Şifalı bitkilerle sağlıklı beslenin

Şifalı bitkilerle sağlıklı beslenin

Gıda Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, sağlıklı beslenmek için, çörek otunun da aralarında bulunduğu nar çekirdeği, üzüm çekirdeği, haşhaş yağı gibi fonksiyonel yenilebilir sıvı yağların tüketilmesini öneriyor.

 Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, yağlık tohumların içerisinde bulunan önemli yağ asitleri ve bileşenlerin vücut için gerekli olan maddeleri barındırdığını dile getirdi. Vücutta birçok hayati fonksiyonu tamamlayan yağların, besinlerden alınan vitaminlerin vücuda yararlı olmasını sağladığını dile getiren Özcan, ''Ayrıca A, D, E, K vitaminlerinin vücutta emilimini sağlayarak vücudun hayati fonksiyonlarının yerine getirilmesine yardımcı olmaktadır. 'Fonksiyonel Gıda' terimi, genel olarak besinlerin yanı sıra sağlık için yarar sağlayan gıdaları tanımlamaktadır. Fonksiyonel yağlarda içerisinde bulunan yağ asitleri, fenolik maddeler ve çeşitli etken maddeler ile hastalıklara karşı koruma potansiyeline sahiptir'' dedi. Çok sayıda fonksiyonel bitkisel sıvı yağların bulunduğunu, bunların başında üzüm çekirdeği, nar çekirdeği, çörek otu ve haşhaş yağının geldiğini ifade eden Prof. Dr. Özcan, sağlıklı beslenme için bunları tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Şifalı tohum bitkileri olarak bilinen bu bitkiler vücudu daha dirençli tutmaya yardımcı olurken, birçok hastalıktan kurtulmak için yardımcı güç sağlıyor ve hastalıklara karşı bir kalkan görevi üstleniyor. Bu bitkilerden çörek otu kronik rahatsızlıklara iyi geliyor. Nar çekirdeğinin kalbin dostu olduğu ifade ediliyor. Üzüm çekirdeği kötü kolesterolün düşmanı olarak biliniyor. Haşhaş yağı ise cildin genç görünmesini sağlıyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.