Sinagog Saldırısında Ölenler Anıldı

Sinagog Saldırısında Ölenler Anıldı

İstanbul’daki Beth İsrail ve Neve Şalom Sinagoglarına 15 Kasım 2003 tarihinde yapılan bombalı saldırılarda hayatlarını kaybedenler için anma töreni düzenlendi. Şişhane Meydanı’da yapılan törene CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin...

İstanbul’daki Beth İsrail ve Neve Şalom Sinagoglarına 15 Kasım 2003 tarihinde yapılan bombalı saldırılarda hayatlarını kaybedenler için anma töreni düzenlendi. Şişhane Meydanı’da yapılan törene CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrı Kulu ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’da katıldı. Saldırıda yaralanan Aydın Kara ise kendisine yardım etmediğini öne sürdüğü sinagog yetkililerine tepki gösterdi.

Neve Şalom ve Beth İsrail Sinagoglarına 11 yıl önce gerçekleştirilen bombalı saldırılarda hayatını kaybedenler için Beyoğlu Şişhane Meydanı’nda anma töreni düzenlendi. Bu yılki anma törenine Musevi cemaatinden kimsenin gelmediği görüldü. Anma törenini saldırıda hayatını kaybeden Murat Şahin’in köylüleri yaptı. Yağbasan Köyü Derneği üyesi yaklaşık 100 kişinin yanı sıra (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrı Kulu ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’da katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Yağbasan Köyü Derneği Başkanı Ali Erdoğdu konuşma yaptı. Erdoğdu, Birlik ve beraberlik mesajı verdi. CHP Genel Başkan Yarcısı Sezgin Tanrıkulu, Şiddetin terörün dünyada ve Türkiye’de hiçbir zaman sorunların çözümünde bir yöntem olmayacağını söyledi. Tanrıkulu, “Hele hele inanç, din ve mezhep üzerine yapılan çatışmalar ve terör olayları hiçbir zaman dünya ve insanlık tarihinde hiçbir sonuç elde edememiştir. Yanı başımızdan yine inanç ve mezhep üzerinden büyük çatışmalar ve büyük ölümler var. Ben bunları buradan ölen yurttaşlarımız üzerinden hepsini lanetliyorum. Mescidi Aksa’ya bizim kutsal merkezimize yapılan saldırıyı da bin kere lanetliyorum. Ama aynı zamanda içinde içki içtiler deyip bütün yurttaşlarımız ötekileştiren ve lanetleyen ve nefret söylemi söyleyenleri de lanetliyorum.” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, konuşma yapacağı sırada saldırıda yaralanarak görme duyusunu büyük oranda kaybeden bacağı da sakat kalan Aydın Kara (40) bağırmaya başladı bunu üzerine Tanal, “şahsı yanına alarak gel terörü birlikte sonlandıralım.” Diye şahsı sakinleştirdi. Tanal, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Değerli aydın kardeşimiz terörün mağdurlarından. İşte terörün getirdiği aile yıkımı. Sosyal yıkım gerçekten de devletleri de yıkan bir olay. Onun için toplumda iktidarın toplum içerisindeki yapmak istediği o bariyerlerin hepsini yıkmamız lazım. Toplumun ilk önce birbiriyle barışık olması lazım, konuşması lazım. Ve kin tohumlarını ekmek isteyenlere inat kin tohumları değil barışı ekmek lazım.”

Konuşmaların ardından Neve Şalom Sinagogu önüne kadar yürüyen vatandaşlar, saldırının gerçekleştiği ve Murat Şahin’in hayatını kaybettiği yere karanfiller bıraktı. Bu sırada, saldırıda yaralanarak görme duyusunu büyük oranda kaybeden bacağı da sakat kalan Aydın Kara (40) bağırmaya başladı. Üzerinde, ‘Ben böyle değildim sonradan oldum. Bu kötü kaderi Sinagog’ta buldum’ yazılı tişört bulunan Kara, kendisine yardım etmediğini öne sürdüğü sinagog yetkililerine tepki gösterdi. Sinagog duvarına yumurta attı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.