Somali'ye acil yardım götürülmeli

Somali'ye acil yardım götürülmeli

Kuraklık nedeniyle Somali'de insanların açlık ve susuzluktan öldüğünü bu nedenle acil yardımın götürülmesi gerektiğini belirten İhsan Erdim, Konyalının yardım yapmada çok kadirşinas olduğunu söyledi

Kuraklık nedeniyle Somali'de insanların açlık ve susuzluktan öldüğünü bu nedenle acil yardımın götürülmesi gerektiğini belirten İhsan Erdim, Konyalının yardım yapmada çok kadirşinas olduğunu söyledi

 

 

Yeryüzünde savaş ve doğal afetten dolayısıyla yoksul kalmış ve mağdur durumda olanlara, insanı yardım götürmek amacıyla 2005 yılında kurulan Anadolu İnsanı Yardım Derneği (AYDER), yardım hizmetlerine aralıksız devam ediyor. Yardımlaşma ve paylaşma ayı olan Ramazan'da yardımlarını artıran AYDER, yurt içinde ve yurt dışında birçok insani yardım faaliyeti yürütüyor. Derneklerinin gerçekleştirdiği hizmetler hakkında bilgi veren AYDER Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Erdim, " Derneğimiz İHH İnsanı Yardım Vakfı'nın yurtiçin ve yurtdışı çalışmalarında Konya partnerliği görevini yürütüyor. Derneğimiz, İHH'ın çalışmalarına Konya'dan destek olmak için İHH ile aramızda bir protokol anlaşması yaptık. Yani İHH nerde bir yardım faaliyeti yapıyorsa, Konyalıların da yardımları orada oluyor. Biz İHH ile bir cemaat ve teşkilatla çalıştığımız için bir üyemiz dünyanın neresinde hayır hizmetinde bulunsa kazandığı sevap tüm cemaatimizi etkileyecektir. Çalışmalarımız tamamen gönüllülük bağı üzerinedir" dedi.

 

İHH VE AYDER ÜÇ FARKLI ALANDA YARDIM HİZMETİ YAPAR

 

İHH İnsanı Yardım Vakfı ve AYDER'in üç farklı alanda yardımlarını götürdüğünü aktaran İhsan Erdim, derneklerinin; savaş yaşanan bölgede, doğal afet bölgeleri ve kronik yoksulluğun yaşandığı ülkelerde insanı yardım hizmeti götürdüğünü vurgulayarak, "Son 50 yıldır özellikle İslam coğrafyasında onlarca savaş meydana gelmiş ve halada devam eden savaşlar var. Savaşın getirdiği yoksulluk, mağduriyet ve kimsesiz çocuklara derneğimiz elinden geleni yapmaya çalışıyor. Doğal afetler sonrası da insanlar çok muhtaç oluyorlar. Mesela geçen seneki Ramazan ayında, Pakistan'da yaşanan doğal afet yüzlerce insanın evsiz kalmasına neden oldu. Bu Müslüman kardeşlerimize yardım götürüyoruz. Son olarak hizmetimizi götürdüğümüz yardım alanı ise yoksulluğun yaşandığı Afrika gibi ülkeler. Afrika'da insanlar aç ve susuz. Yoksulluk artık onların kaçınılmaz sonucu olmuş. Biz buralara yardım yapmaya götürüyoruz. Mesela son olarak Somali'de yaşanan kuraklık nedeniyle insanlar ölüyor. Bunlara insanı yardımlarımızı götürmemiz gerekiyor" diye konuştu.

 

'10 MİLYON İNSAN KURAKLIKTAN ETKİLENMİŞ DURUMDA'

 

İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde AYDER'in 127 ülkede yardım hizmetleri yürüttüğünü söyleyen AYDER Yönetim Kurulu Başkanı Erdim, "Biz 127 ülkesinde çalışmalar yürütüyoruz. Oralarda şube veya gönüllülerimiz var. İHH'ın 127 ülkede gerçekleştirdiği insani yardım hizmetlerine AYDER olarak katkımızı sağlamaya devam ediyoruz. Mayıs ayından bu yana Doğu Afrika'dan kuraklık sesi geliyor. 10 milyon insanın etkilendiği bir kuraklık sıkıntısı bulunuyor. İnsanlar açlık ve susuzluktan hayatlarını kaybediyorlar. Bir ülkenin başkentinde 21. yüzyılda açlıktan dolayı ölen insanlar var. Ve biz bu coğrafyada yaşıyoruz ve bizim ülkemiz bolluk içinde. Afrika'daki ülkeler kuraklık nedeniyle çok zor durumdalar. Bizim bu kardeşlerimize nasıl insanı yardım götürürüz bunun derdinde olmamız gerekiyor. Dernek olarak buradaki muhtaç insanlara acil, orta ve uzun vadede ne tür yardım hizmeti götürebiliriz bunun projeleri ve hazırlığı içindeyiz" diye konuştu.

