) bir koalisyon hükümetinin kurulabilmesi için olmazsa olmaz şartlarının arasında saat başına 8,50 Euro’luk asgari ücretin de olduğunu söyledi. CDU/CSU ile SPD arasında başlayacak ikinci koalisyon görüşmesi öncesi Bild gazetesine konuşan Nahles, “Tüm sektörleri kapsayan saat başına 8,50 Euro asgari ücret olmadan SPD’nin hükümete katılması söz konusu olmayacaktır. Bunun dışındaki herhangi bir çözümü üyelerimiz kabul etmeyecektir.” dedi.

Birlik partilerinin SPD ile otomatik olarak üçüncü bir görüşmenin olacağından hareket etmemesi gerektiğini söyleyen ve bu konuda özellikle Başbakan Angela Merkel’den bağlayıcı söz isteyen Nahles şunları söyledi: “Başbakan Angela Merkel görüşmelerimizde ciddiydi, zaman zaman espri de yaptı. Ancak sözleri bağlayıcı olmaktan da uzaktı. İkinci görüşmemizde daha fazla bağlayıcılık bekliyoruz, özellikle asgari ücret konusunda. Tabii ki sadece o konuda değil. İki taraf arasında gerek içerik gerekse güven noktasında daha alınması gereken mesafe var.” şeklinde konuştu.

ÇOCUK BAKIM PARASI KONUSUNDA YUMUŞAMA

SPD, özellikle CSU’nun bastırması ile kabul edilen çocuk bakım parasıkonusunda seçim öncesinde olduğu kadar sert tavır takınmıyor. SPD bu konuda Birlik partileri ile bir uzlaşma sağlamak istiyor. SPD, çocuk bakım parası uygulamasının eyaletlere bırakılmasını öngörüyor. Konuyla ilgili Der Spiegel’e konuşan Hamburg Belediye Başkanı Olaf Scholz, isteyen eyaletin bu parayı ödemesini, isteyen eyaletin ise bu konuda harcayacağı parayı kreş yapımı için kullanmasını istedi. Hamburg, çocuk bakım parasının kaldırılması için Federal Anayasa Mahkemesi’nde dava açmıştı.

Öte yandan Birlik partileri Yeşiller partisi ile de görüşmelerini sürdürüyor. Perşembe günkü görüşmeden sonra Yeşiller ile yarın ikinci görüşme yapılacak. Birinci görüşmeyle ilgili iki taraf da olumlu konuşurken, anlaşmazlıkların olduğu saklanmıyor. Yeşiller’in parti başkanları Claudia Roth ile Cem Özdemir de görüşmelere olumlu bakıyor. Ağırlıklı olarak Avrupa ve enerji politikaları konusunda konuştuklarını belirten politikacılar, mülteci ve vatandaş hakları konusunun ise çok fazla üzerinde durmamıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.