Şeker fabrikalarının bulunduğu illerin seçim sonucu

Şeker fabrikalarının bulunduğu illerin seçim sonucu

Hükümet gösterilen tepkilere rağmen 24 Haziran seçimleri öncesinde alelacele kamuya ait şeker fabrikalarını özelleştirme adı altında sattı.

Seçim öncesi özelleştirme adı altında satılan şeker fabrikalarının bulunduğu illerde şeker pancarı ekicisi ile fabrikalarda çalışan işçiler tarafından tepkilere neden olmuştu. Yaşanan tepkilerin gölgesinde gidilen 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinden sürpriz sonuçlar çıktı.

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye (TÜRKŞEKER) ait Afyonkarahisar, Tekirdağ- Alpullu, Niğde-Bor, Burdur, Çorum, Kastamonu, Kahramanmaraş-Elbistan, Erzincan, Erzurum, Konya- Ilgın, Kırşehir, Muş, Tokat- Turhal ve Yozgat olmak üzere 14 fabrika geçtiğimiz ay yapılan ihalelerle satışa çıkarılarak özelleştirildi. 13 şeker fabrikası ihale ile özelleştirme adı altında satılırken ve bu fabrikaların satışından hükümet 5 milyar liraya yakın gelir elde etti.

Kastamonu Şeker Fabrikası ihalesi ise komisyon tarafından belirlenen 119.6 milyon liralık tutarda teklif veren yatırımcı çıkmadığı için sonuçlandırılamadı.

SATILAN ŞEKER FABRİKALARININ İLLERİNDEKİ SEÇİM SONUÇLARI

AKP hükümeti tarafından özelleştirme kanunu ile satılan şeker fabriklarının bulunduğu 11 ilin 9'unda iktidar partisi AKP'nin oyu yükseldi. Şeker fabrikalarının satıldığı şehirler arasında en yüksek oy yüzde 75 ile Yozgat'ta çıktı.

İşte şeker fabrikalarının satıldığı illerin sandık sonuçları:

AFYON ŞEKER FABRİKASI

Afyon Şeker Fabrikası özelleştirme ihalesi ile 725 milyon lirayla Türkiye Şeker Fabrikaları'ndan alınarak Doğuş Gıda'ya satıldı. Afyon Şeker Fabrikası'nın bulunduğu il olan Afyonkarahisar’da 24 Haziran seçim sonuçları şu şekilde:

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimini Afyonkarahisar'da oyların yüzde 68,04'ünü alan AKP ve MHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan kazandı.
Milletvekili seçimini ise Afyonkarahisar'da oyların yüzde 54,46'sını alarak seçim öncesi şeker fabrikasını satışa çıkaran iktidar partisi AKP birinci parti oldu.

YOZGAT ŞEKER FABRİKASI

Yozgat Şeker Fabrikası'da özelleştirme adı altında 275 milyon lira ile Türkiye Şeker Fabrikaları'ndan alınarak Doğuş Çay'ın sahibi Doğuş Yiyecek İçecek A.Ş.'ye satıldı. Yozgat Şeker Fabrikası'nın bulunduğu il olan Yozgat'ta 24 Haziran seçim sonuçları şöyle:

24 Haziran tarihinde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Yozgat'ta oyların yüzde 75,49'unu alan AKP ve MHP'nin ortak olarak gösterdiği Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan kazandı.

27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri ise Yozgat'ta şeker fabrikasını satışa çıkaran AKP, oyların yüzde 52,28'ini alarak birinci parti oldu.

ALPULLU ŞEKER FABRİKASI

Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Alpullu beldesinde bulunan Alpullu Şeker Fabrikası'da özelleştirme ile 150 milyon Türk lirasına Binbirgıda Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye satıldı.

Alpullu Şeker Fabrikası'nın bulunduğu Kırklareli ilinde ise 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimini oyların yüzde 58,44'ünü alan CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce kazandı. Milletvekili seçimlerinde ise oyların yüzde 48,14'ünü alan CHP birinci parti oldu.

ERZURUM ŞEKER FABRİKASI

Erzurum Şeker Fabrikası'da satışa çıkarılarak Türkiye Şeker Fabrikaları'ndan alınarak 287 milyon liraya Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ'ye satıldı.

Erzurum Şeker Fabrikası'nın bulunduğu il olan Erzurum'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 72,31'ini alan Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan kazandı. Milletvekili seçimlerinde ise oyların yüzde 53,82'sini alan AKP birinci parti oldu.

ERZİNCAN ŞEKER FABRİKASI

Erzincan Şeker Fabrikası'da satışa çıkarılarak Türkiye Şeker Fabrikaları'ndan alınarak 287 milyon liraya Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ'ye satıldı.

Erzincan Şeker Fabrikası'nın bulunduğu il olan Erzinca'da 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 60,60'ını alan AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kazandı. Milletvekili seçimlerinde ise oyların yüzde 43,75'ini alan AKP birinci parti oldu.

