'Siyasi Tartışmalar Gelir Geçer Ama Türkiye’nin Başarısı Devam Eder İnşallah'

'Siyasi Tartışmalar Gelir Geçer Ama Türkiye’nin Başarısı Devam Eder İnşallah'

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Türkiye son 10 yılda ortaya koyduğu performansta çok daha büyük takdiri hak ediyor.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Türkiye son 10 yılda ortaya koyduğu performansta çok daha büyük takdiri hak ediyor. Siyasi tartışmalar gelir geçer ama Türkiye’nin başarısı devam eder inşallah.” dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz 'Türkiye’de iyi işler' raporunun kamuoyuyla paylaşılması ardından basının sorularını cevapladı. TÜSİAD’ın, “Vergi cezası veya başka türlü cezalarla şirketler üzerinde baskı kuran, ihale yasası onlarca kez değişen bir ülkeye yabancı sermayenin gelmesi mümkün değildir." açıklamasının sorulması üzerine, “Türkiye son 10 yılda geçmişte hiç olmadığı kadar doğrudan uluslararası sermayeyi cezbetmiş bir ülke. Geçmişte yıllık olarak 2002 öncesi döneme bakın yılda bir milyar doları belki çok istisnai geçmiştir. Halbuki geçtiğimiz 10 yılda bir sıçrama yaptı. Şu anda yanlış hatırlamıyorsam 130 milyar dolar civarında doğrudan bir sermaye girişi olmuş. Son dönemde bazı siyasi tartışmalardan kaynaklı geçici etkilenmeler olabilir. Bunlarda kısa sürede geçeceğine inanıyorum belki ilk çeyreği etkileyecektir ama yerel seçimlerden sonra ekonomik yansımaları hep birlikte göreceğiz." diye konuştu.

Yılmaz, diğer ülkelerde istihdam daralırken Türkiye'de arttığını ifade ederek, "Ayrıca kadın istihdamını da artırdığımızı görüyorsunuz. Bu konuda sağladığımız ilerlemeyi Dünya Bankası dünyaya anlatmaya çalışırken bizim kendi ülkemiz için bu kadar karamsar olmamızı doğrusu haklı bulmuyorum. Türkiye son 10 yılda ortaya koyduğu performansta çok daha büyük takdiri hak ediyor. Siyasi tartışmalar gelir geçer ama Türkiye’nin başarısı devam eder inşallah.” şeklinde konuştu.

Adaletin iyi işlemediği bir yerde tam olarak arzu edilenlere ulaşmanın mümkün olmadığını vurgulayan Bakan Yılmaz, bu konuda atılan adımları iş dünyasının herkesten daha fazla desteklemesi gerektiğini söyledi.

Yılmaz, “Merkez Bankası ilk kez bugün piyasaya doğrudan müdahale etmek zorunda kaldı. Bunu kalıcı olarak görüyor musunuz?” sorusu üzerine de şöyle konuştu:

“Şu an da dolar kurunda yaşanan gelişmeler iki tane unsurla ilişkilendirilir birinci si FED’in aldığı kararlar var likiditenin daha az olacağı bir döneme geçiş var. Biz politikalarımızı buna göre ayarlamış durumdayız. İkincisi içerde yaşanan bazı siyasi olaylar gösterilebilir. Ama bunlar geçici etkilenmeler olarak görüyoruz. Serbest kurdan yanayız biz ama spekülatif hareketlere karşı olarak da merkez bankamızın aktif politikalar izlemesi her zaman mümkün. Merkez Bankamız küresel kriz ortamında en başarılı merkez bankalarından bir tanesi. Kendi görev alanları ile ilgili bağımsız bir şekilde elindeki enstrümanları en etkili bir şekilde kullanacaktır.”

Doların yükselmesinin uzun vadede cari açığa olumlu etkisinden bahseden Bakan Yılmaz, finansal işlemler açısından da kısa dönemli etkilenmelerin olacağını kaydetti.

Yılmaz, “Derince Limanı ihalesinden tüm katılımcılar çekildi. Burada dövizin yüksek olmasından kaynaklandığı söylenildi. Sizce de ihaleye verilen fiyat çok mu yüksekti?” sorusuna da şöyle cevap verdi:

“İhaleyle ilgili tam bir bilgim yok. Fakat genel anlamda şunu söyleyebiliriz. Tabi bu tür dövizdeki hareketlenmeler yatırımcı açısından bekle gör yaklaşımı doğurabilir ama bunlar geçici etkilerdir bir süre sonra bu etkilerin geçtiğini görebiliriz.”
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.