Şangay İşbirliği Örgütü

Şangay İşbirliği Örgütü

Başbakan Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladiir Putin'e "bizi de alın, Avrupa birliği'ni unutalım" dediği Şangay İşbirliği Örgütü, Türkiye'nin başvurusunu onayladı...

Başbakan : " Ben Sayın Putin'e onu dedim AB diyorsunuz O zaman alın bizi şangay 5'lisine ayrılalım ordan dedim bu kadar oyalamanın ne anlamı var"

Başbakan Erdoğan Ocak ayındaki Moskova ziyareti sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "Bizi de alın, Avrupa Birliğini unutalım" demiş; Türkiye'nin Şangay Beşlisi'ne katılma niyetini ortaya koymuştu.

Türkiye ile Şanghay İşbirliği Örgütü arasında mutabakat belgesi Kazakistan’da imzalandı.

Şanghay İşbirliği Örgütü; Nisan 2011’de diyalog ortaklığı için başvuru yapan Türkiye'nin talebini Rusya’nın da teşvikiyle onaylandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, imzalanan belgenin hem bir “ortak kader” beyanı hem de Türkiye ile örgütün “el ele ve omuz omuza yürüyeceği uzun bir yolun başlangıcı” olduğunu söyledi.

Davutoğlu : "Türkiye'nin AB süreci stratejik hedefimizdir. Ama ŞİÖ'nün alternatifi değil Türkiye soğuk savaş prangalarına esir olmayacak."

Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından 1996’da kurulan Şanghay Beşlisi 2001’de Özbekistan’ın katılımıyla üye sayısı 6 olunca “Şanghay İşbirliği Örgütü” adını aldı.

Dünya petrol üretim ve kullanım pazarının yarısından fazlasını elinde tutan örgüt siyasi ortaklığın yanı sıra ekonomi, kültür ve güvenlik alanında da ortaklıklar içermesi ile kısa sürede dünya piyasalarında etkili aktörlerden biri halini aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.