Şimşek: Fed'in Parasal Genişlemeyi Erken Bırakması Büyük Risk

Şimşek: Fed'in Parasal Genişlemeyi Erken Bırakması Büyük Risk

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uzun zamandır güçlü performans gösteren gelişen ülkelerin ekonomisinin yavaşladığını belirterek, Uluslararası Para Fonu (IMF)'nun küresel büyüme tahminlerinin geçen yıla göre 0,8 puan düşürüldüğünü söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uzun zamandır güçlü performans gösteren gelişen ülkelerin ekonomisinin yavaşladığını belirterek, Uluslararası Para Fonu (IMF)'nun küresel büyüme tahminlerinin geçen yıla göre 0,8 puan düşürüldüğünü söyledi. Şimşek, FED'in parasal genişlemeyi erken bırakması riskinin bu yılın en büyük risk olduğunu ve parasal genişlemenin biteceğini geçen yıl ifade ettiklerini kaydetti.

Mehmet Şimşek, yılın ilk 6 aylık dönemine ilişkin bütçe gerçekleşmelerini bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Konuşmasına küresel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak başlayan Şimşek, uzun süredir çok güçlü bir performans ortaya koyan gelişmekte olan ülke ekonomilerinde ciddi bir yavaşlama görüldüğünü anlattı. Küresel ekonomiye ilişkin beklentilerin aşağıya doğru revize edildiğini, başta IMF olmak üzere birçok kuruluşun küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminlerini aşağı doğru revize ettiğini kaydetti.

Şimşek, "Geçen seneye oranla en son açıklanan tahminlerde, IMF küresel büyümenin yüzde 0,8 daha aşağıda gerçekleşeceğini ortaya koydu. Şuan IMF'nin küresel büyümeye ilişkin tahmini yüzde 3,1'dir. Dikkat ederseniz küresel kriz öncesi büyüme ekonomisi yüzde 5'ler civarındaydı. Yüzde 3'lük bir büyüme bu anlamda oldukça düşük bir büyümedir küresel ekonomi açısından. Hatta bu son açıklanan tahminler yılbaşındaki tahminlere göre bile daha aşağıdadır." şeklinde konuştu.

"ÇİN, BREZİLYA VE RUSYA GİBİ ÜLKELERİN KÜÇÜLMESİ KÜRESEL BÜYÜMEYİ ETKİLİYOR"

Türkiye açısından Euro Bölgesi’nin önemine dikkat çeken Bakan Şimşek, Euro Bölgesi'nin Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olduğunu vurguladı. Euro Bölgesi'nde daralmanın önceki tahminlere göre derinleştiğine işaret eden Şimşek, "Euro Bölgesi'nin ekonomileri küçülmektedir. Bu sene Euro bölgelerinin yüzde 0,6 küçüleceği öngörülmektedir. Gelişmekte olan ekonomiler özellikle de önde büyük gelişmekte olan ekonomilerde büyümenin ciddi bir şekilde yavaşladığını görüyoruz. Çin, Brezilya ve Rusya gibi ülkelerin hız kesmesi büyümeyi de düşürüyor." dedi.

"FED'İN GENİŞLEMEYİ ERKEN BIRAKMASI BU YILIN EN BÜYÜK RİSKİ"

Şimşek konuşmasında, 2013 yılının görünümüne bakıldığında bir takım aşağı yönlü risklerin söz konusu olduğuna da değindi. Bunlardan birinin ABD Merkez Bankası'nın parasal genişleme politikasını, yani para politikasındaki normalizasyon sürecini daha erken başlatması riski olduğunu kaydeden Şimşek, şunları aktardı:

"Normalizasyon sürecinin öne alınması riski bence nispeten bu anlamada bakıldığında düşük bir risk. Ama tabii ki parasal genişleme devam edemez. Biz zaten geçen sene yaptığımız çalışmalarda bu parasal genişlemenin eninde sonunda bir gün bir miktar azalacağını, durulacağını, hatta bir normalleşme sürecine girileceğini kendi aramızda da değerlendirmiştik. Dolayısıyla bu gelişmeler bu gelişmeler bir sürpriz olmaz ama şuan parasal genişlemenin beklenenden önce durdurulması ihtimali bu küresel büyüme perspektifine göre nispeten düşüktür."

"DAHA KÖTÜYE GİTME İHTİMALİ DÜŞÜK"

Şimşek, küresel ekonomiye ilişkin bir takım riskler olmakla birlikte gelinen nokta itibarıyla daha kötüye gitme ihtimalinin de düşük gördüklerini açıkladı. Böyle bir trende girilmesi durumuda ise gerekli hazırlıkları her zaman yaptıklarını bildiren Şimşek, jeopolitik gerginlikler nedeniyle emtia fiyatları etkilense de küresel görünümle birlikte bir yumuşama ve düşüş sürecine girebileceğini, hatta girildiğini sözlerine ekledi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.