Şiö Başbakanlar Zirvesi Taşkent’e Yapılacak

Şiö Başbakanlar Zirvesi Taşkent’e Yapılacak

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyesi ülke başbakanları zirvesi Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yapılacak.

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyesi ülke başbakanları zirvesi Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yapılacak.

Özbekistan'ın Başbakanı Şavkat Mirziyoyev'in ev sahipliğindeki zirveye, ŞİÖ üyesi Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Kırgızistan Başbakanı Cantörö Satıbaldiyev, Kazakistan Başbakanı Serik Ahmedov, Tacikistan’ın yeni seçilen başbakanı Kohir Rasulzoda ve Çin Başbakanı Li Keqiang katılacak.

28-29 Kasım günleri arasında yapılacak zirvede Çin’in doğusu ile Rusya’nın St. Petersburg limanını birbirine bağlayacak yeni karayolu ağı ile ilgili anlaşmanın imzalanması planlanıyor. Taraflar, ayrıca enerji, güvenlik ve ekonomi gibi bölgesel ve uluslararası konularda görüş alış verişinde bulunacak. Taşkent zirvesinde ayrıca Afganistan’da bunan ABD ve NATO askeri gücünün 2014 itibariyle bu ülkeyi terk edecek olması meselesi de masaya yatıracak.

Çin'in Şanghay şehrinde 1996'da Rusya, Çin, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan'ın katılımıyla 'Şanghay Beşlisi' olarak kurulan örgüt, 2001'de Özbekistan'ın da dahil olmasıyla, 'Şanghay İşbirliği Örgütü' ismini almıştı.
Afganistan, Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan’ın gözlemci ülke sıfatıyla temsil edildiği örgütte, Türkiye, Sri Lanka ve Beyaz Rusya diyalog panterleri ülkeler olarak yer alıyor.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.