Sarp'taki Yetersiz Altyapı İhracatçıları Olumsuz Etkiliyor

Sarp'taki Yetersiz Altyapı İhracatçıları Olumsuz Etkiliyor

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Sarp Sınır Kapısı’nın yetersiz fiziki kapasitesi ve altyapısı nedeniyle ihracatçıların ve ihraç yüklü taşıtların, saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kaldığını...

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Sarp Sınır Kapısı’nın yetersiz fiziki kapasitesi ve altyapısı nedeniyle ihracatçıların ve ihraç yüklü taşıtların, saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kaldığını belirtti.

Gürdoğan, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, Kafkasya ve Orta Asya’ya açılan en önemli kapısı Sarp’ta yaşanan aşırı yoğunluğun ihracatı önemli oranda etkiler duruma geldiğini ifade etti. Gürdoğan, “Günlük ortalama 3 bin 300’e yakın taşıt ile ortalama günlük 20 bine yakın yolcunun giriş çıkış yaptığı Sarp sınır kapımız, bu yoğunluğu ile ülkemizin en fazla giriş çıkış yapılan kapısı konumunda bulunmaktadır. Bu durum, kapının yetersiz olan fiziki kapasitesi ve altyapısı nedeniyle ihracatçılarımızın ve ihraç yüklü taşıtlarımızın saatlerce kuyruklarda beklemesine neden olmaktadır. Son aylarda İran üzeri transit geçişlerde yaşanan sorunlar nedeniyle Orta Asya bölgesine yapılan kara yolu taşımalarının Sarp Sınır Kapısı üzerinden Kazbegi-Verhni Lars kara yolu güzergâhına yönelmesi nedeniyle şu anda oluşan büyük yoğunluğu Sarp’ın kaldırması mümkün olamamaktadır. Bundan dolayı, Sarp Sınır Kapısı’nda genişletme ve yeni altyapı yatırımının ivedilikle yapılması ve bunun yanında önümüzdeki dönemde Rusya ve Orta Asya bölgesi kara yolu taşımacılığının Doğu Karadeniz Bölgesi üzerinde yoğunlaşacak olmasından dolayı Sarp Sınır Kapısı’na alternatif olarak Muratlı Sınır Kapısı’nın da ivedilikle faaliyete geçirilmesi gerekmektedir.” dedi.

Gürdoğan, 2023 yılı ihracat stratejisinde hedeflenen rakamlara ulaşmada, en önemli engellerin başında gösterilen altyapıdan kaynaklı sorunların çözümünün büyük önem arzettiğini vurguladı. Gürdoğan, “Kapılarda yaşanan yoğunluk nedeniyle ihraç ürünlerinin geç teslimatının yapılmasından dolayı son aylarda müşteri kayıpları yaşanmaya başlanması ihracatçılarımızı endişelendirmektedir. Bundan dolayı yetkililerden; ihracatçılarımızın sorunlarına el atarak, bir an önce büyük sorun yaşanan Sarp Sınır Kapısı’ndaki sorunun çözüme kavuşturulması, Muratlı Sınır Kapısı’nın da ivedilikle açılmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.