Singapur Ve Türkiye’nin Önde Gelen Yatırımcıları Yuvarlak Masada Buluştu

Singapur Ve Türkiye’nin Önde Gelen Yatırımcıları Yuvarlak Masada Buluştu

Singapur ve Türkiye’nin önde gelen yatırımcıları yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. Singapur Başbakanı Lee Hsıen Loong’un konuk olduğu toplantıya Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı...

Singapur ve Türkiye’nin önde gelen yatırımcıları yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. Singapur Başbakanı Lee Hsıen Loong’un konuk olduğu toplantıya Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç da katıldı.

Four Seasons Hotel’de yapılan yuvarlak masa toplantısında söz alan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iki ülkenin ticaretinin giderek arttığını vurguladı ve “Türkiye’nin geçen sene Singapur ile ticareti 708 milyon dolardı. İhracat 355 milyon dolar, ithalat 353 milyon dolardı. Bu senenin ilk 8 ayında da ticaret 416 milyon dolar oldu. İhracat 239 milyon dolara, ithalat 177 milyon dolara denk geldi.” dedi. Zeybekci, ithalat ve ihracatın daha da artması temennisinde bulundu. İlaveten kimi ticari alanların ihmal edildiğinden yakındı. Türkiye’nin jeo siyasi önemi bulunduğunu anlatan Ekonomi Bakanı, şöyle devam etti:

“Ayrıca enerji ve ulaşım alanında ülke odak durumdadır. Yine yatırımın odağı olmaya devam edecektir. Biz 2012’de Yatırım Teşvik Paketi ortaya koyduk. Burada büyük ölçekli ve stratejik yatırım aşamaları vardı, o da Türkiye’ye uluslararası yatırımcıları çekmeyi temel alıyordu. Uluslar arası yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi artıyor. Türkiye yeni yatırımlar için çekim alanı oluyor. Bu ortamdan Singapurlu şirketler yararlanmalı, ülkeye gelmeli. Türkiye, Singapur ile STA görüşmelerini tamamlayacak. Ama Singapur zorlayıcı bir alan. Burada kimi hassasiyetlerimiz dikkate alınmalı. Ama umuyorum engeller ve zorluklar görüşmelerle hallolacak yatırımlar artacaktır. Her iki tarafın yapıcı tavrı ile Türkiye ve Singapur bir birine karşılıklı olarak imkan verecek. İki ülke coğrafi olarak uzak ama yakın da. Uzaklar teknik ile aşılabilir. Bu STA tamamlanmadan evvel yapacağımız son görüşme. Umuyorum STA tamamlanmasının sonrasında ticaretimiz daha iyi yerlere gelecek.”

LOONG: KAMU ALIMLARINDA HASSASİYET VAR

Zeybekci’nin “Mal ve hizmetleri kapsayan dış ticaret sözleşmeleri tamamlanıyor. Kimi durumlarda kamu alımlarında beklediğimiz hususlar var.” sözlerine Singapur Başbakanı Loong, “Kamu alımlarında hassasiyet var. Bu hassasiyet Singapurlu şirketlerin lehine olabilir. Çünkü bunlar bittikten sonra Singapurlu şirketlerin lehine olacak. Türkiye’den şirketlerle ortak teşebbüste bulunacaklar. Türkiye’den şirketler aynı şekilde kaydolabilecek. Hatta bunlar yerel şirket gibi faaliyet yürütebilecek.” cevabını verdi.

Singapur Başbakanı Lee Hsıen Loong, ülke olarak önemli atılım yaptıklarını ve Japonya ve Almanya gibi ileri ülkelerden olmak istediklerini söyledi. Bunun için yeni ortaklara ihtiyaç duyduklarını ifade eden Loong, Türkiye ile ilişkilerini de bu çerçevede ele aldıklarını söyledi. “Japonya ve Almanya gibi ileri ülkelerden olmak için yeni ortaklara gerek duyuyoruz. Bu anlamda Türkiye’nin rolü önemli.” diyen Loong, ayrıca şunları söyledi:

"Türkiye ile ticaretimiz artıyor. Ama bu alanda halen orta halli rakamlardayız. Yatırımlarda da durum aynı. Türkiye’de yatırım yapan şirketlerimiz var. Bu şirketlerimiz toplu ulaşım ürünleri ile ilgili yatırım yapıyor. Şirketlerimiz tüketiciler ile de ilgileniyor. Evet yeni ortaklıklar temennimiz. Öte yandan Türkiye ve Singapur STA için gereken gayretleri ortaya koyuyor. Bu anlamda ilerlemeler var. Tabii hizmet sektörü daha zor oluyor ama biz burada en önemli faaliyetleri yürütebiliriz. Yeter ki bir araya gelelim, yapılabilecek çok şey var."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.