Sarıkahya: Türkiye Bütün Türkmenleri Temsil Edecek Oluşumları Engelliyor (Özel)

Sarıkahya: Türkiye Bütün Türkmenleri Temsil Edecek Oluşumları Engelliyor (Özel)

Türkmeneli Partisi Başkanı ve eski Irak milletvekil Riyaz Sarıkahya, Türkiye’nin Irak Türkmen Cephesi (İTC) dışındaki diğer Türkmen partilere sahip çıkmadığını söyledi.Türkiye’deki yöneticilerin kendilerini kaderlerine terk ettiğini...

Türkmeneli Partisi Başkanı ve eski Irak milletvekil Riyaz Sarıkahya, Türkiye’nin Irak Türkmen Cephesi (İTC) dışındaki diğer Türkmen partilere sahip çıkmadığını söyledi.Türkiye’deki yöneticilerin kendilerini kaderlerine terk ettiğini belirten Riyaz Sarıkahya, faaliyetlerinin engellendiğini iddia etti.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Sarıkahya, Türkiye’nin Türkmen tabanını temsil edecek geniş ve oluşumları engellediğini, sadece İTC'yi muhatap aldığını illeri sürdü.

Türkmen hareketinin acil olarak yeniden yapılandırılması gerektiğini vurgulayan Sarıkahya,“ Türkiye'nin diğer Türkmen partilerinden uzak durması, Türklüğe, Türkmen davasına ve Kerkük’e bir hayır getirmeyecektir. Başkanlığını yaptığım Türkmeneli Partisi'nin bir milli çizgisi vardır. Partide mezhepçilik söz konusu değil terör olaylarına bulaşmadı. Ama maalesef çalışmalarımız engelleniyor. Türkmen Cephesi yaşasın diye, diğer Türkmen partileri yok olmaya terk edilmiştir. Dostlarımız bizi terk etmiştir. " ifadesini kullandı.

Kendilerinin bilerek mağdur edildiklerini ifade eden Sarıkahya, “Türkmen dosyası sağlıklı yürütülmemektedir. Bugünkü tehlikeleri kaç yıldan beridir, görüp dillendiriyorduk. Ama bizleri geri plana atılar, söylediklerimizi görmezden geldiler. " iddiasında bulundu.

TÜRKMEN HAREKETİ YENİDEN YAPILANDIRILMALI

Türkmen hareketinin yeniden acilen yapılandırılması gerektiğine vurgu yapan Sarıkahya, geniş kapsamlı bir heyetten Türkmen yüksek meclisinin kurulması gerektiğini belirtti.

Sarıkahya sözlerini şöyle sürdürdü, “Milli ve Şii çizgisindeki Türkmenler için bir yol haritası belirlenmeli. Yani Türkmenlerin bütününe yönelik bir çalışma olmalı. Şii kardeşlerimiz anavatandan (Türkiye’den) sadece Türkmen bir partiye değil, bütününe yönelik çalışmaların yürütmesini istiyor. Irak Türkmen Cephesi hiçbir zaman Irak Türkmenlerinden, partilerinden üstün bir kuruluş değil. Ama bir parçadır. Bu parça ile köprü kurumak isterseniz, sadece parçaya yönelik olur, yetersiz kalır.”

TÜM TÜRKMENLER BİR ARAYA GETİRİLMELİ

Türkiye'nin tüm Türkmenleri bir araya getirip toplamasını isteyen Sarıkahya, “Desteklenen bazı Türkmen medyasının yayınlarından insanlar rahatsız. Bunlar Türkmen milli çizgiden uzak yayın yapıyor. Çünkü, başka başka merkezlerin etkisi altında hareket etmektedirler. Türkmen halkının uzun süre idraksiz kalması ve bilinçsiz olmaları için bu medya ne gerekiyorsa yaptı. Bölgede Kürtlerin 20'den fazla televizyonu var. Ama Türkmenlerin bir tane televizyonu var. Bunlar büyük veballer. Türkmenlerle ilgili ciddi adım atılmalı. Ahmet Davutoğlu’ndan ricamız var, resmi Türkmen kuruluşlarının başkanlarını Türkiye ye davet etsin ve görüşsünler. Burada sadece ITC ve personeli değil, bölgede diğer parti başkanları da var. Sadece ITC ve personelinin çağırılması Türkmen davasına zarar verir. Türkmen -Türkiye ilişkisine zarar verir. 5 Türkmen partisi başkanını davet etsinler. Tek kuruluşu dinlemek Türkmen hareketinin gerçeğini ortaya çıkarmaz. " şeklinde konuştu.

