Sanayiden yatırım atağı

Sanayiden yatırım atağı

Tahir Büyükhelvacıgil, üye firmaları arasında yaptıkları ''Ekonomik ve Sosyal Durum ve 2011 Yılı İlk Yarı Beklenti Araştırması'' sonuçlarına göre, firmaların yüzde 63'ünün yeni yatırım yapmayı planlad

Tahir Büyükhelvacıgil, üye firmaları arasında yaptıkları ''Ekonomik ve Sosyal Durum ve 2011 Yılı İlk Yarı Beklenti Araştırması'' sonuçlarına göre, firmaların yüzde 63'ünün yeni yatırım yapmayı planladığını bildirdi.
Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, KSO olarak yaptıkları ''Ekonomik Sosyal Durum ve 2011 Yılı İlk Yarı Beklenti Araştırması'' sonuçlarını değerlendirdi.
Büyükhelvacıgil, Konya'da imalat sanayinin içinde bulunduğu koşulları, sorunları, beklenti ve öngörülerini tespit edebilmek, çözüm önerileri geliştirebilmek amacıyla Konya Sanayi Odası üyeleri arasında yapılan anket sonuçlarına göre, 2010 yılının ikinci yarısının Konyalı sanayicilerin yüzde 79'u açısından olumlu geçtiği sonucunun çıktığını söyledi.
Büyükhelvacıgil, KSO üyeleri arasından seçilen örneklemlerle yapılan araştırmaya göre, Konyalı sanayicilerin yüzde 68'inin, 2010 yılının ikinci yarısının kendi sektörleri açısından olumlu geçtiğini, yüzde 11'inin çok olumlu geçtiğini düşündüğünü belirtti.
Büyükhelvacıgil, araştırmada firmalara sorulan ''2010 yılı ikinci 6 aylık döneminde en çok hangi alanlarda sıkıntılarla karşılaştınız?'' sorusuna sanayicilerin sırasıyla ''girdi maliyetlerindeki artış'', ''nitelikli eleman'', ''nakit sıkıntısı'' şeklinde cevap verdiklerini açıkladı.
Araştırma sonuçlarına göre, Konyalı sanayicilerin yüzde 70'inin ülkenin ekonomik durumun olumlu olduğunu düşündüğüne dikkati çeken Büyükhelvacıgil, ''Yine Konyalı sanayicilerin yüzde 82'si işletmesinin geleceğini olumlu görüyor'' dedi.
KONYALI FİRMALAR KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİ
2008 yılında başlayan küresel krizin etkilerinin kendi sektörlerinde halen kısmen de olsa devam ettiğini düşünenlerin oranının ise yüzde 50 olduğunu anlatan Büyükhelvacıgil, 2008 yılının Eylül ayında başlayan küresel ekonomik krizin tüm dünyada olduğu gibi Konya'da da etkili olduğunu, ancak Konyalı sanayicilerin bu kriz sürecinde önemli atılımlar da yaptıkları değerlendirmesinde bulundu.
Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti: ''Yapılan araştırma sonuçlarına göre, küresel kriz Konyalı sanayicilerimizde yeni pazar arayışları, mal ve hizmet arayışları, öz kaynakların, kalitenin, Ar-Ge ve inovasyonun öneminin anlaşılması gibi önemli farkındalıklar yaratmıştır. İhracat rakamlarına baktığımızda da araştırma sonuçlarını destekler niteliktedir. Örneğin, 2010 yılının Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, Konya'nın Afrika ülkelerine ihracatı yüzde 17 artarken, Ortadoğu ülkelerine ihracatında yüzde 45 oranında artış gerçekleşmiştir. Ayrıca, Konya'nın TÜBİTAK Ar-Ge desteklerinden aldığı pay yüzde 4'tür.''
YENİ YATIRIM YAPMAYI DÜŞÜNENLERİN ORANI YÜZDE 63-
Araştırmada dikkat çeken diğer bazı sonuçları ise Büyükhelvacıgil, şöyle özetledi:
''Araştırma sonuçlarına göre; araştırmaya katılan Konya Sanayi Odası'na üye firmaların yüzde 63'ü yeni yatırım yapmayı planlarken, yüzde 22'si yatırım konusunda henüz kararsız. 2010 yılının ikinci 6 aylık dönemine göre, firmaların yüzde 65'inin üretim miktarları artarken, yüzde 26'sında bir değişme olmadı, yüzde 9'unda ise azaldı. Yine aynı dönemde KSO üyesi firmaların yüzde 47'sinin çalışan sayısı artarken, yüzde 44'ünde bir değişme olmadı.''
Konya Sanayi Odası'na kayıtlı bin 680 üye firma bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.