Senegal, Burkina Faso’da Yapılan Askeri Darbeye Sessiz Kalmadı

Senegal, Burkina Faso’da Yapılan Askeri Darbeye Sessiz Kalmadı

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünyanın en çok demokrasi reformu yapan ve demokrasi yolunda emin adımlarla yürüyen on ülkesi arasında gösterilen Senegal, geçen hafta Burkina Faso’da yapılan askeri darbeye sessiz kalmadı.Hızlı bir şekilde...

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünyanın en çok demokrasi reformu yapan ve demokrasi yolunda emin adımlarla yürüyen on ülkesi arasında gösterilen Senegal, geçen hafta Burkina Faso’da yapılan askeri darbeye sessiz kalmadı.

Hızlı bir şekilde gelişen olaylar sonrası Senegal’in eski Burkina Faso Büyükelçi’si Aboubacry Mbodji ve Afrika İnsan Hakları Savunma Derneği yetkilileri elçilik önünde basın toplantısı düzenledi.

Eski Büyükelçi Mbodji “Biz bütün Afrika’da demokrasinin hâkim olmasını istiyoruz. Burkina Faso’da kazanan demokrasi olmalıydı. Askeri darbeler hiçbir zaman çözüm olamaz. Ümidimiz her zaman demokrasinin güçlenmesi ve her kararın demokratik bir şekilde alınması.” şeklinde konuştu.

Dernek Başkanı Mbaye Babacar ise “Devlet Başkanı Blaise Compaore seçimle yönetime gelmiş bir başkan. Seçimle gelen bir insanın darbe ile iktidardan uzaklaştırılması traji komik bir durum. Biz darbenin hiçbir şekline onay veremeyiz. Şimdi Blaise Compaoré ailesine karşı işlenen suçların peşinden gidiyoruz.” dedi.

Afrika Birliği gerçekleşen olaylar sonrası yaptığı yazılı açıklamada, Burkina Faso’ya şimdilik yaptırım uygulamanın gündemde olmadığını ve düşünülmediği açıklandı. Açıklamada, Afrika Birliği daha iyi bir demokrasi isteyen Burkina Faso halkına desteğini yineledi.

Afrika Birliği ayrıca Burkina Faso'ya bir heyet göndereceğini duyurdu. Birlik Başkanı Nkosazana Dlamini Zuma'nın imzasını taşıyan yazılı açıklamada, gözlemlerde bulunacak heyetin Afrika Birliği, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcilerinden oluşacağı belirtildi.

ECOWAS ülkeleri, Burkina Faso’daki askeri yönetimle görüşerek seçimlerin Kasım 2015’te yapılması konusunda anlaşma sağladı. Burkina Faso’da gerçekleşen toplantıya Gana Devlet Başkanı John Dramani Mahama, Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan ve Senegal Devlet Başkanı Macky Sall katıldı. Tuğgeneral Isaac Zida ile görüşen liderler seçim tarihini belirledi. Geçici hükümete kimin başkanlık edeceği, devlet başkanının kim olacağı konusu ise henüz netleşmedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.