Seyid Bilal’i Anma Etkinliği Hazırlıkları Başladı

Seyid Bilal’i Anma Etkinliği Hazırlıkları Başladı

Yukarı Mezopotamya'nın Ehl-i Beyt atası olan Seyid Bilal'i anma ve Becirman Şenlikleri her yıl olduğu gibi 8-11 Eylül tarihlerinde yapılacak. Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Becirman (Vergili) köyünde bulunan Seyid Bilal Hazretlerini anma...

Yukarı Mezopotamya'nın Ehl-i Beyt atası olan Seyid Bilal'i anma ve Becirman Şenlikleri her yıl olduğu gibi 8-11 Eylül tarihlerinde yapılacak.

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Becirman (Vergili) köyünde bulunan Seyid Bilal Hazretlerini anma etkinliklerine vatandaşların ilgisi büyük oluyor. 755 yıldır geleneksel olarak yaşatılan etkinliklere yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda ziyaretçi geliyor. Batman'ın inanç turizmi açısından önemli bir mekan olan Seyid Bilal ve Becirman türbesini her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor.

Seyid Bilal ve Becirmanlılar Vakfı bu önemli gün için köyde hummalı bir hazırlık içine girdi. Vakıf Başkanı Abdülmecit Aslan, "Her yıl köyümüze on binlerce vatandaş gelmektedir. Amacımız misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamaktır. Son iki haftadır köyümüzde hazırlıklar yapmaktayız." dedi.

SEYİD BİLAL KİMDİR?

Seyid Bilal, Hz. Muhammed'in (sas) torunu olan Hz. Hüseyin'in (ra) 12. kuşak torunlarındandır. 1132'de Bağdat'ta doğmuş, babasının adı Seyid Harun'dur. Annesi Fatıma'dır. 1154 yılında dönemin ünlü Abbasi halifesi Harun Reşit döneminde Bağdat'tan Becirman'a zorunlu göç eden Seyid Bilal, burada bölgenin ağası Mire Botan'ın bölgesi içinde yer alan Becirman'a gelmiştir.

Rivayete göre, uzun bir yolculuktan sonra Seyid Bilal bugünkü Becirman köyüne nazır Grebej dedikleri mevkide konaklar. Araban mirekleri, av nedeniyle bu bölgeden geçtikleri esnada karşılarına yabani tavşan çıkar. Tazının kovaladığı tavşan o esnada namazda duran Seyid Bilal Hazretlerine sığınır. Tazı, tavşanı karşıda beklemeye başlar. Bunu gören Araban beyi çok etkilenir. Seyid Bilal'e hürmet gösterir, ona iltifat ve hediye olarak bugünkü Becirman köyünün sınırlarının tümünü parmağıyla çizerek çok geniş bir alanı kendisine sunar. Aynı zamanda biricik kız kardeşiyle de evlendirir.

İşte bu evlilik töreninden başlayarak 750 yıldır Seyid Bilal Hazretleri için şenlikler düzenlenir, kurbanlar kesilir, çeşitli yöresel etkinlikler yapılır. Ehl-i Beytin bu önemli zatının yüzü suyu hürmetine halk burada küskünlüklerini bir tarafa atarak barışır. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.