Sobacılar Esnafının Sayıları Her Geçen Gün Azalıyor

Sobacılar Esnafının Sayıları Her Geçen Gün Azalıyor

Antalya Demirciler ve Sobacılar Çarşısı esnafı sayılarının her geçen gün azaldığı ve işlerinin de kötüye gittiğinden yakınıyor. Turizm şehrinde mesleklerinin son temsilcisi olduklarını belirten sobacı esnafı, Antalya Esnaf ve Sanatkârlar...

Antalya Demirciler ve Sobacılar Çarşısı esnafı sayılarının her geçen gün azaldığı ve işlerinin de kötüye gittiğinden yakınıyor. Turizm şehrinde mesleklerinin son temsilcisi olduklarını belirten sobacı esnafı, Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nden (AESOB) sıkıntılarının giderilmesi için destek istedi.

AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok’u ziyaret eden Antalya Demirciler ve Sobacılar Çarşısı Esnaf Derneği Yönetimi, sobacılar çarşısı esnafının mağduriyetlerini anlattı. Sobacılar Çarşısı şehrin cazibe ve kültür merkezi olup mutlaka yaşatılması gereken bir yer olduğunu belirten Sevimçok, "Günümüzde artık bir zanaatkâr neredeyse yok denecek kadar çok az yetişiyor. Bu yüzden Sobacılar Çarşısı içerisindeki esnaflarımıza destek çıkılması hatta onların bu sanatlarını devam ettirmeleri için de teşvik edilmeleri lazımdır." diye konuştu.

Antalya’nın tek ve en son el sanatları çarşısının bu durumda olmasından dolayı üzüntü duyduğunu belirten Sevimçok daha da geç olmadan el birliğiyle oradaki esnaflara sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Sobacılar Çarşısı esnafının mesleklerinin son temsilcileri olduğuna da vurgu yapan Sevimçok, esnafın sıkıntılarının giderilmesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Çarşının bir an evvel turizme açılması gerekiyor. Şehir etkinliklerinin bir kısmı oraya aktarılmalı. Çarşıda bulunan deneyimli ustalardan oluşturulacak olan küçük bir eğitim atölyesi çarşı içerisinde faaliyete geçirilmeli. Bu şekilde hem o atölyede yeni çırakların yetiştirilmesi hem de el sanatlarına ilgi duyan kimselerin eğitilmesine ve çarşının hareketlenmesine bir olanak sağlanır. Çarşıdaki el sanatları şekillendirilmeli. Çarşıdaki boş dükkânların da hızlı bir şekilde el sanatları üzerine demirci, bıçakçı, kalaycı, yorgancı gibi mesleklerle doldurulması ve bu zanaatkârlara yardımcı olunmalı."

Şu an çarşıda dükkânları açık olan mevcut esnafların vakıflara dükkân kirası olarak 1000 TL ödediklerini ve arka taraflarda kalan boş dükkânların ise 500 TL kira bedelinden ihale edilmesine rağmen halen kiracı bulunamamasının ise oradaki esnafın mağduriyetinin bir göstergesi olduğunu kaydeden Sevimçok, "Eski, yeni diye ayırt edilmeden kiraların yeniden ve makul ölçülerde düzenlenmesi ve çarşının yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılabilmesi adına da esnafın teşvik edilmesi gerekiyor." dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.