SHOT marka haline geliyor

SHOT marka haline geliyor
Selçuk Üniversitesi bünyesindeki Halk Oyunları Topluluğu (SHOT) dünya çapında gösterdiği başarılı etkinlikler ile dikkat çekiyor.
Tayland’da düzenlenen “Dünya Kültürleri Halk Dansları Festivali”nde Türkiye’yi temsil eden SHOT yarışmada dünya birincisi olarak adını tüm dünyaya duyurmuştu. Kazanılan başarılardan sonra bir marka haline gelen SHOT hakkında Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği Öğretim Üyesi aynı zaman topluluğun dans eğitmeni Selçuk Çelebi ile konuştuk.
Selçuk Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu hakkında bilgi verebilir misiniz?
2000 yılında faaliyetlerine başlayan SHOT kısa bir sürede amacına ulaştı Bu toplulukta Türk toplumunun yöresel oyunları sergileniyor.   Böyle bir topluğu kurmaktaki amaç ise Türk toplumunun ürünü olan halk oyunlarını genç nesillere aşılamak onlara sevdirmek,  böylelikle halk oyunlarımızın unutulmasını engellemekti. Her gecen gün ailemiz biraz daha genişliyor. Geçler halk oyunları öğrenme noktasında istekli görünmeleri bizleri çok mutlu ediyor.
Halk oyunları bünyesinde kaç dansçınız var? Topluluğunuza dansçı alırken neye özen gösteriyorsunuz?
SHOT bünyesinde 1500 kayıtlı dansçımız var. Bu dansçılarımızın hepsini de Selçuk Üniversitesi bünyesindeki öğrencilerden oluşmaktadır. Biz başlangıçta dansçı almıyoruz öğrenci alıyoruz. Bizim zaten bu topluğu kurmamızdaki amaç buydu halk danslarını gençlerimize öğretmek. Buraya öğrenci olarak girerler çok çalışırlarsa da halk oyunların dansçısı olurlar. Öğrenci alımlarında da belirlediğimiz bir fakülte yok Selçuk üniversitesi öğrencisi olan herkes bu gruba başvurabilir.  Topluluk için öğrencilerden sadece grup için başvuru istiyoruz. Burası dans topluluğu diye hiçbir öğrenciyi mülakattan geçirmiyoruz, öğrencilerimiz rahatlıkla bizim topluluğumuza başvurabilirler. Burada öğrenciler kendi kültürlerinden farklı kültürlerden bir şeyler öğrendiği gibi boş zamanlarını değerlendirerek öğrencileri yönlendiriyoruz. Ayrıca gençler topluluğumuza katılarak sadece danslarını öğrenmiyorlar. Farklı şehirlere hatta farklı ülkeleri görme fırsatına sahip oluyorlar.
SHOT Türkiye’nin en büyük dans topluğu olmasının avantaj ve dezavantajları var mı?
Evet, bünyemizdeki kayıtlı 1500 öğrenciyle Türkiye’nin en büyük dans topluğuyuz. Bu başlangıçta dezavantaj gibi görülüyor ama biz bunu avantaja çevirmeyi bildik.  Biz sayıca kalabalık bir topluluğuz ama dağınık değiliz. Başlangıçta halk oyunlarını da yöre yöre sınıflandırdık. Bize başvuran öğrenciler kendileri seçtikleri yörelere göre ders veriyoruz. Eğer öğrenci isterse bütün yörelere katılabiliyor. Gruplandırdığımız öğrencilere seçtikleri yöresel halk oyunlarına göre haftada en az iki gün toplam on iki saatlik ders veriyoruz. Çok fazla çalışarak biz bu dezavantajı kendi lehimize çevirebiliyoruz.
Kaç farklı dans öğretiliyor?
Türkiye’nin bütün yörelerinden oyunlar öğretiyoruz. Ama bu da demek olmuyor ki yörelerin bütün oyunlarını öğretiyoruz. Zaten böyle bir şey mümkün değil. Kültürümüzün coğrafyamızın getirmiş olduğu farklılıklar o kadar çok ki bu da halk oyunlarımıza yansımız. Misal verecek olursam Karadeniz de coğrafi şartlar nedeniyle 100 metre ilerdeki köyle 100 metre gerideki köy arası yakın olsa bile kültürü çeşitlilik gösteriyor. İşte bizim burada öğretmiş olduğumuz şey de bu o yörenin halk oyunlarını değil de o yöreye has genel halk oyununu öğretiyoruz Karadeniz için Horon gibi.  Öğrencilerimize genelde halay, horon ve kaşık oyunlarını, aşuk maşuk, roman, Gaziantep, Çankırı gibi yöreyle özleşmiş oyunlar öğretiyoruz.
