Savaşta yaralanan 3 çocuğa protez takıldı

Savaşta yaralanan 3 çocuğa protez takıldı

Suyriye'de devam eden savaşta sakat kalan 3 çocuğa İHH İnsani Yardım Vakfı Konya Şubesinde protez takıldı. 3 boyutlu yazıcılar ile üretlien protezlerin ana bağışçılığını İHH üstleniyor

Halep'teki bombardımanda sakat kalan 3 çocuğa düzenlenen bir proje kapsamında protez takılıyor. Kuveyt İstanbul Ortez Protez Merkezi tarafından üretimi sağlanan protezler, AİD Uluslararası Doktorlar Derneği'nin yaptığı orğanizasyon ile engelli çocukların umudu oluyor. Projenin ana bağışçılığını üstleniyor.

BOMBARDIMANDA SAKATLANDILAR

Her gün çok sayıda çocuğun öldüğü yada sakat kaldığı Suriye'de zulüm  devam ediyor. Muhammed El Casim(16) Halep'te okula düşen bombanın etkisi ile sol bacağını kaybetti. Mulhem El Muhammed El Ahmed (12) okula düşen bombanın şarampollerinin etkisi ile kolunu kaybetti. Mulhem'in kardeşi de belden aşağı felç oluyor ama zamanında müdahale edildiği için felçten kurtuluyor. Henüz 7 yaşında olan kız çocuğu Lorin El Mahri bombardımanda sol bacağını kaybediyor. Protez takılan üç çocuğun bu hale gelmesine Surye'de devam eden savaş sebep oldu.

PROTEZLER 3 BOYUTLU YAZICI İLE ÜRETİLİYOR

Projenin işleyişi ile ilgili bilgi veren İHH-AİD Protez Merkezi Kordinatörü Doç. Dr. Yaşar Tatar, Bu projenin başta engelli çocuklar olmak üzere gençler ve erişkinlere de umut olacağını belirtti. Tatar, "Sistemimiz şu şekilde çalışıyor. Bir ekibimiz hastanın olduğu yere gidiyor. Tarayıcı sistemler kullanılarak ölçüler alınıyor. Bu tarayıcılardan alınan bilgiler İstanbul'da protez bilgisiyle birleştirerek üç boyutlu yazıcılardan hastaların kullanacağı soketi üretmiş oluyoruz. İlerleyen basamaklarda da çocuklarımızın soketlerini getirip şehirde prova yapıyoruz. Provada bir aksilik yoksa aynı gün protezlemeyi yapmaya çalışıyoruz. Tabi birtakım aksaklıklar ve sorunlar olabiliyor. Bunların en başında geleni ise çocukların uzakta olmasıdır" dedi.

MOBİL PROTEZ ATÖLYESİ GELİYOR

Uzakta olan çocuklara ulaşmakta zorluklar yaşadıklarını ifade eden Tatar, mobil protez atölyesi ile bu zorlukları yeneceklerini söyledi. Tatar, "Burda prova yaparken beklenmedik sorunlar çıkabiliyor. Bu sorunları da çözüme kavuşturursak çocuklar hızlı bir şekilde protezlenecektir. Muhtemelen önümüzdeki yıl mobil bir protez atölyemiz olacak. Bu atölye ile şehirlere geldiğimiz zaman bir gün içerisinde tamir dahil bütün işleri bitirmiş olacağız. Mobil atölyemiz ile kısa zamanda daha çok kişiye protez üretme imkanı bulacağız" sözlerini kullandı.

ÖNCELİK ÇOCUKLARDA

Protez üretiminde önceliği çocuklara vereceklerini belirter Tatar, "Bu işi öncelikle çocuklar için yapacağız. Çocuklar için sistemi çalıştırıyoruz. Çocuklar öncelikli çünkü hayata katılmaları daha önemli. Ama erişkinlere de bu protez sistemini uygulayacağız. Çocuklar içerisinde şuan bize ulaşan çocuk sayısı üç ama bu sayılar artacak gibi gözüküyor. Erişkin olanlardan daha fazla başvuru alıyoruz. Bu üç çocuğumuzu en kısa zaman içerisinde protezlemeyi hedefliyoruz. Protezlenmeyi bekleyen çok sayıda kişi var. Bz bu konuda bir liste oluşturduk. Listemizde 30 kişi var herkes müracaat ediyor biz listesini alıyoruz. Önceliğimiz çocuklar sonra gençler sonra ise erişkin olanlar" ifadelerini kullandı.

SALİH ACIBADEM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.