Sarvan: Sorunumuz istikrarsızlık

Sarvan: Sorunumuz istikrarsızlık

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Oğuz Sarvan, Türk hakemliğinin en önemli sorununun istikrarsızlık, en önemli eksikliğinin de deneyim ve olgunluk olduğunu söyledi.

Oğuz Sarvan, Futbol Federasyonu’nun Tam Saha Dergisi’ne yaptığı değerlendirmede, “Türk hakemliğinin en önemli sorununun istikrarsızlık, en önemli eksikliğinin de deneyim ve olgunluk olduğu görülüyor. Bunları aşmak için atılan adımlar da UEFA Referee Convention projesine dahil olmak ve hakem sayılarını hakemlikte ileri ülkeler seviyesine çekerek deneyim ve olgunluğu artırma çabası olmuştur” diye konuştu.

Klasmandaki hakem sayısının 917’den 646’ya indirildiğini belirten Sarvan, “Peki, bu sayı indiriminin nedeni neydi? Bilindiği gibi, iyi hakemlikte en önemli unsurlardan 2 tanesi ‘deneyim’ ve ‘kişilik’tir. Deneyim, hakemin yönettiği maç sayısıyla, kişilik ise hakemin yaşı ile ilişkilidir. Hakem sayısının azalması, her bir hakem için sezon içinde yöneteceği maç sayısının artması, dolayısıyla deneyiminin artması anlamına gelmektedir” şeklinde konuştu.
HAKEMLİĞİN YENİ ANLAYIŞI ‘OYUNU YÖNETEN’ KİŞİ OLMALIDIR
Türk hakemliğinin yeni rotasını belirleyen etkenlerin başında UEFA’nın geldiğini anlatan Sarvan, “UEFA’nın hakemlikteki temel anlayışı ‘sadece karar veren kişi’den ‘oyunu yöneten kişi’ye doğru yönelmiştir. Türk hakemliğinin de yeni anlayışı ‘oyunu yöneten kişi’ olmalıdır. 2009-2010 sezonuna hazırlık seminerlerinde ve önümüzdeki dönemde tüm eğitim çalışmaları bu yönde olacaktır” diye konuştu.
Sarvan, hakemlikte ileri ülkeler incelendiğinde, yapılanmanın küçük bölgelere ayrıldığının görüldüğünü ifade ederek, “TFF de 15 yönetim bölgesine ayrılmış olmasına rağmen, hakemlik alanında bu yapılanma 9 bölge üzerinden sürdürülmektedir. Bu yapılanmanın da diğer birimlerde olduğu gibi daha küçük alanlara ayrılması gerekmektedir” dedi.
TALİMATLAR VE YÖNETMELİKLER
Oğuz Sarvan, ivedilikle el atılması gereken bir başka konunun, hakem talimatları ve yönetmelikler olduğunu kaydederek, “TFF Hukuk Kurulu tarafından UEFA ve belli başlı ülkelerin hakem talimatları tercüme edilmiş ve incelenmiştir. İncelenen tüm talimatların ortak tarafı kısa, öz olmaları ve özellikle klasman belirleme ve hakem atamalarında yetkiyi tamamen hakem kurullarının sorumluluğunda bırakmalarıdır. Bir başka deyişle, klasmanları ve atamaları hakem kurulları yapar, bundan dolayı kimsenin Tahkim Kurulu’na itiraz hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.
YURT DIŞI İLİŞKİLER
Şenes Erzik’e yıllardır yapılan haksız bir eleştiri olduğunu ifade eden Sarvan, “Sanki hakemliğimizde her şey düzgün gidiyor da eksik olan tek şey Sayın Erzik’in UEFA’da yetkili kişilere isim fısıldaması” dedi. Gerçekte Erzik’in, Türk futbolunun her birimi için çok değerli bir potansiyel olduğunu vurgulayan Sarvan, “Hakemlikle ilgili tüm önemli konularda ve özellikle yurt dışı ilişkilerde bu değerli büyüğümüzün bilgisine başvurulmuş ve onayı alınmıştır. Son 1 yıl içerisinde UEFA yetkilileri tarafından ülkemize pek çok ziyaret yapılmıştır. TFF Başkanı Mahmut Özgener ve yönetim kurulunun, Şenes Erzik ile birlikte Türk hakemliğine verdikleri büyük desteğe teşekkür ettiğini kaydeden Sarvan, “Türk hakemleri de bu çabaların karşılığını yakın gelecekte uluslararası alanda vereceklerdir” diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.