Şimdi De Japonya Ve Güney Kore Çin’e Meydan Okudu

Şimdi De Japonya Ve Güney Kore Çin’e Meydan Okudu

Çin’in Doğu Çin Denizi’nde ilan ettiği yeni ‘’hava savunma tanıma sahası’’ gerilimi sürerken, ABD’nin ardından Japonya ve Güney Kore de Çin’e meydan okudu.

Çin’in Doğu Çin Denizi’nde ilan ettiği yeni ‘’hava savunma tanıma sahası’’ gerilimi sürerken, ABD’nin ardından Japonya ve Güney Kore de Çin’e meydan okudu.

Japonya, uçaklarının Çin’in ilan ettiği bölgede olağan "gözetim etkinliğinde" bulunduğunu duyurdu. Çin’in adımının bölgedeki durumu daha da kötüleştirdiğini bildiren ve söz konusu alanda kendisine ait batık bir kayalık alanın olduğu söyleyen Güney Kore de, Çin'in yeni ilan ettiği hava savunma sahasında önceden bildirmeksizin uçuş yaptıklarını açıkladı. Çin, bölgeye girecek uçakların uçuş planlarını bildirmesi, çift yönlü telsiz bağlantısına geçmesi ve uçağın kimliğinin belirlenmesine yönelik sorulara doğru ve zamanında yanıt vermesi gerektiği; aksi halde, Çin silahlı kuvvetlerinin acil savunma önlemlerine başvuracağını açıklamıştı.

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Japon mevkidaşı ile son gelişmeleri görüştü. Hagel, Çin’in bu adımını ‘’potansiyel istikrarsızlaştırma eylemi’’ olarak niteledi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Japon mevkidaşıyla son gelişmeleri masaya yatırdı.

Çin, yer altı kaynakları bakımından oldukça zengin olan ve Japonya’nın denetiminde olan Diaoyu adası (Japonlar adayı Senkaku adlandırıyor) ve ona bağlı adacıkların, Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu söylüyor. Japonya, geçen yıl Eylül ayında adalardan bazılarını "kamulaştırma" girişimde bulunmuş ve bunun üzerine Çin’de düzenlenen Japonya karşıtı protestolarda birçok Japon şirketi zarar görmüştü.
Tarihi nedenlerden dolayı iki ülke arasında sık sık siyasi gerginlik yaşanıyor.

ÇİN, UÇAK GEMİSİNİ BÖLGEYE GÖNDERDİ

ABD bombardıman uçaklarının bölgede uçmasının ardından Çin, Ukrayna’dan 1998’de aldığı ve geliştirip ordusuna kattığı Varyag (yeni adıyla Liaoning) uçak gemisini bölgeye gönderdi. ABD, kendi teknolojilerinin onlarca yıl gerisinde olduğunu söylediği Liaoning’in uçaksız olduğunu açıkladı ve ‘’müze’’ olarak nitelediği uçak gemisinin kendileri için tehdit oluşturmadığını bildirdi.

Çin, Liaoning seferinin rutin olduğunu belirtti. Çin medyası da bu seferin Liaoning’in ilk çapraz-deniz seferi olduğunu ve Güney Çin Denizi içine, adalardan ters yönde konuşlandırıldığını yazdı.

Filipinler yönetimi de Liaoning seferinin bölgede gerilimi yine yükselteceğini bildirdi. Pekin yönetimi, hemen hemen tüm Güney Çin Denizi’nin kendisine ait olduğunu iddia ediyor ve buralarda Malezya, Filipinler ve diğer ülkelerin hak iddialarını reddediyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.