Sefin Dzayi: Demokrasi Adına Atılan Adımlara Herkes Destek Vermeli(özel)

Sefin Dzayi: Demokrasi Adına Atılan Adımlara Herkes Destek Vermeli(özel)

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Hükümet Sözcüsü Sefin Dzayi, Türkiye'de dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokrasi paketine, herkesimin destek vermesi gerektiğini söyledi.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Hükümet Sözcüsü Sefin Dzayi, Türkiye'de dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokrasi paketine, herkesimin destek vermesi gerektiğini söyledi.
Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) konuşan Dzayi, paketin gelecekte daha büyük adımlara zemin oluşturacağını vurguladı.

Bölgesel Kürt Yönetimi Hükümet Sözcüsü;"Geçtiğimiz 10 yılda Türkiye’de demokrasi adına çok önemli adımlar atıldı. Bu adımlardan biri de dün açıklanan demokrasi paketi. Bazı kesimler tarafından eleştirilmesine rağmen, bunun çok güzel bir adım olduğunu düşünüyorum. Eğer Türkiye’ye gerçek demokrasi yerleştirilirse, Kürt sorunu da hızlı bir şekilde daha iyi bir netice ile çözüme kavuşur. Bunun için biz demokrasi adına atılan bu adımları destekliyor ve gelecekte de bunun daha büyük adımlara zemin oluşturacağını ümit ediyoruz.”şeklinde konuştu.

Kürtçenin devlet okullarında da okutulmasının önünün açılmasını ümit ettiğini dile getiren Dzayi,"Eğer geçmiş 80 yılı değerlendirirsek bir zamanlar Türkiye'de "Kürt" kelimesini kullanmak bile sakıncalıydı. Türkiye'de Kürtler inkar ediliyorlardı. Şimdi Kürtçe özel okullarda dil olarak okutulacak. Bunu büyük bir adım olarak görüyorum. Dün açıklanan pakette ise Kürtçenin özel okullarda tamamen önü açıldı.Umarım gelecekte Kürtçe resmi dil olarak kabul edilir ve Kürt sorunu tamamen ortadan kaldırılır." dedi.

ARTIK KİMSE KİMLİK DAYATMACILIĞI YAPAMAZ
Türkiye'de ilk okulda her sabah okutulan and ile ilgili de görüşlerini beyan eden Dzayi; " Bu da güzel adımlardan biri oldu. Artık kimse bundan sonra zorla ve zorbalıkla kimlik dayatmacılığı yapamaz. Bu adımlar, Türkiye'de 1 yılı aşkındır devam eden "barış süreci"ni daha da pekiştirir." ifadesini kullandı.


MHP VE BDP DEMOKRASİ PAKETİNE DESTEK VERMELİ
Türkiye’de bazı kesimler tarafından demokrasi paketinin eleştirildiğinin hatırlatılması üzerine Sefin Dzayi ”Türkiye’de şu anda MHP ve BDP bu paketi eleştiriyor. Demokrasilerde eleştiri hakkı her zaman vardır . Eleştiri de atılan adımları pekiştirmek ve iyileştirmek adına yapılmalı. Umarım Kürt vatandaşları ve düşünürleri Türkiye’de demokrasi adına atılan bütün adımları destekler ve arkasında durur." dedi.


Öte yandan dün Bölge Hükümetin resmi web sitesine açıklama yapan Dzayi ,Türkiye'de yeni paketle birlikte demokrasiye doğru bir adım daha atıldığını belirtmişti.
Sitede yer alan açıklamada Dzayi; "Bana göre atılan adımlar, Türkiye'de demokrasiyi ileriye götürüyor. Bu demokrasiyi daha olgun hale getirir, herkesime hitap eden bir paket oldu. Umarım daha büyük adımlara zemin oluşturur. Türkiye'deki köklü sorunları ortadan kaldırır, Kürt sorununu barış ve diyalog çerçevesinde çözüme kavuşturur." ifadesini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.