Soba zehirlenmelerine karşı dikkat 


Soba zehirlenmelerine karşı dikkat 


Karaman İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Özyörük, son zamanlarda artan soba zehirlenmelerine karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Özyörük, karbonmonoksit zehirlenmelerinden dolayı ortaya çıkan istenmeyen durumların oluşmamasının alınacak basit ve gerekli önlemlerle mümkün olduğunu söyledi. 
Karbonmonoksit zehirlenmesinin en yaygın ve en erken belirtilerinin sersemletici bir baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, göğüs ağrısı, kafa karışıklığı, asabiyet ve bilinç kaybı olduğunu, özellikle uykuda olan ve kendinden geçmiş kişiler için bu durumun daha da tehlikeli olduğunu ifade eden Özyörük, “Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmelidir. Isınmada kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli ve izin belgesi olmayan satıcılardan kömür satın alınmamalıdır. Ayrıca aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı için soba içinde düzensiz ısı dağılımı oluşacak bu da baca çekişini zayıflatacaktır. Bu nedenle soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli, sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır” dedi. 
Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğünü kaydeden İl Sağlık Müdürü Özyörük, eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamasını isteyerek, “Yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır. Son olarak soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı, sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Şofben kullanımının olduğu yerlerde şofben bağlantısının mutlaka bacaya yapılması gerekmekte olup bina aydınlığı gibi baca bağlantısı olmayan yerlerde şofben asla çalıştırılmamalı, mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir havadar mekana şofben montajı yetkili servis tarafından yapılmalıdır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.