KIRŞEHİR ŞEKER FABRİKASI

Kırşehir Şeker Fabrikası'da özelleştirme adı altında 330 milyon Türk Lirası'na Tutgu Gıda'ya satıldı. Satılan şeker fabrikasının bulunduğu Kırşehir'de de seçim sonuçları değişmedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kırşehir'de oyların yüzde 55,67'sini alarak Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan kazandı. Milletvekili seçimlerinde ise şeker fabrikasını satışa çıkaran AKP, oyların yüzde 40,07'sini alarak birinci parti oldu.

 

NİĞDE-BOR ŞEKER FABRİKASI

Niğde- Bor Şeker Fabrikası'da yapılan satış ihalesi sonucunda 336 milyon liraya Doğuş Çay'ın sahibi Doğuş Yiyecek İçecek A.Ş.'ye satıldı.

Satışa çıkarılan şeker fabrikasının bulunduğu Niğde ilinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 61,61'ini alan AKP ve MHP'nin ortak aday olarak gösterdiği Recep Tayyip Erdoğan kazandı. Milletvekili seçimlerinde ise oyların yüzde 42,71'ini alan AKP birinci parti oldu.

BURDUR ŞEKER FABRİKASI

Burdur Şeker Fabrikası'da yapılan özelleştirme ihalesi ile 487 milyon lira bedelle Erser Grup Tarım Ürünleri San. ve Tic. AŞ ile Sterk Plast Ltd. Ortak Girişim Grubu'na satıldı.

Burdur Şeker Fabrikası'nın bulunduğu Burdur ilinde ise Cumhurbaşkanlığı seçimini oyların yüzde 54,01'ni alan Recep Tayyip Erdoğan kazanırken milletvekili seçimlerini ise oyların yüzde 42,18'ini alan AKP, sandıktan birinci parti olarak çıktı.

ELBİSTAN ŞEKER FABRİKASI

Elbistan Şeker Fabrikası'da yapılan özelleştirme ihalesi ile Türkşeker'den 297 milyon lira bedelle Mutlucan Tuz Madencilik İnşaat Turizm Otomotiv Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret AŞ'ye satıldı.

Elbistan Şeker Fabrikası'nın bulunduğu Kahramanmaraş'ta ise oyların yüzde 74,18'ini alan Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan kazandı. Milletvekili seçimlerinde ise fabrikayı satışan çıkaran AKP, oyların yüzde 57,79'unu alarak birinci parti oldu.

ILGIN ŞEKER FABRİKASI

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye ait Ilgın Şeker Fabrikası'nın satışı için yapılan ihalede 637 milyon TL bedel karşılığında Alteks Tekstil Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ'ye satıldı.

Ilgın Şeker Fabrikası'nın bulunduğu il olan Konya'da ise 24 Haziran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 74,22'sini alan AKP ve MHP'nin ortak adayı Recep Tayyip Erdoğan kazandı. Milletvekili seçimlerinde ise oyların 58,78'ini alan AKP, sandıktan birinci parti olarak çıktı.

MUŞ ŞEKER FABRİKASI

Muş Şeker Fabrikası'da 27 Nisan tarihinde 230 milyon 200 bin TL bedelle MBD İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ-Öz Er-Ka İnşaat Turizm Elektrik Taahhüt Ticaret ve Sanayi AŞ Ortak Girişim Grubu'na satıldı.

Muş Şeker Fabrikası'nın bulunduğu ilde ise cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarında HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş, oyların yüzde 53,27'sini aldı. Milletvekili seçimlerinde ise oyların yüzde 55,63'ünü alan HDP, birinci oldu.

ÇORUM ŞEKER FABRİKASI

Çorum Şeker Fabrikası'da yapılan satış ihalesi ile 528 milyon lira bedelle Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ'ye satılarak özelleştirildi.

Çorum Şeker Fabrikası'nın bulunduğu ilde Çorum'da 24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanlığında oyların yüzde 64,56'sını alan Cumhur İttifakı'nın ortak adayı Recep Tayyip Erdoğan kazandı. Milletvekili seçimlerinde ise oyların yüzde 51,09'unu alan AKP birinci parti oldu.

TURHAL ŞEKER FABRİKASI

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye ait Turhal Şeker Fabrikası'da 569 milyon bedelle Kayseri Şeker'e satıldı.

Turhal Şeker Fabrikası'nın bulunduğu il olan Tokat'ta ise Cumhurbaşkanlığı seçimlerini oyların yüzde 64,57'sini alan Cumhur İttifakı'nın adayı AKP'nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kazandı. Milletvekili seçimlerini ise oyların yüzde 48,91'ini alan AKP, sandıktan birinci parti çıktı.

KASTAMONU ŞEKER FABRİKASI

Kastamonu Şeker Fabrikası'da satış ihalesine çıkarılmış ancak özelleştirme komisyonunun belirlediği 119.6 milyon liralık bedeli teklif eden olmayınca satılamamıştı.

Kastamonu Şeker Fabrikası'nın bulunduğu Kastamonu'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 68,95'ini alan AKP ve MHP'nin ortak adayı Recep Tayyip Erdoğan sandıktan birinci çıkarken milletvekili seçimlerinde ise oyların yüzde 51,22'sini alan AKP birinci parti oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.