Şimdi bacakları yok

Şimdi bacakları yok

5 yaşında sigara içmeye başlayan Şefik Yıldız, sigara yüzünden 1997 yılında sağ bacağını, 1999 yılında da sol bacağını kaybederek hayata protez kullanarak devam ediyor

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Derneği Konya Şubesi ve Bir Hayalim Var Derneği tarafından düzenlenen toplantıya katılan Şefik Yıldız isimli vatandaş sigara yüzünden başından geçenlerle herkese ibret oldu. 5 yaşında sigara içmeye başladığını ifade eden Şefik Yıldız, “Bu yaşta sigara içmemin nedeni ise sürekli burnumun kanamasıydı. Bana sigara dumanının burundaki kılcal damarları tıkayarak kanamanın duracağını söylediler. O günden itibaren sigara içmeye başladım. Şuanda geldiğim durum ise ortada. Önce sağ ayağımı sonra sol ayağı kaybettim. 15 defa ameliyat ve 21 defa anjiyo oldum. Vücuduma 7 metre plastik damar takıldı, yüzlerce dikiş atıldı. Ben sigaranın acısını fazlasıyla yaşadım. Başkalarının yaşamasını istemiyorum. Sigara içenler hemen sigarayı bıraksın” dedi.
Dedeman Otel’de düzenlenen toplantıya Türk Kanser Araştırma ve Savaş Derneği Konya Şube Başkanı Dr. Eyüp Çetin ve Bir Hayalim Var Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici’nin de konuşmaları damgasını vurdu. Toplantıya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday da katıldı. 2009 Temmuz ayından itibaren yasakla birlikte sigara kullanımında yüzde 16’lık bir düşüş görüldüğünü aktaran Kadir Dikici, çağdaşlık gereği içkili ve sigaralı açılışlar yapan belediye başkanlarını da kınadıklarını söyledi. Sigara ve içki firmalarına bu tür eğlencelerle destek olup gençleri zehirleyen belediye başkanlarını kınadıklarını dile getiren Dikici, “Derneğin kurulduğu 1,5 yıl içinde çeşitli firma ve okullarda sigaranın zararlarını anlattık. 5 kişiyle buluştuk. Çocuklara sigarayla mücadelenin faydalarını aktardık ve herkesi sigarayı bırakmaya, bıraktırmaya çağırdık” dedi. Dr. Eyüp Çetin de sigaranın kanser riskini ortaya çıkaran en önemli etkenlerin başından geldiğini kaydetti. Çetin, kanserin kendiliğinden oluşan bir olgu olmadığını sigara, alkol, şişmanlık, kronik enfeksiyon, çevre kirliliği gibi durumların kanseri tetiklediğini vurguladı. 2012 yılına kadar 15 yaş üzeri tütün tüketmeme oranını yüzde 80’e çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizen Çetin, şunları kaydetti: “Sigarada 4 bin kimyasal madde var. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2008 raporuna göre sigara 13 farklı kansere yol açmaktadır. Türkiye’de vatandaşların üçte biri sigara içmektedir. Yılda dünyada üretilen 6,6 milyon tütünün yüzde 41’ini Çin tek başına üretiyor. Sigara içmeyen 50 milyon kişinin yüzde 80’i zorla sigara dumanını solumak zorunda kalıyor. Onun için biz vatandaşlara sigara yasağına ve dumansız hava sahasına sahip çıkmasını itiyoruz. Anayasa mahkemesine de dilekçe yazarak, faks göndererek yasağın kalkmaması yönünde talepte bulunmalılar. Unutulmamalıdır ki soluduğumuz her sigara dumanı bizi çeşitli hastalıklara daha da yaklaştırmaktadır.” 
HASAN AYHAN
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum