SEVKAD Kıbrıs’ta büyük işlere imza atıyor

SEVKAD Kıbrıs’ta büyük işlere imza atıyor

Sevgi ve Kardeşlik Derneği 1996 yılında merhum Başbakan ve ‘Milli Görüş’ün lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) kuruldu.

RÖPORTAJ - SAİT ÇELİK  

Sevgi ve Kardeşlik Derneği 1996 yılında merhum Başbakan ve ‘Milli Görüş’ün lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) kuruldu. Sevgi ve Kardeşlik Derneği (SEVKAD) Kıbrıs’ta bütün öğrencilere ve Kıbrıs halkına hizmet eden ve onlara gerek maddi gerekse manevi destek veren bir sivil toplum kuruluşu olarak dikkat çekiyor. SEVKAD kurulduğu günden bu yana Kıbrıs’a ve öğrencileri hizmet etmeye devam ediyor.

SEVGİ Kardeşlik Derneği Ada Başkanı Hüseyin Emre Erdem Derneğin kurulduğu günden bu yana yaptığı hizmetleri ve derneğin ortaya koyduğu çalışmaları Merhaba Gazetesi’ne anlattı.

275900205-7504665892892001-8257258084738058777-n.jpg

**Öncelikle kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

İsmim Hüseyin Emre Erdem Sivaslıyım. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimimi
Sivas'ta tamamladım. Akabinde öğrenim hayatımızın devamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile yolumuz kesişti.  7 yıldır adada ikamet etmekteyim. Bu vesileyle de teşkilatlarımızın başta Lefke Şube Başkanlığı, daha sonra Üniversitelerden sorumlu Ada Başkan Yardımcılığı vazifesini yürüttüm. Sonra hâlihazırda ada başkanlığı vazifesini ifa etmekteyim. Evli ve bir çocuk babasıyım.

276123087-7524642137561043-8766028347671907088-n.jpg

ERBAKAN HOCAMIZIN VİZYONU İLE ÇALIŞMLARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ 

**Sevgi ve Kardeşlik Derneği Kıbrıs’ta kaç yılında kuruldu, çalışma alanları nerelerdir?

-Sevgi ve Kardeşlik Derneğimiz adada 1996 senesinde kurulmuştur. Rahmetli Erbakan Hocamız 74 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan hemen sonra çeşitli vesilelerle kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a adada milli ve manevi değerlerine bağlı bir neslin yetişmesi noktasında çeşitli öneri ve tekliflerde bulunmuştur. Fakat o dönemin şartları neticesinde bu adımlar atılamamıştır. Ve adadaki bu boşluğun doldurulması, bu çalışmaların başlatılması noktasında ilk fitili 1996 senesinde teşkilatlarımız kurularak ateşlemişlerdir. Bununla beraber adada derneğimizin kurulduğu yıldan itibaren bugüne kadar aynı heyecan ve azimle çalışmalarını yürütmektedir.  Bugün 28. dönem çalışmalarını teşkilatlarımız şu anda ifa etmektedirler. Bugün ki çalışmalarımız, tıpkı geçmişte olduğu gibi geçmişten bugünümüze aktarıldığı gibi adanın her bir bölgesinde teşkilatlı ve organize bir şekilde gerçekleşmektedir. Bugün Lefke, Güzelyurt Girne Gazimagosa ve Lefkoşa olmak üzere bütün ilçelerde, şube teşkilatlarımız, hanım komisyonlarımız, teşkilatlı, planlı ve organize bir şekilde çalışmalarını yürütmektedir. Bütün çalışmalarımızın oturduğu üç temel sacayağı vardır. Bunlar gençlik çalışması, halk çalışması ve üniversite çalışmasıdır. Üniversite çalışmalarımız adada hâlihazırda bulunan 110 bine yakın üniversite öğrencisinin tamamını kapsayıcı ve onların konaklama, sosyal hayatları, eğitim hayatlarını gündeme alan ve bu gündemi ahlaki ve manevi değerlerimizle bir bütün halinde buluşturarak, bütün gelen öğrenci kardeşlerimizin bulundukları noktadan daha ileri bir seviyede tekrar memleketlerine, görev başlarına dönmelerini amaçlamaktadır.  Yine aynı şekildi gençlik çalışmalarımız, adada dört gençlik merkezimiz ve belirlenen dokuz farklı noktada ilkokul, ortaokul ve lise gençlerimize yönelik çalışmalar yürütmekteyiz. Bu çalışmalar; hem gençlik merkezlerimizde, hem belirlenen noktalarda da yine planlı, programlı ve organize bir şekilde yürütülmektedir. Burada gençlik merkezlerimizde, kulüp faaliyetleri, okul derslerine yardımcı faaliyetler ortaya koyuyoruz. Aynı şekilde genç kardeşlerimizin eğlenebilecekleri, eğlenirken de öğrenebilecekleri bir sistem içermektedir.

adsiz-001.jpg

ÖĞRENCİLERE HEM DERSLERİNDE HEM SOSYAL HAYATLRINDA YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIYORNUZ 

**Kıbrıs’ta okumaya gelen öğrencilere ne gibi imkânlar sağlıyorsunuz?

Diğer soruda da ifade ettiğimiz gibi adadaki öğrenci nüfusu gün geçtikçe artmaktadır. Bu artan nüfusun en temel problemlerinden bir tanesi adadaki konaklama ve barınma imkânlarının hem kısıtlı hem de maddi açıdan ekonomik koşulları zorlamasıdır.  Tüm bu şartlar altında ilk olarak bizim öğrencilere verdiğimiz en büyük desteklerden bir tanesi daha uygun şartlarda, daha ekonomik koşullarda konaklama hizmetlerini sağlayabilmektir. Bu sebeple adanın her bölgesinde öğrencinin olduğu, üniversitenin olduğu, her bölgede hem kadın öğrencilere yönelik, hem erkek öğrencilere yönelik konaklama hizmeti veren adadaki nadir kuruluşlardan biriyiz. Konaklama imkânlarımız belli bölgelerde yurt olarak belli bölgelerde ev olarak imkân sağlanıyor. Fakat öğrencinin olduğu her bölgede konaklama noktasında üniversite öğrencilerine yardım ediyoruz. Bununla beraber bir diğer öğrencilerimizin çekmiş olduğu sıkıntı adada sosyal enerjinin paylaşılabileceği, sosyal enerjinin atılabileceği alanların sınırlı ve bununla beraber helal, haram dairesinde ne yazık ki çok az bir kısıtlı imkâna sahip olmasıdır. Bu söylediklerimi şunun için ifade ediyorum. Buraya gelen öğrencilerimiz en dinamik ve yaşlarının genç olduğu dönemlerde adada öğrencilik hayatını ifa ediyorlar. Onun için bu kardeşlerimizin bu enerjilerini atabileceği alanlar, sosyalleşebileceği alanlar, etkinliklerin ortaya konması adada son derece elzemdir. Tam bu noktada teşkilatlarımız bu boşluğu yine büyük bir titizlikle planlayarak programlayarak üniversite öğrencilerimize yönelik doldurma gayretindedir. Bir üniversite öğrencisinin bizimle irtibatı ve iletişimi olduktan sonra hem sosyal enerjisini paylaşabileceği hem eğlenebileceği hem de yeni arkadaşlıklar, yeni kardeşler, yeni dostluklar kazanabileceği güzel bir ortamın içerisine girmektedir. Üniversitelerimizde haftalık kantin buluşmalarımız, halı saha maçlarımız, kamplarımız,  çeşitli oryantasyonlar, önemli gün ve haftalarda yaptığımız çeşitli seminerler, konferanslar, alanında uzman isimlerin vermiş olduğu eğitimler bu noktada pek çok faaliyetimiz bulunmaktadır.

adsiz-002.jpg

KIBRIS DÜNYANIN EN HUZURLU BÖLGELERİNDEN 

**Derneğin çalışmalarından bahsetmişken ‘Ada’ yaşantısına da değindiniz. Bunu biraz daha açacak olursak adada nasıl bir yaşantı var? KKTC hakkında ne söylemek istersiniz?  

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bir ada ülkesi sakin bir yapıya sahip. Günün erken başlanıp erken bittiği bir bölge. İnsanların daha çok müstakil bir hayatlarının olduğu çok yüksek evlerin, binaların olmadığı bununla beraber özellikle sakin yapısıyla belki de dünyanın en huzurlu bölgelerinden yaşam alanlarından bir tanesi. Elbette henüz gelişmekte olan, geliştirilmesi gereken, eksik olan pek çok yönü husus var. Ancak bunların yanı sıra hem doğasıyla, hem tarihi yapısıyla insanları cezbeden, burada yaşayan insanlara huzur veren bir yapısı var. Bununla beraber ulaşım noktasında ulaşılabilirlik açısından çok güzel bir yapıya sahip. Tüm bu bahsettiklerim noktada da yavaş yavaş artık kendisini geliştirmekte olan bir ülke. O sebeple biz bütün öğrencilerimizi, bütün bu noktada Kıbrıs'ı gezmek isteyenleri Kıbrıs'a davet ediyoruz ve bu huzurlu sakin yaşam alanını tecrübe etmeleri gerektiğini düşünüyoruz.

