Sayıları Düzenli Artan Fakir Yaşlılar Korkutuyor

Sayıları Düzenli Artan Fakir Yaşlılar Korkutuyor

Genel nüfusu yerinde sayarken yaşlı nüfusu giderek daha da artan Almanya şimdi de yaşlılıkta fakirlik problemi ile karşı karşıya. Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Eyaleti İstatistik Dairesi’nin verileri bu gerçeği doğruladığı gibi gelecekte...

Genel nüfusu yerinde sayarken yaşlı nüfusu giderek daha da artan Almanya şimdi de yaşlılıkta fakirlik problemi ile karşı karşıya. Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Eyaleti İstatistik Dairesi’nin verileri bu gerçeği doğruladığı gibi gelecekte bunun daha da ileri boyutlara ulaşabileceği yönündeki endişeleri artırdı. İstatistik Dairesi verilerine göre 2012 yılında 65 yaşın üzerindeki yaşlıların içinden 136 bin kişi sadece bu eyalette sosyal yardım (emeklilere özel temel ihtiyaç) almak zorunda kalmış. Bu ise bir önceki yıla oranla yüzde 8,3 oranında bir artış anlamına geliyor.

Yaşı daha genç olup da iş görememezlik sebebiyle emekli olanlarda da durum farklı olmamış. Bunlardan da 113 bin kişi malulen emeklilik paralarının yanı sıra söz konusu yardımı almak için müracaatta bulunmuşlar. Sosyal yardım alanlan kişilerin yarısının kadınlar olduğu kaydedilirken, her üç yaşlıdan ikisinin bu yardıma muhtaç durumda olduğu ifade edildi. Ayrıca sosyal yardım alan her beş kişiden birinin de yaşlı bakım yurtlarında kaldıklarına vurgu yapıldı. İstatistik Dairesi açıklamasında, sosyal yardımın yaşlılıktaki fakirlik ile mücadele için oluşturulduğunu ifade ederek, eyalette emeklilerin temel geçimini garanti altına alması düşünülen bu yardımı alanların yaş ortalamasını 44,5 olarak verdi.

Yardımı alan erkeklere 766 Euro verilirken, kadınlar için bu rakam ancak 670 Euro olarak hesaplanıyor.

DÜŞÜK MAAŞLILARI VE MİNİJOB YAPANLARI GELECEKTE YAŞLI FAKİRLİĞİ BEKLİYOR

Durumu değerlendiren KRV Çalışma Bakanı Guntram Schneider, şimdilik muhtaçların sayısının katlanılabilir seviyede olduğunu söyledi. Schneider, “Esas sorun önümüzdeki yıllarda kendini gösterecek. Özellikle de mecburiyetten kötü ve düşük maaşlı işlerde çalışanları, minijob ve part time çalışanlar yaşlılık fakirliğinden etkilenecekler.” şeklinde konuştu. Schneider ayrıca, asgari ücret olarak belirlenen 8,5 Euro’nunda sorunu hafifleteceği konusunda şüphelerini ifade etti.

Sosyal Dernekler Birliği VdK da çağrısını tekrarlayarak “Emekliliklerin düşüşüne karşı önlem alınmazsa önümüzdeki yıllarda büyük kalabalıklar halinde temel ihtiyacını karşılayamayan emekliler ordusu ile boğuşmak zorunda kalacağız.” açıklamasında bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.