Şimdi fidan dikim zamanı

Şimdi fidan dikim zamanı

Baharın erken gelmesi ile fidan dikimi için en uygun dönemin bu günler olduğu söyleyen fidancı Mustafa Şahin, fidan dikiminin mutlaka bilinçli yapılması gerektiğini vurguladı.

Fodul Fidan sahibi Mustafa Şahin, başta elma, erik, asma, gül ve selvi olmak üzere birçok bitkinin dikilme döneminin başladığını belirtti. Dikim için en uygun dönemin bu günler olduğunu da dile getiren Şahin, “Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle fidan dikim zamanı bu sene erken geldi. Ancak fidan dikimi yapılırken mutlaka uyulması gereken bazı kurallar var. Gelişi güzel dikilen fidanlar faydadan çok zarar getirir. Bu nedenle emeklerin boşa çıkmaması için mutlaka fidan dikimi konusunda deneyimli kişilerin bilgisine başvurulmalı” dedi.

Fidan dikim döneminin mart ayının ilk haftasından mayıs ayına kadar sürdüğünü de ifade eden Şahin, “Vatandaşların fidanları alıp dikmesi ve gübrelemesi yeterli biz zaten insanlara hazır hemen büyümeye uygun fidanlar satıyoruz. Vatandaşlarımız sadece fidan dikim kurallarına uysun yeter. Eğer fidan alınan yer uzak bir yerse fidanı götürürken çok dikkat edilmeli. Alınan fidanların köklerinin kurumaması için kök kısımları iyice sarılarak korunmalı ve fidanların gövdelerine su yürümeden yerlerine dikilmiş olmalı. Ayrıca meyve fidanları dikimden önce mutlaka dikim budamasına tabii tutulmalı. Dikim budamasının amacı fidanların söküm sırasında zedelenen, ezilen, kopan kök kısımlarını kökün sağlam yerinden kesmek, birbiri üzerine binen kökleri ayıklamaktır. Fidan dikim yaparken buna dikkat etmek gerekir” diye konuştu.

Konya’da yıllardır alışılagelen fidan çeşitlerinin yanı sıra değişik fidanların da ilgi görmeye başladığına dikkat çeken Şahin, “Eskiden sadece belirli meyve fidanları satılırdı. Şimdi Bağdat hurması fidanından kiviye kadar onlarca çeşit fidan satılıyor. Konya’da fidanlar ve fiyatları ise şu şekilde, elma, erik, kiraz, armut, şeftali gibi meyve fidanları 3,5 TL. Son yıllarda dikimi gerçekleşen ve her geçen yıl daha çok ilgi gören fidanlardan Bağdat hurması 10, Antep fıstığı 25, defne fidanı 50, çilek ağacı 20, kestane fidanı ise 10 TL’den büyük oranda alıcı buluyor. Bodur ceviz 5, incir 5, nar 5, zeytin 5, ahududu 5, fıstık bademi 5, sultan iğdesi 7,5, kivi 5, Avusturya dudu 7,5, tüysüz şeftali 3,5 TL fiyatlarda satılıyor” diyerek Konya topraklarının her geçen yıl onlarca değişik fidan çeşidi ile tanıştığını söyledi.

Konuşmasının sonunda fidanların dikiliş tekniklerini anlatan Şahin, “Dikilecek olan fidanın çukuru belirli ölçüde kazıldıktan sonra çukurun içerisine ilk olarak iki kürek kadar gübre atılmalı. Daha sonra gübrenin üzerine 10 santim kadar toprak atılmalı. Bu toprağın üzerine ise kök budaması yapılmış fidan konulmalı ve üzeri toprakla örtülmeli. Yani kök ile gübre arasında kesinlikle en az 10 santim toprak olmalı. Son olarak can suyu verilmeli. Fidanın direk gübrenin üzerine konulması fidanın kısa sürede yanmasına neden olur. Ancak bilinçli dikilen ve bakımları düzenli yapılan fidanların bazıları bir yılda bazıları iki yıl içerisinde meyve verir” diyerek vatandaşların fidan dikimi konusunda mutlaka bilinçli olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Konya’dan Adana’ya her yıl yüzlerce fidan götürdüğünü söyleyen Ali Kınacı isimli vatandaş ise Konya’nın fidan üretimi konusunda kendisini kanıtladığını söyledi. Kınacı, “Konyalı fidan satıcılarına itimat ettiğim ve Konya fidanlarının daha verimli olduğunu bildiğim için her yıl sadece Konya’dan Adana’ya yüzlerce fidan götürürüm. Fidanın kıymeti iyi bilinmeli. Bilinçsiz ve gelişigüzel ekilen fidanlar maddi olarak ta büyük zararlara neden olacağı için mutlaka işinin ehli kişilerin bilgisine başvurulmalı” dedi.

 

ALİ SAİT ÖGE

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.