Snowden, Moskova’da İnsan Hakları Savunucularıyla Görüşecek

Snowden, Moskova’da İnsan Hakları Savunucularıyla Görüşecek

Moskova’da Şeremetyova havalimanında transit bölgede sıkışıp kalan CIA eski çalışanı Edward Snowden Rus ve yabancı insan hakları savunucularıyla görüşecek.

Moskova’da Şeremetyova havalimanında transit bölgede sıkışıp kalan CIA eski çalışanı Edward Snowden Rus ve yabancı insan hakları savunucularıyla görüşecek.
İnterfaks haber ajansına konuşan Şeremetyovo Havalimanı kaynağı Snowden’in bir özel açıklamada bulunacağını ve bu nedenle Rus ve yabancı insan hakları savunucularıyla görüşmek istediğini kaydetti.

Daha sonra Human Rights Watch Rusya temsilcisi Tatyana Lokşina, kendi sosyal ağ sayfasında Snowden’in davetiyesini yayınladı. Snowden, “Ben Human Rights Watch ve diğer saygıdeğer kişileri 12 Temmuz saat 17.00’de Moskova’nın Şeremetyovo Havalimanı’na davet ediyorum. Burada bulunduğum durumla ilgili atacağım adımlarla ilgili konuyu görüşmek istiyorum ” duyurusunda bulundu.

Davet edilen insan hakları savunucuları arasında Sergey Nikitin (Amnesty International, Russia), Mihail Krasnov (Transparency International), İnna Hadjiyeva (Human Rights Watch), Yakub Zyulek (Krido Legal), Olga Kostina (Rusya Toplumsal Odası üyesi, Soprotivlenie örgütü Başkanı), Vladimir Lukin (Rusya İnsan Hakları Resmi Yetkilisi), Rus milletvekili Vyaçeslav Nikonov ve ünlü avukatlar Anatoli Kuçeren, Genrih Padve ve Genri Reznik de bulunuyor.
Moskova Avukatlar Odası Başkanı Reznik’e göre, Snowden görüşmede Rusya’dan siyasi iltica hakkı da isteyebilir.

Parlamento alt kanadı Duma Uluslar arası Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov’a göre, CIA eski çalışanı buluşmada kendi siyasi rejim karşıtı ve insan hakları savunucu statüsünü güçlendirmeyi düşünüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın sözcüsü Dmitri Peskov da, Snowden’in Kremlin yetkilileriyle görüşmek için başvuruda bulunmadığını belirtti. Peskov, “Kremlin’in Snowden’in kendisi ve sorunlarıyla hiç bir ilişkisi yok.” dedi.
Son zamanlarda CIA hakkında ilginç iddialar ortaya atan Snowden, 2009'da Londra'da düzenlenen G20 zirvesinde ABD ve İngiliz istihbaratının konuk ülke üyelerinin telefonunu dinlemeye ve yazışmalarını ele geçirmeye çalıştığını öne sürmüştü. Snowden, Amerikan istihbaratının Google, Microsoft, Apple ve başka IT şirketlerinin kullanıcılarının şahsi bilgilerine ulaşabildiğini belirtmişti.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.