TÜRKMEN TABANINI TEMSİL EDECEK GİRİŞİMLER ÇOK ENGELLENDİ

Yurtdışında bulunan Türkmen kuruluşlara seslenen Sarıkahya, “Sadece bir Türkmen kuruluşunun arkasına takılmayın. Bu durumda sadece o kuruluşun temsilcisi olursunuz. Türkmen meclisinin temsilcisi olamazsınız. Dünyanın hiçbir yerinde bir parti bir milleti temsil etmez. Meclisler, milleti temsil eder. Bugün Irak’ta bir parti diğer partileri temsil edemez, o kendi partinin tabanını temsil eder. Ama Türkmen tabanını temsil edecek bir kuruluş elzemdir. Ne gariptir bu çok engellendi. İçimizdeki insanlar ve dostlarımız tarafından bu engellendi. Yıllardır bağırıp çağırdık, biz bir parti değil bir milletiz diye. 3 milyonluk bir milletiz. Ama kimse dinlemedi." dedi.

COĞRAFYASI OLMAYANLAR ASİMLE OLUR

Irak’ta Türkmen coğrafyasının oluşturması gerektiğine vurgu yapan Sarıkahya, bunun gerçekleşmesi için Türkiye’nin mutlaka Irak'taki etkili merkez ve devletlerle diyaloğa geçmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Bu konun İran ve Irak ile birlikte ele alınmasında fayda gördüklerini söyleyen Sarıkahya, “Türkmenlerin bu coğrafyada hakimiyeti olmazsa, Irak'ta bir gelecekleri de olmaz. Irak coğrafyasında kimin toprağı olmazsa asimle kalacaktır. Temennimiz bir an önce bölgedeki yangının sönmesi. Bu yangın devam ederse Irak’ın başka yerlerine, İran ve Türkiye’ye de sıçrar." şeklinde ikazda bulundu.

TÜRKMEN HAREKETİ VE TOPLUMU BÜYÜK BİR YANGIN İÇERİSİNDE

Sorunların çözümünde siyasi ve barışçıl yöntemlerin tatbik edilmesi gerektiğini kaydeden Sarıkahya, "Kürt gruplarla müzakereler başlatılmalı. Kürt partiler bizden kaçmaktadırlar. Bizimle hiçbir zaman müzakere başlatmadılar. Bölgemize girip çıkmaktalar. Kardeşlik ilişkileri çerçevesinde bazı emri vakileri de kabul ediyoruz. Çünkü, durum şu anda anormaldir. Madem toprağımdasın gelin o zaman toprağın geleceği ile ilgili müzakereyi de başlatalım. Türkmenlerle Kürtler yan yana oturup, bölgeyi müzakere edebilir. Siz bir siyasi parti üzerinden işleri yürütmeye çalışırsanız o bir kesimin ittifakı olur. Helede bu siyasi bir projesi olmayan bir parti ise Türkmen toplumunda ciddiye bile alınmaz. Bunu kimseye anlatamazlar."

Türkmenlerin büyük bir yangın içerisinde olduğunu söyleyen Sarıkahya, Telafer'de, Tuz'da, Beşir'de ve diğer bölgelerde Türkmenlerin yaralarını saracak propaganda ve çalışmaların mutlaka yapılması gerektiğine dikkat çekti.

TÜRKİYE’NİN DESTEKLEDİĞİ KURULUŞLAR TÜRKMEN DAVASINA ZARAR VERİYOR

Bu topraklarda olup bitenleri kavrayacak düzeyde olduklarına vurgu yapan Sarıkahya, Türkiye’nin desteklediği kuruluşların Türkmen tabanına göre hareket etmesi gerektiğini söyleydi. Sarıkahya, “Bu kuruluşlardan, diğer Türkmen oluşumlar ciddi manada rahatsızdır. Bu Türkmen davasına zarar veriyor. Türkmen tabanının Türk devletinden rahatsız olması, Türk davasına zarar veriyor. Türklüğün geleceğine de zarar vermekte. Bu rahatsızlığın giderilmesi lazım, bu hatalardan geri dönülmeli. Türkmenlerle ilişkiler eş zamanlı ve yeniden yapılmalı, yeniden dizayın edilmeli. Köklü değişiklikler yapılmalı. Zararın neresinden dönerseniz kardır. ITC' ye teslim edilen eğitim kurumları felç durumda. İnsani yardım kuruluşları felç oldu. Hastaneler aynı durumda." iddiasında bulundu.

YANLIŞLIKLARDAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLMELİ

Sarıkahya, 20 yıllık parti olmalarına rağmen kendilerinden neden uzak durulduğunu anlayamadıklarını söyledi. Sarıkahya, “ Bölgenin ve Türkmenlerin geleceği ile ilgili projeleri olan, güvenirliği olan her mezhepten ve Türkmen toplumundan kuruluşlar saf dışı bırakılmamalı. Türkiye İTC dışında diğer partileri de Ankara’ya davet etmeli. Tek kuruluşu dinlemek Türkmen hareketinin gerçeğini ortaya çıkarmaz. Şu anda Türkmenler arasında aracılık yapan etkili kuruluşumuz yok. İTC, diğer partileri küçük gösterdi. Ankara’da oturan bazı Türkmenler var. İTC yöneticileri ile iş birliği yapıyor algıları değiştiriyorlar. Biz var olan problemlerimizi burada çözüyoruz. Ama İTC sürekli problemler çıkararak yetkililerin başını ağrıtıyor.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.