Savaştan kaçtılar sobadan öldüler

Savaştan kaçtılar sobadan öldüler

Konya'da hayatlarını devam ettiren yabancı uyruklu vatandaşların bir çoğu sabo kullanmasını bilmiyor. Bu yıl içerisinde sobadan çıkan yangın ve zehirli gazdan dolayı 5 mülteci öldü, 4 mülteci de yaralandı

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli mülteciler ve daha iyi hayat standartı yakalayabilmek için Türkiye'de hayata tutunmaya çalışan Afrikalı mülteciler zor günler geçiriyor. Konya'da yabancı uyruklu vatandaşların ülkelerinde soba yakma kültürü olmadığı için, sobadan dolayı ya yangın çıkıyor ya da sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirleniyor. Konya'ya ağırlık olarak 2013 yılının Haziran ayından itibaren Konya'ya gelmeye başlayan Suriyeli mültecilerin sayısı her geçen gün artıyor. Konya'daki Suriyeli mültecilerin sayısı ise 60 bini geçtiği tahmin ediliyor. Topraklarını terk ederek Konya'ya yerleşen Suriyeli ailelerin nüfusunu çoçuklar ve kadınlar oluşturuyor. Savaşta eşlerini kaybeden Suriyeli kadınlar, yardım kuruluşlarının destekleriyle hayatlarını sürdürüyor. Ailelerin ekonomik durumu olmadığı için bir göz odada yaktıkları sobada ısınmaya çalışıyor. Aldıkları ucuz kömürler de hayatlarını tehdit ediyor. Son yılların en çetin kışını geçiren Konya'da havalar yavaş ısınmaya başlasa da sobadan kaynaklı zehirlenme ve ölüm haberleri eksik olmuyor. Konya'nın yüzde 80'inde doğalgaz kullanılsa da Suriyeli mültecilerin büyük bir çoğunluğu sobaları evlerde yaşamak k zorunda kalıyor. Bu yıl içerisinde sobadan çıkan yangın ve zehirli gazdan dolayı 5 mülteci öldü 4 mülteci de yaralandı.

SOBA KULLANMAYI BİLMİYORLAR

Konya’ya iş umudu için gelen Nijerya uyruklu 2 kişi, kaldıkları dairede banyoda yakıp yatak odasına koydukları borusuz sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetti.

Selçuklu'nun Bosna Hersek Mahallesi'nde meydana gelen olayda Nijerya uyruklu Chekwube Nworah (27) ile Nowah Oliver, iş yerinden vardiyadan dönen ve birlikte kaldıkları Nijeryalı arkadaşları tarafından evde hareketsiz bir şekilde bulundu. Öte yandan, Nijerya uyruklu şahısların kaldığı binada doğalgaz bulunduğu ancak şahısların kaldığı dairede soba kullanıldığı öğrenildi. İşçilerin ekonomik durumu olmadığı için doğalgazı kullanamadığı öğrenildi. Diğer bir yangın da 17 Ocak'ta Meram'ın Aksinne mahallesinde bir evde meydana geldi. Suriyeli mültecilerin kaldığı evde sobadan çıkan kıvılcım eşyalara sıçrayınca yangın başladı. Kendilerini son anda dışarıya atan ev sakinlerinden 30 yaşındaki Alaaddin Mustafa hafif yaralandı. Vücudunda kısmi yanık olduğu tespit edilen Suriyeli tedavi altına alındı. Suriyelilerin soba yakamısını yeni öğrendikleri anlaşıldı.

Kulu'da ise Suriyelilerin yaşadığı çadırda sobanın devrilmesi sonucu çıkan yangında, çadırda bulunan iki kardeşten biri olan 45 günlük bebek ağır yaralandı. Suriyelilerin kaldığı çadırda sobanın devrilmesi sonucu yangın çıktı. Kısa sürede alevler içinde kalan çadırı gören Suriyeliler, yangına müdahale ederek söndürmeye çalıştı. Bu sırada iki bebeğin çadırda bulunduğunun söylenmesi üzerine çadıra giren Suriye vatandaşları, bebeklerden Eyüp Albilal (1,5) ile kardeşi 45 günlük Osman Albilal’i son anda dışarıya çıkarmayı başardı. Bebeklerden Eyüp Albilal yangından şans eseri yara almadan kurtulurken, kardeşi Osman Albilal ise vücudunda oluşan derin yanıklar nedeniyle ağır yaralandı.

SOBAYI YAKIP UYUDULAR

Geçen ay da 2 Suriyeli işçi yine sobadan zehirlenerek hayatını kaybetti. Konya'da çalıştıkları inşaatın önüne konulan kamyonet kasasından oluşturulan konteynerde kovaya kömür yakıp uykuya dalan Suriyeli 2 işçi öldü, 1 işçi ise hastaneye kaldırıldı. Karatay'ın Kayacık Araplar Mahallesi'nde bir inşaatın önündeki kamyon kasasından oluşturulan konteynerde meydana gelen olayda, Suriyeli işçilerin bulunduğu inşaata çalışmak için Muhammet Zervini (16) ile Cesim El Musa (26) geldi. Diğer arkadaşlarının kiralanan bir iş yerinde yattığını öğrenen yeni gelen 2 işçi, arkadaşları Mustafa Javver'i (20) de yanlarına alarak inşaat önünde bulunan kamyonet kasasından yapılan konteynirde kalmaya karar verdi. Konteyneri temizleyen işçiler, ısınmak için de kova içerisinde kömür atarak yakıp uyudu. Sabah erken saatlerde uyanarak zehirlendiklerini anlayan işçilerden Mustafa Javver kendisini dışarı atarak, kiralanan iş yerinde kalan arkadaşlarından yardım istedi. İşçilerden Muhammet Zervini ile Cesim El Musa hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Önceki günde kömürden çıkan karbonmonoksit gazından zehirlenen 1 Afgan hayatını kaybetti, 1 kişi de tedavi altına alındı. Kulu'da büyükbaş hayvanların bakıcılığını yapan Afganistan uyruklu Abdul Muhammed Timuri (25) kovaya kömür ekledikten sonra uykuya dalınca hayatını kaybetti.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.