"Şivlilik geleneği yaşatılmalı"

"Şivlilik geleneği yaşatılmalı"

Konya'nın kültürüne gönüllü olarak hizmet veren Hizmet Petrol Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yellice, asırlık bir gelenek olan Şivliliğin yaşatılmasının önemli olduğunu ifade ederek Konyalılara bu geleneği yaşatma çağrısında bulundu

Selçuklu Devletine başkentlik yapan Konya'da üç ayların başlamasıyla kente özgü olan Şivlilik geleneği asırladır sürdürülüyor. Osmanlı dönemi öncesinden bugüne uzanan en eski dini geleneklerden biri olan "Şivlilik" kutlamaları, Regaib Kandili'nden bir gün önce geceleyin başlıyor. Konya'da, üç ayların başlangıcı Regaip Kandil’inin sabahında çocukların kapı kapı dolaşıp evlerden şekerlemeler topladığı "Şivlilik" etkinliği perşembe günü gerçekleşecek. Günler öncesinden hazırlıklarını tamamlayan Konyalılar perşembe sabahı kapılarının zilini çalacak çocuklara çeşitli ikramlarda bulunacak. Son 2 yılda yaşanılan pandemi sebebiyle Şivlilik toplayamayan çocuklar bu yıl okulların tatil olması sebebiyle kapı kapı dolaşarak Şivlilik toplayacak olmanın heyecanı içinde. Konya'nın kültürüne gönüllü olarak hizmet veren Hizmet Petrol Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yellice, asırlık bir gelenek olan şivliliğin yaşatılmasının önemli olduğunu ifade ederek Konyalılara bu geleneği yaşatma çağrısında bulundu.

adsiz-004.jpg

‘ŞİVLİLİĞİN TEMELİ SELÇUKLU’YA DAYANIYOR’

Şivlilik nedir sorusuna cevap veren Yellice, “Şivlilik Selçukludan bu yana yapılan bir gelenektir. Şivlilik bin, bin 200 yıllık bir gelenek. Bir dönem unutulan Şivlilik Osmanlı döneminde tekrar canlandırılmıştır. Geleneklerimiz arasında sadece Şivlilik değil, Hıdırellez ve Nevruz gibi geleneklerimiz vardır. Şivlilik bin yılı aşan bir gelenektir, Türklerdeki en önemli yapılanmalardan biri de teşkilatlanma, birlik ve beraberlik amaçlı Toylardır. Günümüzdeki resmi bayramlar geçmişte olmadığı için, Şivlilik, Nevruz, Hıdırellez gibi etkinlikler Türklerin Toy'udur. Yine bu etkinlikler ile kültür paylaşımı yaşanıyordu. Bu geleneklerde amaç hem çocuklar arasında hem de yetişkinler arasında birlik ve beraberliğin sağlanmasıdır. Şivlilik Konya’da Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecede ve Regaip Kandili sabahı çocuklarca yapılan kandil kutlama geleneğidir. Konya’da bugüne ilk namaz adı da verilir. Kandil gecesi kutlama geleneği Osmanlı Devleti döneminde Padişah II. Selim’den itibaren sürdürülmektedir. Regaip gecesinin sabahı ellerine birer torba alan çocuklar kapıları çalmadan içeriye girer; Şivli şivli şişirmiş, Erken kalkan pişirmiş, İki çörek bir börek, bize namazlık gerek. Şivliliiiiiik… diye bağrışırlar. Daha önceden ev sahipleri önceden hazırlanan kuru üzüm, leblebi, incir, iğde gibi çerezlerden dağıtırken günümüzde daha çok şekerlemeler çocuklara dağıtılıyor. Aynı gün, hemen her evde yağdan kızartılmış mayalı hamurdan bişi yapılır ve yufkaların arasına konur. Buna pekmezle yapılmış un helvası ilave edildiği de olur. Bişiler komşulara dağıtılır. Çocukların hatırlandığı, mutlu edildiği şivlilik, aynı zamanda birlik ve beraberlik duygularının pekiştirdiği bir gelenek olarak geçmişten günümüze varlığını sürdürmektir” dedi.

‘ŞİVLİLİK GÜZEL BİR ADETİMİZ’

Şivlilik geleneğinin sadece Konya’ya has bir gelenek olduğunu ifade eden Yellice, “Konya’mıza has olan Şivlilik geleneği inşallah diğer illerimize de yayılır. Çünkü Şivlilik güzel bir adetimiz. Konya’ya has olan Şivlilik geleneğinin devam etmesi için Konya’da yaşayan vatandaşlarımız güçlü destek vermeli. Bu gelenek dedeler, babaanneler ve ananeler tarafından yeni nesile anlatılmalı. Perşembe günü dağıtılacak Şivlilik ikramlarının sağlıklı ve kaliteli ürün olmasına önem gösterilmeli. Bütün İslâm âleminin mübarek üç aylarını ve Regaib Kandili’ni tebrik ediyor; üç ayların gelişiyle birlikte gönüllerimizi itminana kavuşturan rahmet, mağfiret ve bereket ikliminin, ülkemizden başlayarak dalga dalga tüm insanlığı kuşatmasını, İslâm dünyasında akmaya devam eden kanın bir an önce durması; insanlığın ortak huzurunu tehdit eden terör, şiddet, savaş ve düşmanlığın yerini barış ve huzura bırakması; rağbetlerimizin iyiye, güzele ve doğruya yönelik olması ve bu aylarda yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların kabul olması için Cenâb-ı Mevlâ’ya niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı.

MESUT TURAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.