Şeker’den 3 dev proje

Şeker’den 3 dev proje

Konya Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği’nin eğitim toplantısında konuşan Recep Konuk, et ve süt entegre tesisi, tarım üniversitesi ve Karapınar’da enerji tesisi kuracaklarını söyledi

Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği’nin geleneksel eğitim toplantısı Antalya’da başladı. Toplantının açılışına Pankobirlik, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ve Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi ile bürokratlar ve kooperatif yöneticileri katıldı. 
YOKSULLUK ÜRETİCİNİN KADERİ OLMAMALI
Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği’nin Eğitim toplantısı açılışına Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Türkiye’nin zengin yeraltı ve yerüstü kaynaklarının harekete geçirilmesi gerektiğini belirterek “Yoksulluk, üreticilerin kaderi olmamalıdır” dedi. Ülke genelinde tarıma elverişli 28 milyon hektar arazinin çok az bir bölümünün sulanabildiğini belirten Recep Konuk, “Geçtiğimiz günlerde TÜİK yoksulluk rakamlarını açıkladı. Yoksulluk sınırının 4 kişilik ailede 825 TL olduğu belirtildi. Türkiye’nin yüzde 18’inin yoksul olduğu ortaya çıktı. Yüzde 18’lik bölümün yüzde 40'ını maalesef üreticiler oluşturuyor. Yani Türkiye’nin yoksulluk sınırı altında kalan en büyük kesimi çiftçiler. Peki yoksulluk üreticilerin kaderi mi olacak? Bu böyle mi sürmeli? Bunu hep beraber değiştirmeliyiz. Çok zengin, müthiş bir coğrafyaya sahibiz. Bugün yeraltı ve yer üstü kaynaklarımız fevkalade güçlü ve büyük. Yeter ki biz bunları harekete geçirebilelim” dedi.
Dünyadaki 12 bin endemik tür arasında bütün Avrupa 2 bin 400 endemik bitki türüne sahipken, Türkiye’nin 3 bin 900 endemik türe sahip olduğuna dikkat çeken Recep Konuk, “Ülkemizde bin 100 rakımında tarım yapılabilecek arazilerimiz vardır. Türkiye’de tarıma elverişli arazi, yaklaşık 28 milyon hektardır. Bunun 8,5 milyon hektarı sulanabilir arazi, 4,7 milyon hektarı da sulanan arazidir. Sulamayı mutlaka arttırmalıyız. Çöldeki vahayı arayan insan gibi biz Konya’da su arıyoruz” diye konuştu.  
'KONYA OVASI'NA HAVZA DIŞINDAN SU GETİRİLMESİ GEREKİYOR'
Sulama oranlarının artırılması için yeni projelere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Recep Konuk, Konya Ovası’na mutlaka havza dışı suyun getirilmesi gerektiğini belitti. Konuk şöyle devam etti: “Bizi susuz tarıma mecbur ediyorlar. Erzincan’daki Karasu'yu Konya Ovası'na taşımamız lazım. Bugün bu proje pahalı gibi gözükebilir. Ama kesinlikle yarınlarda olmazsa olmazımız olacaktır. Su, Kızılırmak vasıtasıyla Hirfanlı Barajına kadar gelecek, oradan da Konya Ovası'na pompalanacaktır. Bunun başka yolu yoktur.” Mavi Tünel Projesi’nin de zaman geçirilmeden mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Konuk, Bozkır ve Avşar Barajları’nın ihalesi yapılmadan Mavi Tünel’den getirilecek suyun işe yaramayacağını söyledi. Mavi Tünel’den gelecek suyun 200 milyon metreküp olduğunu belirten Recep Konuk, “Bozkır ve Avşar Barajları’ndan gelecek suyun miktarı 600 milyon metreküptür. Yani, Avşar ve Bozkır Barajları’nın ihalesi yapılmadığı zaman yarın Mavi Tünel’den su yerine hava alırız. Bu yüzden mutlaka her iki barajımızın da ihalelerinin acilen yapılması gereklidir” diye konuştu.
KONYA ŞEKER'İN 3 DEV PROJESİ
Pankobirlik, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, konuşmasının sonunda Konya Şeker’in 3 önemli projesi hakkında bilgi verdi. İlk olarak 2011 yılında tamamlanması planlanan Et ve Süt Entegre Tesisine değinen Konuk, hayvancılığa sahip çıkmak zorunda olduklarını, kuracakları tesisin dünyadaki ilk 3'e girecek büyüklük ve kalitede olacağını kaydetti. Konya’ya mutlaka bir tarım üniversitesinin de kazandırılacağını ifade eden Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk "Üretimdeki zafiyetlerimizi giderecek, hepimize vizyon oluşturacak çok nitelikli bir ihtisas üniversitesini Allah nasip ederse Konya’mıza kuracağız. Ziraate, tarımsal üretime, işletmelere yön verecek, marka değerleri oluşturacak dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olacak. Bunu yaparken, Japonya’nın Kyoto, Birleşik Devletlerin Kuzey Dakota,  Hollanda'nın Wageningen Üniversiteleriyle anlaşmalar yaptık. Almanya ve İsrail’deki üniversitelerle de görüşmelerimiz sürüyor. Bizim sorunlarımızı çözecek, bizim çocuklarımızın, çiftçi çocuklarının doktora ve master yapacağı bir üniversiteyi inşallah sizlere kazandırmış olacağız" dedi. Pankobirlik Genel Başkanı Konuk’un açıkladığı bir diğer proje ise Karapınar’da kurulması planlanan ve 3 bin kişinin istihdam edilmesinin öngörüldüğü termik santral oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.