Senagal'deki Taşlar, Basit Araçlarla Sanat Eserine Çevriliyor

Senagal'deki Taşlar, Basit Araçlarla Sanat Eserine Çevriliyor

Bir Batı Afrika ülkesi olan Senegal’de, taş ustaları yüzlerce kilo ağırlığındaki kayaları basit araç gereçler ile sanat eserlerine çeviriyor. Taş ustalarının eserlerinin sergilendiği yol kenarları adeta sanat galerisi gibi. Senegal'deki...

Bir Batı Afrika ülkesi olan Senegal’de, taş ustaları yüzlerce kilo ağırlığındaki kayaları basit araç gereçler ile sanat eserlerine çeviriyor. Taş ustalarının eserlerinin sergilendiği yol kenarları adeta sanat galerisi gibi.

Senegal'deki yol kenarlarında, birbirinden farklı onlarca heykel çeşidi bulmak mümkün. Boyut ve ebatları farklı olan bu oyma eserler, ülkedeki kaldırımlarda alıcılarını bekliyor.

Senegal'de, kültürü simgeleyen ve halkın önemsediği hemen hemen her şeyin heykeli yapılıyor. Normal boyutta bir heykelin yapımının 1 veya 2 hafta alırken, büyük boydaki heykellerin yapımı ise 3 veya 4 hafta sürdüğü belirtiliyor. Heykel fiyatları da büyüklüğüne göre 60 dolar ila 1000 dolar arasında değişiyor.

Sengal'deki ustalar, meslekte başarılı olmanın sırrını ise şöyle tanımlıyor: "Ne yaptığınıza karar vereceksiniz ve asla fikir değiştirmeyeceksiniz." Yaptıkları işin zorluğuna dikkat çeken Atou Sow isimli Sengalli usta ise, sanata ilginin azalmasından şikayetçi: “Sabahın erken saatlerinden akşama kadar çalışıyoruz. Bizim mesleğimizi yapan yok gibi. Mesleğimizin Senegal’deki son temsilcileriyiz. Sizin de gördüğünüz gibi çok zor bir meslek ve bu mesleği yapmak isteyen yok." Ayrıca Sow, basit araçlarla büyük eserlerin mükemmel bir şekilde nasıl yapıldığını da şöyle anlatıyor: "Bu işe başlamadan önce ne yapacağınızı tasarlamanız çok önemli. Büyük heykeller yapmadan önce onların minyatürlerini yapıyoruz."

Öte yandan, kişi başına düşen milli gelirin 2 bin dolardan az olduğu Senegal ’de ucuz sayılmayacak bu eserler az da olsa satılıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.