Sgk Protez Bedelini Pahalı Buldu, Gazi Mağdur Edildi

Sgk Protez Bedelini Pahalı Buldu, Gazi Mağdur Edildi

19 yıl önce sınır ötesi operasyonda mayına basarak sağ bacağını kaybeden terör gazisi, SGK’nın ‘protez bacak’ bedelini pahalı bulması nedeniyle haciz tehlikesi yaşıyor. SGK’nın gazilere yönelik protez engeline her geçen gün bir...

19 yıl önce sınır ötesi operasyonda mayına basarak sağ bacağını kaybeden terör gazisi, SGK’nın ‘protez bacak’ bedelini pahalı bulması nedeniyle haciz tehlikesi yaşıyor.

SGK’nın gazilere yönelik protez engeline her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Kahramanmaraşlı gazi Nurettin Paksoy, devletin gaziler için çıkardığı yasaya güvenerek 8 ay önce mekanik protez bacağını elektroniğiyle değiştirdi. Ancak SGK, gaziye takılan protez bedelinin ‘yüksek’ olduğunu gerekçe göstererek ilgili firmaya ödeme yapmadı. Bu durum, gaziyle şirket yetkililerini karşı karşıya getirdi.

Senetle 93 bin liralık borcun altına imza atan gazi, rahat yürüyebilme adına bulunduğu girişimin hacizle sonuçlanmasından korkuyor.

SINIR ÖTESİ OPERASYONDA MAYINA BASTI

1991 yılında Piyade Uzman Çavuş olarak Türk Silahlı Kuvvetlerine katılan Nurettin Paksoy (43), tayin yerini gönüllü olarak Şırnak’a seçti. Jandarma’nın emrinde, 21 kişilik timde keskin nişancı olarak yer alan Paksoy, ‘Güneş Operasyonun’ hemen öncesinde 1995 yılının Ağustos ayında sınır ötesine düzenlenen Kuzey Irak operasyonunda mayına basarak ağır yaralandı. Ameliyata alınan Paksoy’un sağ bacağı dizinin hemen altından kesildi.

Şırnak, Diyarbakır ve GATA’da 2,5 yıl süren tedavi sürecinin ardından 1996 yılında malulen emekliye ayrılan Paksoy, bacağına takılan klasik protez sayesinde koltuk değneklerinden kurtuldu. 1998 yılında Kahramanmaraş Belediyesinde memur olarak işe başlayan Paksoy aynı yıl evlendi ve 3 çocuk sahibi oldu.

YASAYA GÜVENDİ KREDİ ÇEKTİ

5 ay önce memuriyetten emekli olan Paksoy, daha önce 6 kez değiştirdiği protez bacağını, devletin gazilere torba yasayla tanıdığı haktan yararlanarak Nisan ayında Amerikan yapımı 93 bin lira değerindeki elektronik protez bacakla değiştirdi. Bu süreçte SGK’nın 2-3 aylık bir sürede ödeme yapacağına güvenen gazi, medikal firmasına bankadan kredi çekerek 60 bin TL ödeme yaptı.

Ancak, Paksoy’un SGK’dan beklediği ödeme aradan 8 ay geçmesine karşın bir türlü yapılmadı. Sorunun çözümü için Kahramanmaraş SGK Müdürlüğü yetkilileriyle görüşen Paksoy, meblağın yüksek olduğu için ödemenin yapılmadığını öğrendi.

“HERAN HACİZ GELEBİLİR”

8 aydır protez bedelinin ‘yüksek’ olduğu gerekçesiyle SGK’nın ödeme yapmadığını söyleyen Paksoy, bu durumun kendini ve ailesini mağdur ettiğini belirtti.

Kredi çekerek 60 bin lira kaparo ödediğini ve protez firmasına halen 33 bin lira borcu olduğunu kaydeden Paksoy şöyle konuştu: “Ben bu süre içerisinde 6 kez protez değiştirdim. Son olarak 8 ay önce Ankara’da Amerikan yapımı bir protez yaptırdım. 93 bin lira fatura kesildi. Firmayla görüştük SGK’nın 2-3 ay içerisinde ödeme yapabildiğini söylediler. Bizde kredi kartından ve bankadan kredi çekerek firmaya 60 bin lira kaparo ödedik. 33 milyar borçluyum. SGK’ dan herhangi bir ödeme yapılmadı. Oraya senet verdik, her an haciz gelebilir. Ya protezi geri iade edeceğiz, yada borcu ödeyeceğiz. Eskisi de kullanılamaz halde. Bankaya her ay faizi ödemek zorunda kalıyorum. Emekli ikramiyemin yarısı proteze verdim.”

“UYGUN RAPORU VERİLDİ ÖDEME YAPILMADI”

SGK’dan yetkili heyetin protezi inceleyip uygun raporu verdiğini anlatan Paksoy, geçim sıkıntısı nedeniyle beyaz eşya dükkanında çalıştığını aktardı. Kirada oturduğunu dile getiren Paksoy: “SGK’dan gelip incelediler, uygundur raporu verildi. Ancak fiyat yüksek deniyor, bu nedenle de ödeme yapılmıyor. Evrakımız Kahramanmaraş’taki denetlenmelerde bekliyor. Emekli oldum ama bir arkadaşımın beyaz eşya dükkanında çalışıyorum. Ev geçindirmek zorundayım, çocuğumun biri İstanbul’da okuyor, evim kira. Biz kanun maddesine güvenerek böyle bir girişimde bulunduk. Özellikle yokuş yukarı çıkarken çok raht oluyor. Bilek hareketi yapmaya imkan veriyor. Buda bize çok rahatlık sağlıyor. Vatan toprağının savunması için mücadele verdik. Bu uğurda bacağımız koptu, canımızda feda olsun. Ama bizde mağdur edilmeyelim.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.