Satılık vatandaşlık veren ülkeler ve talepleri

Satılık vatandaşlık veren ülkeler ve talepleri

Kemer sıkmak krizi yenmeye yetmedi AB ülkeleri vatandaşlığı da satışa çıkardı.

Son aylarda krizden çıkmak için yapmadığını bırakmayan Avrupa ülkeleri bir türlü ekonomik toparlanmayı sağlayamayınca, ilginç metodlara başvurmaya başladı. Kamuda personel azaltımı, maaşlarda indirim, sosyal harcamaların kısılması, emeklilik yaşının yükseltilmesi gibi kemer sıkma politikaları derken Avrupa, bölge içi tedbirleri artık tamamen tüketti. Hal böyle olunca tüketim ve yatırımlar darbe yedi, devletin gelir kalemleri oldukça daraldı.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; bunun üzerine Avrupa ülkeleri krizden çıkmak için yeni formüllere yöneldi. Bu konuda Malta'nın “satılık vatandaşlık” formülü büyük yankı buldu ve krizdeki diğer birlik ülkeleri de bu yola yöneldi. Şimdi ister vatandaşlık satın alarak ister yatırım yapma karşılığında Avrupa Birliği vatandaşı olmak, çok kolay.

İşte fırsatlardan bazıları:

> Malta 650 bin euro karşılığında yabancıları ülke vatandaşlığına alıyor. Çok daha ucuza AB vatandaşı olma seçenekleri olmasına rağmen Malta'yı, Schengen Bölgesi'nde bulunması ve ABD ile vize anlaşması olması diğer ülkelerden ayırıyor.

> Her 4 kişiden 1'inin işsiz kaldığı İspanya'da, konut satışlarına canlılık kazandırmak amacıyla en az 160 bin euroluk ev satın alanlara oturma, AB ülkelerinde çalışma ve serbest dolaşım izni veriyor.

> Letonya hükümeti kırsal kesimde en az 71.500 euro, büyük şehirde ise 143.000 euro değerinde ev alınması karşılığında yabancılara oturma izni veriyor.

> Macaristan'dan vatandaşlık almak için en az 1 yıl vadeli ve 1 milyon euroluk devlet tahvili alınması yeterli oluyor. Ancak kriz sebebiyle doktorların bile 700 euro maaş aldığı Macaristan'dan güçlü AB ülkelerine göç edenlerin sayısı 500 bini aştı.

> Geçtiğimiz yıllarda ülkeye yapılacak 15 milyon euroluk yatırım karşılığında vatandaşlık hakkı veren Kıbrıs Rum yönetimi de ekonomik krize yenik düşenlerden... Krizin etkilerini bir an önce üzerinden atmak isteyen Rum yönetimi, vatandaşlık için gereken yatırım rakamını 3 milyon euroya kadar indirdi.

> Kıbrıs gibi İrlanda da 10 yıl öncesine kadar ülkeye büyük yatırım yapanlara vatandaşlık veriyordu. Bugün ise eğitim, sağlık, sanat ya da spor alanlarında kamu projelerine en az 500 bin euroluk yatırım karşılığında oturma izni veriliyor.

> Slovakya, vatandaşlığına geçmek isteyenlerden daha fazla para istiyor. Zenginlerden ülkeye 1 milyon euroluk yatırım yapmaları ve istihdam sağlamaları talep ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.