KIBRIS HALKI DERNEĞİMİZİ HER ZAMAN SEVMİŞ VE DESTEKLEMİŞTİR 

**SEVKAD’ın halk çalışmalarından bahseder misiniz?

SEVKAD Kıbrıs’ın en tanınan en kabul gören sivil toplum kuruluşlarından bir tanesi. Her bölgede çok fedakâr çalışmalar yapılmıştır. Ve bu fedakârlığı, şeffaflığı gören, adadaki yerel sakinler Sevgi ve Kardeşlik Derneğimizi teşkilatlarımızı bu anlamda hem sevmiş hem de desteklemişlerdir. Onun için halkla ilişkiler çalışmamızın temelini şu anda oluşturulan bu temasın ve irtibatın daha kuvvetlendirilme bu bağların daha da arttırılması noktası oluşturmaktadır. Bunun için elbette bu bağın güçlenebilmesi için iletişim, temas kurma noktasında çeşitli çalışmalar ve programlar, yine planlı ve organize bir şekilde teşkilatlarımız tarafından adanın her bölgesinde gerçekleştirmektedir. Köylerdeki yaşlıları, hastaları, gençleri, onların bir eksik ihtiyaçları noktasında teşkilatlarımız her hafta ziyaretler gerçekleştirirler. Bununla beraber yine esnaflarımız, halkımızın büyük bir çoğunluğunu oluşturuyor. Esnaflarımızla alakalı haftalık onlarla bir araya gelebileceğimiz ve bizim şuur dersleri diye tabir ettiğimiz dersleri yaptığımız, gençlik merkezlerimizde onları misafir ettiğimiz programlarımız var. Bununla beraber İlkokul, ortaokul, lise gençlerimiz, gençlik çalışmamızda bulunan, bunların ailelerine yönelik yine pek çok çalışmamız var. Yani bir bütün halinde hem esnafı hem köyde yaşayan çiftçiyi yaşlıyı, hastayı, genci kapsayan geçmişten bugüne bir birikimi olan ve bu birikimle birlikte bugün bunları birazcık daha belki yenileyerek yoluna devam eden bir hakla ilişkiler çalışmamız var. İşte kurban dönemi geldiği zaman yardımlaşmanın önemini artırıcı, hatırlatıcı çalışmalarımız var. Ramazan'da her bölgede düzenlemeye çalıştığımız iftarlarımız var. Bu ve bunun gibi pek çok halkla alakalı çalışmalarımız var.

KIBRIS SAHABE DİYARI OLAN BİR BÖLGE 

**Son olanak neler eklemek istersiniz?

Bir yere nasıl bakarsanız öyle görürsünüz. Bu anlamda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ve bunun genelinde Kıbrıs'a biz mübarek ve manevi bir belde olarak bakıyoruz. Bunun sebebi ise Efendimizin buranın fethini yeşil bir adanın fethi şeklinde müjdelemiş olmasıdır. Burada yüzlerce sahabe efendimizin bu müjdeye mazhar olmak için geldiği, mücadele ettiği ve şehit düşüp şu anda topraklarında metfun olduğu bir bölge olmasıdır. Yine 1571’de ecdadımız Osmanlı tarafından adada fetih gerçekleştirilmiştir. Bununla beraber son olarak 1974 Barış Harekâtı gerçekleştirilmiştir. Bu harekât, Kıbrıs’ta mutlu barış harekâtı diye tabir edilir. 1974 Barış Harekatı’nda 500 şehit verilerek bu ada şehitlerimizin, şühedanın bizlere bir emanetidir. O sebeple biz bu beldenin kesinlikle bu yönleriyle ön plana çıkması noktasında
gayret göstermenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bütün amacımız, maksadımız, gayemizde aslında bu manaya burada sahip çıkmak ve bu manaya hizmet edecek çalışmaları ortaya koymak. Ben herkesi teşkilatımız olarak Kıbrıs'a davet ediyorum. Burayı gezmeyi, görmeyi, tanımayı, buradaki sahabe efendilerimizin bulunduğu yerleri ziyaret etmelerini, adanın tarihi dokusunu, tarihi yapısını ziyaret etmelerini arzu ediyorum. Ve herkesi Kıbrıs'a davet ediyorum. Bu duygu, düşüncelerle röportaj imkânı sunduğunuz için de Merhaba Gazetesi’ne teşekkür ediyorum.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum