Sırp Gazeteci, 25 Yıllık Arkadaşının Böbreğiyle Türkiye’de Sağlığına Kavuştu

Sırp Gazeteci, 25 Yıllık Arkadaşının Böbreğiyle Türkiye’de Sağlığına Kavuştu

Sırp gazeteci Ivana Jankovic, 25 yıllık arkadaşının böbreğiyle Türkiye’de sağlına kavuştu. Sırp kamuoyunda Ivana ve donörü Marijana için başlatılan yardım kampanyası kısa sürede büyük ilgi gördü ve amacına ulaştı. İki arkadaş...

Sırp gazeteci Ivana Jankovic, 25 yıllık arkadaşının böbreğiyle Türkiye’de sağlına kavuştu. Sırp kamuoyunda Ivana ve donörü Marijana için başlatılan yardım kampanyası kısa sürede büyük ilgi gördü ve amacına ulaştı. İki arkadaş büyük umutlarla Türkiye'ye uğurlandılar, Acıbadem Bursa Hastanesi'nde 3 boyutlu laparoskopik ameliyat oldular.

Gazeteci Jankovic, 4 yıl önce diyaliz tedavisine başlamak zorunda kaldı. Ancak böbrekleri iflasın eşiğindeydi, gün geçtikçe durumu ağırlaştı. Onu yaşama bağlayacak destek, kendisi gibi gazeteci arkadaşı Marijana Milosavljevic'den geldi. Arkadaşı Marijana Milosavljevic böbreğini vermek istedi Ivana'ya ancak o arkadaşının saçının teline bile zarar gelmesini istemediği için teklifi reddetti. Ancak durumu gittikçe kötüleşiyordu. Böbrek nakli şart olmuştu. Marijana arkadaşını ikna etmek için uğraştı ve sonunda başardı. Sırp kamuoyunda Ivana ve donörü Marijana için yardım kampanyası başlatıldı. Kampanya kısa sürede büyük ilgi gördü ve amacına ulaştı.

İki arkadaş büyük umutlarla Türkiye'ye Acıbadem Bursa Hastanesi'ne uğurlandılar. Böbrek naklini, Acıbadem Bursa Hastanesi Üroloji ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay ve ekibi gerçekleştirdi. Prof. Oktay, ameliyatın son derece başarılı geçtiğini belirterek, "3 boyutlu laparoskopik ameliyat ile donör Marijana 3 ay yerine 3 günde iyileşti. Ivana da bir ay gibi kısa sürede iş hayatına dönebilecek." dedi.

Ameliyat hakkında bilgi veren Prof. Oktay, donör reflektomi dedikleri, canlıdan böbrek alma işlemini 3 boyutlu laparoskopi ile yaptıklarını ifade ederek, "Bu, Türkiye'de tektir. Kapalı ameliyat yöntemi olduğundan hem küçük bir kesi ile yapıyoruz hem de daha az kanama oluyor ve hastaya ameliyat sırasında da sonrasında da büyük konfor sağlıyor. Donörün kasık bölgesi hazır olunca vericiden kapalı yöntemle böbreği dışarı alıp, özel soğuk serumla soğutup yan odaya götürüyoruz ve sadece dakikalar içinde alıcıya takma işlemini başlatıyoruz. Canlı vericilerden alınan böbrek, hemen çalışıyor zaten. Kısa sürede her iki ameliyatı da tamamlıyoruz.” diye konuştu.

“TÜRK DOKTORLAR SAYESİNDE YENİ HAYATA BAŞLIYORUM”

Organ nakli operasyonu ile yaşama tutunan 46 yaşındaki Ivana Jankovic ise duygularını şöyle ifade etti: “Uzun araştırmalarım sonucu Acıbadem Bursa Hastanesi'nde Prof. Dr. Bülent Oktay'da karar kılmıştım. Yanılmadığımı gördüm. Şimdi kendimi çok iyi hissediyorum. Türk doktorlar sayesinde benim için yeni bir hayat başlıyor. İşim çok stresliydi, bir de hastalığımın stresi vardı. Arkadaşlarım beni çok idare ettiler. Bazı günler hiç işe gitmedim. 25 yıllık arkadaşımın böbreği bana yaşam verdi.”

48 yaşındaki gazeteci donör Marijana da bu süreçte eşinden çok büyük destek gördüğünü belirterek, "Çocuğumuz yok. Eşim de Ivana'ya çok büyük saygı duyuyor ve bana bu süreçte hep destek oldu. Böbreğimle 25 yıllık arkadaşıma hayat vermek anlatılamaz bir duygu. Ivana için en güzel günleri istiyorum. Bursa'yı da çok sevdim, çok güzel bir şehir ve en kısa zamanda yeniden gelmek istiyorum.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.