Sıcaklar balık satışını vurdu

Sıcaklar balık satışını vurdu

Havaların ısınmasıyla birlikte balık pazarında işler durgunlaştı. Balıkların taze olduğunu söyleyen satıcılar, satışlarının yüzde 10'a kadar düştüğünü söyledi

Havaların ısınmasıyla piyasanın da durgunlaştığını söyleyen Boğaziçi Balıkçısı Gökhan Karaçam,  "Mevsim sonu olmasından dolayı düşmesi normal ama şuan ki duruma baktığımızda  satışlar beklentimizin altında" dedi. Esnaftaki ve sanayideki durgunluğun balıkçıları da etkilediğini belirten  Karaçam, "Konya'da balık bir ihtiyaç besini değil özel lüks bir besin gibi görülüyor. Vatandaşlar et tüketmek istediğinde tavuk tüketiyor. Tavuk fiyatlarının balığa göre yarı yarıya olması bunun en önemli sebebi" ifadelerini kullandı. Karaçam, yaz aylarında balık satışlarının yüzde 10'a kadar düştüğünü belirterek, "Av sezonu bitmesiyle, balık avına yasak geldi, artık balık avlanmıyor. Havuz balıkları satılıyor. Haziran ayının başlarında hareketlilik olmasını bekliyoruz. Kışın piyasa çok hareketli geçti ama yaz aylarında satışlar yüzde 10'a kadar düşüyor. Özellikle bu sene bu kadar durgunlaşmasını beklemiyorduk" ifadelerini kullandı.

KONYA BALIK KÜTETMİYOR

Konyalıların besin olarak balığı ikinci plana ittiğini aktaran Karaçam, şunları söyledi: "Balık Konya'daki çoğu aileye balık az giriyor, besin olarak arkaya atılıyor. Haftada bir iki kez yenmesi gerekirken bazı aileler ayda bir bile yemiyor. Kışın çok iyi geçti yoğundu ama havaların ısınmasıyla vatandaşın balık tüketme oranı da azaldı. Nedenini bizde bilmiyoruz. Tatile gittiği yerlerde tüketiyorlar ama burada alıp tüketmiyorlar neden biz de anlamıyoruz. Geçtiğimiz yıllara oranla daha iyi ama yine de beklenilen seviyede değil. Konya nüfusuna oranla satışlar çok az. Konya, altıncı büyükşehir olmasına rağmen Ankara ve İstanbul gibi şehirlere baktığımızda bu oran daha yüksek. Konya'nın yerli halkı tüketmiyor, memurlar tüketiyor. Onlarda yazın memleketlerine veya tatil beldelerine gittiği için satışlarımız etkileniyor."

TEZGAHA ÇIKARMIYORUZ

Balıklar sıcaktan etkilendiği için tezgahlara fazla çıkarmadıklarını sadece talep üzere depolardan getirdiklerini aktaran Karaçam, "Tezgahlar boş duruyor ama elimizde balık var. Depolarımızdan satılmadığı için getirmiyoruz. Çünkü burada bekletilen balık bir süreden sonra bozulabiliyor. Biz de talebe, isteğe göre vatandaşların istediği balıkları depomuzdan getiriyoruz" diye konuştu. Alabalık ve Somon balığının Konya halkının en çok tükettiği balık türleri arasında olduğunu kaydeden Karaçam, "Bu balıkların fiyatlarında da önemli bir değişiklik olmuyor. Diğer balık türleri de yasak geldiği için fiyatlarında 4-5 TL civarında bir artış var. Bunun yanında ihracatın artması da fiyatları etkiliyor" dedi.

TUVUĞU TERCİH EDİYORLAR

Yaprak Balıkçısı Zafer Alınır, satışların havaların ısınmasıyla düştüğünü fakat bu düşüşün beklenenden fazla olduğunu söyledi. Konya halkının balık tüketmediğinin altını çizen Alınır, "Konyalı vatandaşlarımız balık tüketmiyor. Deniz ürünlerine yanaşmıyor. Kış aylarında satışlar çok iyiydi fakat havalar ısırdığında tavuğu alan pikniğe mangal yapmaya gidiyor. Tavuklar yemle besleniyor balık doğal besinlerle yetişiyor" dedi. Balığın vitamin olarak daha zengin olduğunu fakat vatandaşların fiyatından dolayı tavuk tercih ettiğini söyleyen Alınır, "Balık vitamin olarak daha yüksek ama tavuğun fiyatlarının balığa göre yarı yarıya olması vatandaşların tavuk tercih etmesine neden oluyor. Doktorlar, televizyonlarda gazetelerde balık tüketilmesi gerektiğini söylüyorlar ama vatandaşlar bunu dikkate almıyor" ifadelerini kullandı.

ALİ İBİLEME

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.