Grubu kaç eğitmen çalıştırıyor?
Öğrencilerimize dans derslerini ben ve Kadir Ersan Bilgin veriyoruz. Aynı zamanda Kadir Ersan Bilgin halk oyunları topluluğunun kurucusu olduğu gibi halk oyunları topluluğu başkanlığında yapmaktadır. Ayrıca deneyimli öğrencilerimizden bazı durumlarda yardım isteyebiliyoruz.
Birazda son şampiyanodan söz edebilir misiniz? Şampiyonaya nasıl hazırlandınız?
Eylül ayında bize davetiye geldi şampiyona için. Biz de hazırlıklarımızı buna göre yaptık. Tayland da düzenlenecek yarışma için davetiye geldiği ilk günden itibaren hazırlıklarımıza başladık. Başlangıçta hangi oyunları sergileyeceğimizi kararlaştırdık. Yarışma için öğrencilerimizden bir ekip oluşturduk. Toplam 40 kişilik ekip hazırladık.  Yarışma gününe kadar geçe gündüz çalıştık. Kazandığımız birincilikle de bunu ne kadar çok hak etiğimizi gösterdik.
Şampiyona için hangi oyunları hazırladınız? Motivasyonu nasıl sağladınız?
Aşuk-maşuk, roman, halay, horon ve kaşık oyunlarını şampiyonaya hazırlandık. Öğrencilerimizin motivasyonlarını sağlama noktasında hiçbir zorluk çekmedik. Şampiyanoya hazırlanırken şampiyona da. Bizim bu konudaki en büyük avantajımız öğrencilerimizden kaynaklanıyor. Çünkü öğrencimiz çoğu ilk kez böyle bir etkinliğe katıldıkları için kafa olarak kendilerini motive ediyorlar. Bir de bu son şampiyonada biz ülkemiz adına katılıyor olmamız öğrencileri işlerinde daha iyi konsantre olmasına neden oldu. Düşünsenize giydiğin her şey ay yıldız… çıkacaksın ve ülken için yarışacaksın bundan güzel ne olabilir ki. 
Muhteşem performans ödülünü kazandıran sebepler nelerdi? Topluluk olarak birinci olduğunuzda neler hissediniz?
Baktığımız zaman dans yarışmaları diğer yarışmalardan kendini ayırıyor. Son şampiyona "Dünya Kültürleri Halk Dansları Festivali” nde hiçbir ülke ortak bir gösteride bulunmadı. Her ülke kendi halk oyununu sergiledi. Puanlama da sergilenen oyunlar, grubun birbirleriyle uygunluğu, dans giysileri, seyirciği coşturma… puanlar verildi. Bizi hazırlandığımız oyunlarla hem grup olarak, hem kullandığımız dans giysilerinde uyum göstererek. Hem de seyirciği oynadığımız tempolu oyunlarla coşturarak birinciliği elde ettik. Şampiyonada en iyi ödülün bize verilmesi bizi çok gruplandırdı. 14 ülkenin katıldığı bu şampiyonaya kürsünü en üstünde bayrağımız altında İstiklal Marşımızı dinlettirmek tarif edilmeyecek duygular uyandırıyor insanda.
Kazanılan başarı ülke içi ve dışında nasıl yankı buldu tepkilerden memnun musunuz?
Başarılarımız yurt dışında daha çok dile getiriliyor. Kazanılan başarılar daha önceki yıllarda bizim medyamızın dikkatini çekmedi. Ama bu son başarıdan sonra ulusal medyada yerimizi aldık. Uluslar arası medya ise  bizim başarılarımıza daha geniş yer verdi. Son yıllarda başarıların gelmesiyle medya bizimle ilgili haberlere daha çok yer vermeye başladı.
Bundan sonraki program ne?
1 Temmuz da İsrail de Ortadoğu’nun en büyük festivalini düzenleyecek. Ağustos’un 2 haftasında Fransa’ya gidilecek. Bunun gibi yurt içinde de birden fazla yarışmalara katılacağız.
Son olarak söylemek istediniz bir şey var mı?
Bizim amacımız başta Selçuk Üniversitesini daha sonra topluluğumuzu daha iyi yerlere getirmek. Yaptığımız çalışmalarda zaten bunu gösteriyor. Kazandığı zaferlerle SHOT dünyada bir marka haline gelmeye başladı. Bundan sonraki yarışmalar da kazanacağımız birinciliklerle daha ileri gitmek istiyoruz. Katıldığımız her alanda ülkemizi ve üniversitemizi en iyi şekilde temsil etmek için çaba sarf edeceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.