 

'AFRİKA'YA ACİL GIDA YARDIMI GÖTÜRÜYORUZ'

 

Afrika ve özelikle kuraklık çeken ülkelerde su kuyusu faaliyetlerde bulunduklarını hatırlatan Erdim, bu ülkelerde 4 bin dolara bir su kuyusu açılabildiğini söyleyerek, Ramazan ayında AYDER olarak Somali'de 10 tane su kuyusu açma hedeflerinin olduğunu belirtti. Konyalıların buradaki Müslümanlara yaptıkları yardımları artırmaları gerektiğini vurgulayan İhsan Erdim, "İnsanlar aylık 70 lira vererek bir yetimin tüm ihtiyaçları giderilebiliyor. Bizim buralardaki ülkelerde bu tür faaliyetlerimiz vardı. Kuraklık nedeniyle yardımlarımızı hızlandırarak ve artırarak acil yardıma gitmemiz gerekiyor. İnsanlar ve özellikle çocuklar açlıktan ölüyor. Bölge açlıkla savaştığı için Ramazan'da acil gıda yardımı götürüyoruz. Somali'de insanlar 600 kilometre yol yürüyerek Kenya sınırına gidiyorlar, bir lokma ekmek ve bir damla su bulmak için" ifadelerini kullandı.

 

SOMALİ'YE ACİL OLARAK 40 TONLUK GIDA YÜKLÜ UÇAK GÖNDERİLECEK

 

"Somali'de açlıktan ve susuzluktan hayatını kaybeden insanları kurtarmak için acil olarak 40 tonluk gıda yüklü bir kargo uçağımız gidecek. Buradaki insanların hemen hemen hepsi mağdur durumda. Dernek olarak ulaşabildiğimiz insanlara ulaşacağız. Doğu Afrika'nın özellikle Somali'de birçok yer felaket bölgesi olarak tanımlanıyor" diyen AYDER Yönetim Kurulu Başkanı Erdim, "Yine Somali'deki insanlar için İstanbul'dan 3 bin tonluk gıda yüklü gemimiz yola çıkacak. Bu dünyada buraya giden ikinci insanı yardım gemisi, Türkiye'den kalkan birinci gemi olacak. 3 bin tonluk gıda yüklü geminin içinde; temel gıda maddeleri yer alacak. Bu yardımlarımız Somali'deki kardeşlerimizin Ramazan ayını çıkarmalarını sağlayacak. Orta ve uzun vadede buradaki insanı çalışmalarımızı yapacağız. Bu yardım hizmetleri İHH yapıyor, biz Konya olarak yardımlarımızı ulaştıracağız" diye konuştu.

 

AYDER GÜRCİSTAN'DA 6 CAMİİ YAPTIRIYOR

 

AYDER'in Gürcistan'da ile Çeçenistan sınırdaki Müslümanların ibadet yapacak yer sıkıntısı çektiği için 6 camii temeli attığını açıklayan İhsan Erdim, "Bir yıldır buradaki insanların bizden istekleri vardı. Bu Ramazan ayı buna da vesile oldu ve 6 caminin temeli atıldı. Arkadaşlarımız buradan yeni döndüler. Konya'da bin kişiye sürekli gıda yardımında bulunuyoruz. 100'ü Konya'da ve bin 100 tanesi de dünyanın çeşitli yerlerinde olan bin 200 yetim çocuğa bakıyoruz. Konyalı yetimler için iftar programları düzenliyoruz. Derneğimizin gönüllü insanları bu yetim ailelere iftara gidiyorlar. Yetim ailelerin arkadaşlarımızın geleceklerinden haberi olmuyor. İftarda çok güzel bir ortam oluşuyor. Bu hizmetleri Konyalı hayırseverlerin yardımlarıyla gerçekleştiriyoruz.

 

'KONYALI YARDIM KONUSUNDA ÇOK KADİRŞİNAS'

 

Konyalının yardım hizmetlerinde kadirşinas olduğunu da dile getiren AYDER Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Erdim, sözlerini şöyle tamamladı: "İHH İnsani Yardım Vakfımızda dünyanın bir yerinde bir çatışma veya doğal afet olsa hemen oraya gidiyor. Devletlerin bile gidemediği yereler vakfımız gidiyor. 2005 yılından bu yana İHH ile ortak çalışmaya başladık. Konyalı hayırseverler yardım konusunda üzerlerine düşüne her zaman yaptılar. Konya muhtaç insanlara maddi ve manevi yönden yardımcı olmada çok fedakar. Bu kadirşinas özelliğimizden dolayı Konyalı olarak gururlanıyoruz. Hayırsever kardeşlerimizin de sevapları çok olmasını da diliyoruz."

 

MUSTAFA AKÇA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.