Gazze'de arabuluculuk için en uygun aktör: Türkiye

Gazze'de arabuluculuk için en uygun aktör: Türkiye

Tarafsız bir gözlemci, Washington'ın iki taraf arasında arabulucu olarak işlev görebileceği iddiasını gülünç bulacaktır. Sadece Türkiye, Gazze'de ateşkes sağlanması için gereken arabuluculuk rolünü yerine getirmek için gerekli tüm imkanlara sahip.

Amerikalı akademisyen Dr. Adam McConnel, Gazze sürecinde ABD'nin arabuluculuk rolüne neden uygun olmadığını ve bu rol için en uygun ülkenin Türkiye olduğunu AA Analiz için kaleme aldı.

Bundan 5 hafta sonra 7 Ekim'in üzerinden bir yıl geçmiş olacak. Bu süre boyunca, İsrail yönetiminin tüm savaş kurallarını, uluslararası hukuku ve insan haklarını görmezden gelmesi sebebiyle 40 binden fazla Filistinli öldürüldü, yaklaşık 100 bin kişi yaralandı ve tüm bölge harap oldu.

Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun hükümeti Hamas'ı ortadan kaldırmaya, bu hedeflerle ilgili şüphelerimi dile getirdiğim 10 ay öncesinden daha yakın değil.[1] Bunun yerine Netanyahu, Filistinlilerin ve İsraillilerin hayatları pahasına siyasi kariyerini uzatmaya kararlı görünüyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçimlerinde eski ABD Başkanı Donald Trump ufukta görünürken Netanyahu zamanın kendisinden yana olduğunu düşünüyor.

Joe Biden yönetimi ise ABD'nin İsrail'e yaptığı askeri yardımı sona erdirmek isteyen Demokrat Partinin ilerici kanadıyla karşı karşıya kalıyor. Geçtiğimiz ekimden bu yana Biden yönetimi, temelde birbiriyle çelişen iki tutuma dayalı bir görünüm sergilemeye çalıştı. Yetkililer ABD'yi Hamas ile İsrail hükümeti arasında orta yolu bulabilecek bir arabulucu olarak sundu. Bu sıfatın bir gerekçesi olarak ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze halkına uyguladığı aşırı şiddete yönelik hafif eleştirilerde bulundu.

Ancak 2024 Başkanlık Seçimleri de gittikçe yaklaşıyor. Seçimler ABD'nin İsrail yönetimine karşı elindeki tek ciddi koz olmasına rağmen, Biden yönetiminin hiçbir zaman İsrail'e askeri yardımın önüne geçmeyeceğini söyleyebiliriz. Kısacası, potansiyel bir seçmen tepkisi Biden yönetiminin İsrail üzerinde herhangi ciddi bir baskı uygulamasını engelliyor. Amerikalıların çoğu benzer şekilde İsrail yanlısı bir bakış açısına sahipken ve rakip aday Netanyahu'nun politikalarının ateşli bir destekçisiyken İsrail'e askeri yardımın kesilmesi 5 Kasım'da Demokratlar için kesin bir kıyamet anlamına gelecektir.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.