Sosyal Demokratlar, Göçmenlerin Yerel Seçimlere Katılmasında Israrlı

Sosyal Demokratlar, Göçmenlerin Yerel Seçimlere Katılmasında Israrlı

Almanya’da yaşayan yabancılara yerel seçim hakkı verilmesi konusu Büyük Koalisyon ortakları arasında da uzun süredir tartışılıyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkan Yardımcısı Ralf Stegner yine bu konuyu gündeme getirerek, Birlik Partilerinden...

Almanya’da yaşayan yabancılara yerel seçim hakkı verilmesi konusu Büyük Koalisyon ortakları arasında da uzun süredir tartışılıyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkan Yardımcısı Ralf Stegner yine bu konuyu gündeme getirerek, Birlik Partilerinden tutumunu değiştirmesini talep etti.

İktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD), Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olmayan göçmenlere de yerel seçim hakkı verilmesi talebinden vazgeçmiyor. SPD Genel Başkan Vekili Ralf Stegner, Almanya’da yaşayan ve AB vatandaşı olmayan göçmenlere yönelik seçim haklarının değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Haftalık Spiegel dergisine konuşan Stegner, “Burada yaşayan, çalışan, vergilerini ödeyen insanlar yine burada oylarını kullanabilmeliler. Bu insanlar neden bu medeni haklarından daha uzun süre mahrum bırakılsın?” açıklamasında bulundu. Büyük Koalisyon’u en azından yerel seçim hakkının verilmesi konusunda harekete geçmeye çağıran Stegner, Birlik Partilerinin de (CDU/CSU) bu konunun uyum politikaları açısından ne kadar önemli olduğunu fark etmelerini umduğunu belirtti.

SPD’ninSchleswig-Holstein eyalet teşkilatının başkanlığını da yürüten Stegner, belediye düzeyinde verilebilecek yerel seçim hakkının daha sonra eyalet, hatta federal düzeyde de düşünüle bilineceğini dile getirdi. Alman Uyum Bakanı Aydan Özoğuz bundan birkaç ay önce Almanya’da yaşayan ve Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olmayan göçmenlere de yerel seçim hakkının verilmesi gerektiğini savununca Büyük Koalisyon ortağı Hıristiyan Birlik Partilerinde (CDU/CSU) tepkilere yol açmıştı.

SPD Federal Meclis Grubu Başkan Vekili Eva Högl de geçen ay yaptığı açıklamada uzun yıllar Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının hem yerel seçimlerde hem de Federal Meclis seçimlerinde oy kullanmalarının önünün açılması gerektiğini söylemişti.

Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz ise SPD’nin Türk sivil toplumlarının talep ettiği bu konuyu sürekli gündemde tutmasını olumlu karşıladı. Açıklamaların ‘yaz boşluğunu dolduran’ bir konudan ibaret kalmaması temennisinde bulunan Yılmaz, “Çifte vatandaşlık konusunda istenen sonuç tam olarak elde edilmemiş olmasa da önemli bir adım atılmış oldu. Umarım Büyük Koalisyon ortakları uzlaşı sağlar ve bu konuda bir sonuca varılır.” dedi.

Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Özoğuz bu konuyu gündeme getirdiğinde Birlik Partililer ‘Almanya’da oy kullanmak isteyenler Alman vatandaşlığına geçerek bu haktan istifade edebilir’ gerekçesini öne sürmüştü.

Birlik Partileri bu konuda fikir değişikliğine gitmezse yabancılara yerel seçime katılımı sağlayacak anayasal değişik için gerekli üçte ikilik çoğunluğun sağlanması zor gözüküyor. SPD yönetimindeki Bremen yabancılara yerel seçim hakkı vermek istemiş, ancak eyaletin Anayasa Mahkemesi geçen mart ayında seçim yasasında değişiklik yapılmasına izin vermemişti. Federal Anayasa Mahkemesi ise bu konuda 1990 yılında verdiği kararla yabancılara seçim hakkının verilmesini anayasaya aykırı bulmuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.