Şeker sektörü yapıcı rekabetle gelişiyor

Şeker sektörü yapıcı rekabetle gelişiyor

Türkşeker Genel Müdürü Azmi Aksu ve Türkşeker üst düzey yöneticileri ile Türkşeker’e ait 25 şeker fabrikasının yöneticilerinden oluşan heyeti, Konya Şeker’de ağırlayan Pankobirlik Yönetim Kurulu Başka

Türkşeker Genel Müdürü Azmi Aksu ve Türkşeker üst düzey yöneticileri ile Türkşeker’e ait 25 şeker fabrikasının yöneticilerinden oluşan heyeti, Konya Şeker’de ağırlayan Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Türkşeker’in sektörde 85 yıllık bir birikim ve tecrübeye sahip olduğunu hatırlattı.
Konya Şeker olarak Türşeker’in tecrübe ve birikimlerinden faydalandıklarını kaydeden Recep Konuk, “Biz de tıpkı Türkşeker gibi şuna inanıyoruz, sektörde kıskançlık lüksümüz yok. Sektör ancak paylaşarak büyür, o büyümenin sonuçları da üretici için zenginlik ve refahtır. Hep birlikte el ele vererek çalışmamızın asli gayesi budur” diye konuştu.
Türkşeker’in üst düzey yöneticileri ile Türkşeker’e bağlı şeker fabrikalarının yöneticilerinden oluşan kalabalık bir heyetle birlikte Konya Şeker’e ait tesislere iki günlük inceleme gezisi düzenleyen Türkşeker Genel Müdürü Azmi Aksu, tesisleri gezdikten sonra yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Konya girişinden itibaren hakikaten çok güzel görünüm veren, pek çok yatırım yapılmış. Bu yatırımların sektörün güçlenmesine katkı vereceğine inanıyorum, katkı verdiğini biliyorum. Birlikteliğimizin devamlı olmasını diliyorum. Türkşeker olarak sektörle tecrübe ve birikimimizi her zaman paylaşmayı, sektörde yer alan her kuruma her zaman yardım etmeyi, doğruların yanında olmayı istiyoruz. Bu vesile ile de ülkemize ve sektöre yenilikler katan, yatırımlar kazandıran Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’a şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum.”
“KÜSPEYİ BUHARDA KURUTUYORUZ”
Pankobirlik, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk da, Türkşeker’in kurumsal bir taassup da sergilemeyerek şeker sektörünün gelişiminin önünü açtığını dile getirdi. Recep Konuk, önümüzdeki günlerde sektörün dünya ile rekabetinde hep beraber el birliğiyle yeni yatırımlara, yeni güzelliklere imza atacaklarını düşündüğünü belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çumra Şeker Entegre Tesisleri’ni gezip gördünüz. Burada farklı olan birkaç konu var. Bunlara dikkatinizi çekmek istiyorum. Çünkü diğer konular sizinde içinde olduğunuz ve yaptığınız işler. Bunlardan biri Buharlı Küspe Kurutma Tesisi. Hepimizin bildiği gibi ülke hayvancılığı bir darboğazdan geçiyor. Hem hayvan varlığımız ile ilgili ve bunun nasıl arttırılabileceğine dair tartışmalar var. Hem de et fiyatlarıyla ilgili tartışmalar var. Et fiyatlarının düşürülmesinin birinci şartı hayvan varlığımızın arttırılması. İkinci şartı ise hayvancılıkta kullanılan girdilerin ucuzlatılması. Ülkemiz yem bitkileri ya da yemde kullanılan girdilerin üretimi açısından sınırsız kaynaklara sahip bir ülke değil. Yem katkı maddelerinin büyük bir kısmını ithal ediyoruz. Bu bir realite. Öte yandan hayvancılık açısından değerli bir besin maddesi olan ve şeker üretim prosesi sonrası ortaya çıkan elimizdeki bir kaynağı ise çevre şartlarına göre yeterince koruyamadığımız için arzu edilen düzeyde kullanamıyoruz. Bu ürün hepinizin bildiği gibi küspedir. Yaş küspenin fabrikadan çıktığı haliyle ekonomik değeri yok gibi bir şey. Üreticiler çoğu zaman küspeyi almaya bile tenezzül etmiyor. Hayvancılık açısından son derece kıymetli bu ürün de ekşiyor, bozuluyor ve çöpe gidiyor. Biz bu ürünü çöpe atacak kadar hammadde zengini bir ülke değiliz. Hep söylüyoruz, yapısı gereği yan sektör olarak hayvancılığı en çok destekleyen sektör şeker sanayidir diye. O halde bu teorik gerçeğin pratik uygulamasını da yapmalıyız. Biz bu tesisimizle bunu yaptık. Bu teknoloji Avrupa’da henüz yok. Sadece Konya Şeker’de ve ABD’de var. Sizin de incelediğiniz gibi biz küspeyi ateşle temas ettirmeden buharda kurutuyoruz. Bunun işletme ve ürün kalitesi açısından önemi var.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.